El Big Ben de Calcuta

Un Big Ben a Calcuta i una Torre de Pisa a Illinois: grans monuments replicats descaradament

Entre les rèpliques, també hi ha una porta de Brandenburg a Torrejón de Ardoz

RedaccióActualitzat

La Sagrada Família de Barcelona, la Torre Eiffel de París, l'Estàtua de la Llibertat de Nova York... Hi ha edificis, obres d'art i infraestructures civils que s'han convertit en símbols i desperten una fascinació universal. Tan universal que, a vegades, hi ha qui en projecta rèpliques exactes o a escala a l'altra punta del món, a mig camí entre l'homenatge i l'apropiació. 
 

No, no és Londres: és el Big Ben de Calcuta

El Big Ben de Calcuta (iStock - Arnav Pratap)

El Big Ben de Calcuta, situat al cor de la ciutat, és una rèplica impressionant del famós rellotge londinenc. Amb una façana elegant i un rellotge a quatre vents, la torre evoca el passat colonial de Calcuta com a capital de l'Índia britànica.
 

Un Stonehenge de ciment a Washington

El Maryhill Stonehenge és una rèplica del Stonehenge d'Anglaterra
L'Stonehenge de Maryhill, als Estats Units (Bill Beers CC BY 4.0)

És un misteri per què fa més de 10.000 anys els habitants d'Anglaterra van construir un monument megalític tan reconeixible com l'Stonehenge. A Maryhill, als Estats Units, s'hi van inspirar per retre homenatge als caiguts durant la Primera Guerra Mundial. L'Stonehenge de Maryhill està fet de ciment i és una rèplica "acabada" de l'original a escala real.
 

Ni San Francisco ni Rio de Janeiro: Lisboa

El Crist Rei i el pont del 25 d'Abril de Lisboa (iStock - Eloi Omella)

El pont que connecta Lisboa amb la ciutat d'Almada per damunt del riu Tajo es va construir a semblança del famós pont Golden Gate de San Francisco, una altra icona mundial. A un dels extrems del pont s'aixeca el mirador més popular de Lisboa que és, precisament, el Santuari del Crist Rei. Una imponent estàtua que recorda al famós Crist Redemptor de Rio de Janeiro, al Brasil.
 

La Porta de Brandenburg, a Madrid 

La Porta de Brandemburg del Parc Europa de Torrejón de Ardoz
La Porta de Brandenburg de Torrejón de Ardoz (Olga Berrio CC BY 2.0)

Al Parc d'Europa de Torrejón de Ardoz, a Madrid, hi ha rèpliques d'una dotzena de monuments mundialment coneguts. Els visitants poden veure còpies prou ben aconseguides, per exemple, del pont de Londres, del Manneken Pis de Brussel·les o aquesta impressionant imitació de la porta de Brandenburg de Berlín.
 

Una Mesquita Blava a la capital del Turkmenistan

 

Asgabat, la capital del Turkmenistan, va acabar la seva gran mesquita el 1998 per celebrar la independència del país. Du el nom d'Ertuğrul, en homenatge a la fundació de l'imperi otomà. Evidentment inspirada en la Mesquita Blava de la llunyana Istanbul, ha tingut fama d'estar maleïda per la gran quantitat de treballadors que van morir durant la seva construcció. 
 

Una torre inclinada que no està a Pisa

La torre inclinada de Niles
La torre inclinada de Niles, als Estats Units (Google Maps)

Al capdamunt d'aquesta torre no hi ha la bandera italiana, sinó la dels Estats Units. La rèplica de la Torre de Pisa de Niles, a Illinois, imita fins i tot els graus d'inclinació de l'original. Els arquitectes confirmen, però, que, malgrat que estigui torta, és tan segura com la italiana.

 

Anar al contingut