Un jove palestí observa la runa després de l'atac a una escola que servia de refugi a Deir al-Balah, al centre de Gaza (Reuters/Ramadan Abed)

Un bombardeig israelià mata almenys 28 persones en una escola de Gaza que acull desplaçats

Segons fonts palestines, entre les víctimes hi ha dones i nens i una cinquantena més de ferits, mentre que Israel assegura que es tracta d'un "atac precís contra terroristes"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Israel

L'exèrcit israelià ha bombardejat aquest dijous una escola de la Franja de Gaza on es refugiaven desenes de desplaçats pel conflicte. Segons la Mitja Lluna Roja palestina, l'atac de l'aviació hebrea ha matat almenys 28 persones, entre les quals dones i nens, i n'ha ferit una cinquantena.

L'atac ha tingut lloc a la ciutat de Deir al-Balah, al centre de Gaza, on es calcula que hi ha un milió de persones desplaçades d'altres punts de la Franja, després d'un any d'ofensiva israeliana.

Israel assegura que l'objectiu era un centre de comandament de Hamas i acusa l'organització palestina d'amagar els seus milicians entre la població civil.

En un comunicat, l'exèrcit hebreu insisteix que l'operació ha estat un "atac precís contra terroristes" i assegura que demostra "l'abús sistemàtic d'infraestructura civil per part de Hamas". L'organització palestina ha negat aquestes acusacions.

Un sanitari atén un infant ferit en el bombardeig d'una escola a Deir al-Balah, a l'hospital Al-Aqsa (REUTERS/Ramadan Abed)

Israel reprèn el setge contra hospitals del nord de Gaza

L'atac contra l'escola arriba mentre fa sis dies que Tel-Aviv ha intensificat una nova ofensiva al nord de la Franja. L'exèrcit israelià ha mobilitzat un gran nombre de tropes a Jabalia, el camp de refugiats més gran de Gaza, i a les ciutats veïnes de Beit Hanoun i Beit Lahia, a l'extrem nord de l'enclavament palestí.

Les autoritats sanitàries palestines asseguren que en aquest període de temps almenys 130 persones han mort en aquesta operació, que segons Tel-Aviv té com a objectiu evitar que Hamas es reagrupi.

L'exèrcit hebreu ha ordenat als residents que evacuïn la zona, on, segons les Nacions Unides, hi ha més de 400.000 persones atrapades.

Segons fonts palestines, Israel ha donat un termini de 24 hores per desallotjar tres dels principals hospitals que operen al nord de Gaza --els centres mèdics Al-Awda, Kamal Adwan i l'hospital d'Indonèsia--, o corren el risc de ser intervinguts per l'exèrcit israelià. El personal mèdic ha denunciat que l'ultimàtum posa en risc les vides dels pacients.

Diverses persones traslladen un ferit en l'atac contra la clínica Al-Remal, aquest dijous, a la ciutat de Gaza (REUTERS/Dawoud Abu Alkas)

 

22 morts per nous bombardejos al centre de Beirut

Aquest dijous al vespre, Israel ha tornat a bombardejar la capital del Líban amb diversos projectils. Els impactes han tingut lloc després de dos dies de relativa calma a Beirut.

Els atacs s'han produït als cèntrics barris de Basta i Ras al Nabaa, de majoria xiïta i amb implantació de Hezbollah, però lluny de Dahieh, l'altre feu de la milícia on s'havien focalitzat la majoria d'atacs anteriors. És el tercer cop que Israel ataca objectius a Beirut fora de Dahieh.

Les autoritats libaneses apunten que hi hauria com a mínim 22 morts i 117 ferits. Diversos testimonis de ferits, recollits per la BBC, asseguren que l'edifici on ha impactat un dels projectils era un edifici residencial.

Mitjans locals han suggerit que l'ofensiva podria anar dirigida contra Wafiq Safa, un alt càrrec de seguretat de Hezbollah i cunyat de Hassan Nasrallah.

Membres de la Creu Roja libanesa atenen ferits per un atac aeri a Beirut, aquest dijous (REUTERS/Louisa Gouliamaki)

L'exèrcit hebreu fereix dos cascos blaus de l'ONU al Líban

Mentrestant, continua l'ofensiva d'Israel al sud del Líban, on aquest dimecres s'ha produït el primer incident greu amb les forces de pau de l'ONU en aquest país, la FINUL.

Segons ha explicat Nacions Unides, un tanc israelià ha disparat contra una torre de vigilància custodiada per cascos blaus i dos militars han patit ferides lleus. L'ONU ha denunciat que es tracta d'una acció deliberada.

La força de pau de les Nacions Unides ha reportat atacs repetits al voltant de la caserna principal durant la recent escalada al sud del Líban. Itàlia, un dels països amb més cascos blaus al Líban, ha convocat l'ambaixador israelià després de l'atac, i França ha reclamat explicacions a Israel.

La FINUL la formen més de 9.000 militars d'una desena de països. D'aquests, 650 són espanyols. La missió de pau de l'ONU té com a objectiu reduir les hostilitats a la zona, donar suport a l'exèrcit del Líban i facilitar l'ajuda als refugiats.


Beirut crida a pressionar Israel perquè aturi l'ofensiva

Aquest dijous, el Líban ha instat la comunitat internacional a pressionar Israel perquè aturi les seves campanyes militars a l'Orient Mitjà. En una reunió de l'ONU a Ginebra, ha denunciat que està fent servir els mateixos mètodes que a Gaza, "amb conseqüències catastròfiques".

Des que Israel va intensificar les accions militars contra Hezbollah al sud del Líban, més de 1.000 persones han mort i al voltant d'un milió han hagut de fugir de casa seva, segons les autoritats libaneses.

Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, té previst reunir en les pròximes hores el seu gabinet de guerra per analitzar la resposta a l'atac iranià amb míssils de la setmana passada. El ministre de Defensa hebreu, Yoav Gallant, ja ha avançat que serà una resposta "mortal" i "sorprenent".

 

ARXIVAT A:
Israel Gaza Guerra a Gaza Hamas
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut