El bust de Sir John Gordon fet per l'escultor francès Edmé Bouchardon, el 1728, 60 anys aguantant la porta d'un magatzem a Escòcia (Highland Council)

Un bust comprat per 6 euros i que aguantava una porta es podria vendre ara per 3 milions

Obra d'Edmé Bouchardon, famós escultor francès del segle XVIII, va estar durant 60 anys oblidada en un magatzem a la ciutat escocesa d'Invergordon, fent de topall d'una porta
Judith Casaprima Sagués Actualitzat
TEMA:
Escòcia

Un bust de marbre que va costar 5 lliures el 1930 --uns sis euros-- i que ha estat durant dècades aguantant una porta d'un magatzem a la petita ciutat d'Invergordon, a Escòcia, podria subhastar-se ara per uns tres milions d'euros.

L'escultura ha estat oblidada durant dècades, però l'Ajuntament va descobrir fa 25 anys que el bust era una obra d'art de 300 anys d'antiguitat molt més valuosa que les cinc lliures que en va pagar. No ha estat fins fa uns mesos que el consistori ha rebut la proposta d'un comprador privat i anònim, que n'ha ofert 2,5 milions de lliures  --uns 3 milions d'euros-- a través de Sotheby's.

Per poder vendre-la, l'Ajuntament va fer haver de fer una consulta popular a principis d'any i, el juny, una de més àmplia al consell de Highland. La resposta en tots dos casos ha estat vendre. 

El Fons del Bé Comú de Invergordon, que custodia l'obra, ha demanat el permís judicial per iniciar el procés, ja que la llei de "tresors nacionals" prohibeix exportar-los a l'estranger. Finalment, aquesta setmana passada el tribunal escocès de Tail hi ha donat el vistiplau.

De moment no s'ha decidit si el bust serà subhastat o no, però la decisió és vendre'l i que els beneficis vagin a parar al Fons del Bé Comú d'aquesta petita ciutat de la costa escocesa, situada a 300 quilòmetres al nord d'Edimburg.


Una joia de l'escultor de Versalles

Aquest bust de marbre que va aguantar una porta durant 60 anys és obra d'Edmé Bouchardon (1698-1762), famós escultor francès del segle XVIII, conegut per ser l'autor de nombroses escultures dels jardins de Versalles. Bouchardon va ser escultor de Lluís XV i creador de l'estàtua de 5 metres del rei francès que presidia la Place de la Concorde a París abans que fos destruïda durant la Revolució Francesa.

I quina és la història del bust a Invergordon? Va ser redescobert per casualitat el 1998 per una regidora, Maxine Smith que buscava les túniques i els collars del rector i conseller MacLeod, qui va ser l'encarregat originari de comprar el bust. Un membre del Consell de Highland va suggerir a Smith que mirés en un dels magatzems que tenien en un parc industrial.

"Vaig aconseguir la clau del cobert a l'Ajuntament", va explicar Smith en una entrevista a The Scotsman el 2016, "i vaig trobar-hi les túniques i també aquell bust que aguantava la porta".

"Vaig tornar al consistori i els vaig dir que hi havia un munt de coses que semblava que valien molts diners, que les havien de treure si no volien que entressin a robar."

Aleshores, els agents d'assegurances municipals va descobrir el valor que tenia aquella obra i es va taxar en 200.000 lliures, uns 240.000 euros.

Un altre valor, el fundador John Gordon

Sembla que el bust s'havia salvat d'un incendi en un castell del segle XIX i va ser comprat el 1930 per l'Ajuntament, perquè es deia que era del fundador del poble, el polític i terratinent John Gordon. Aquest era el valor que se li va atribuir i la raó per la qual el van voler comprar.

No en sabien res, de la història del bust, ni del seu valor, ni de l'autor. El bust va ser esculpit el 1728 a Roma, i representa un jove Sir John Gordon que va coincidir amb el famós escultor francès, durant el seu Grand Tour. Així és com s'anomena el viatge de transició que molts joves nobles i aristòcrates britànics feien per completar la seva formació. Dedicaven uns anys a visitar les capitals clàssiques d'Europa gairebé com un pas iniciàtic a l'edat adulta.

La ciutat costanera d'Invergordon, a Highland, a Escòcia, que suposadament va fundar John Gordon (Creative Commons/David Dixon)

El bust ha estat en possessió física de Highland Council durant més de 60 anys, però els detalls precisos de la propietat no es van aclarir fins al 2019, a partir de les actes de l'Ajuntament d'Invergordon.

L'acta de l'Ajuntament d'Invergordon del 6 de gener de 1931, recollit al Centre d'Arxius d'Inverness, fa referència a la petició feta al rector MacLeod i al secretari municipal que "s'esforcessin a comprar el bust de John Gordon, que es diu que era el fundador d'Invergordon, i n'ofereixin fins a 5 lliures".

S'adjuntava la nota del llibre major del tresorer, que el 14 de gener de 1930 deia: "(...) pagat al Sr. Beauchamp pel bust de Sir John Gordon, 5 £",  i l'acta de l'Ajuntament del 3 de febrer del mateix any que cita: "El Consell acorda col·locar el bust de Sir John Gordon a l'Ajuntament, en un lloc pendent d'assenyalar."

Un lloc que no se li ha assignat mai.

Massa valuós per ser exposat

A l'Ajuntament d'Invergordon no l'han exposat mai, però sí que el van cedir per ser exhibit al Louvre de París el 2016, que el va valorar en més 1,6 milions d'euros. Un any després, "el bust de Bouchardon", com se l'anomena, també es va mostrar al Getty Museum de Los Angeles.

L'Ajuntament d'Invergordon i el Consell de Highland consideren el bust de marbre, que Sotheby's qualifica en el seu catàleg com a "brillant en l'execució", és massa car per ser exposat, ja que cal fer-se càrrec de la seguretat i conservació. Actualment, es troba sense exposar a l'Inverness Museum & Art Gallery (IMAG).

Ara, segons la casa de subhastes, el preu de 3 milions d'euros que ha ofert el comprador anònim i privat és el màxim a què pot aspirar i considera que és un bon moment per vendre.

A més, el comprador també ofereix encarregar una rèplica per ser exposada sense problemes.

Un cop superats els tràmits legals i judicials, el fundador d'aquesta la ciutat escocesa farà una última contribució al municipi, i per fi podrà ocupar un lloc al hall de la casa consistorial del poble.

 

ARXIVAT A:
Patrimoni Art Escòcia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut