
Un canvi de "circumstàncies" en plena OPA: què significa el retorn de la seu del Sabadell
L'oferta del BBVA plana sobre una decisió que posa en el focus d'altres grans empreses que van traslladar la seu
Va ser la pregunta recurrent durant anys en rodes de premsa, actes i conferències, fins que la possibilitat del retorn de les seus socials de grans empreses a Catalunya va abandonar l'escenari sense gaire més soroll. Sobretot en el cas dels bancs, que argumentaven la necessitat d'evitar incertesa i sotragades en un negoci com el seu, tan susceptible als girs de l'opinió pública.
D'altres empreses de sectors menys "delicats" tampoc gosaven fer el primer pas.
La partida final, a casa
Ara, el Sabadell pren la decisió en un context molt particular, que difícilment s'ajusta a la situació d'altres grans grups empresarials que també van decidir marxar la tardor del 2017 (Caixabank, Fundació La Caixa, Naturgy, Cellnex, Colonial). Amb una oferta de compra per part del BBVA damunt la taula que s'allarga més del previst i que està portant cada bàndol a moure les seves fitxes, davant del públic i també entre bastidors.
A Catalunya, tant la Generalitat com patronals, sindicats i diverses entitats s'han manifestat explícitament en contra de l'OPA, i el Sabadell ha decidit jugar l'última fase del partit des de casa. Sobretot, perquè un dels seus arguments en contra de l'OPA és el seu pes en el negoci de les pimes, més arrelat a Catalunya.

Canvi de "circumstàncies"
Fonts de l'entitat asseguren que la situació política ha canviat a Catalunya i que ha desaparegut el risc d'inestabilitat que va motivar -expliquen- el canvi de seu. Per tant, el pas lògic, es dedueix, seria tornar la seu a Sabadell.
El comunicat en què anuncien formalment el trasllat a Catalunya assegura que "ara ja no es donen les circumstàncies que van motivar el trasllat". Una notícia que permet també a la Generalitat i el govern espanyol atribuir-se el mèrit de la "normalització" política després del Procés.
I la resta?
Sempre es va dir que tothom estava esperant el retorn d'una de les "grans", com seria el cas del Sabadell, però el cert que el seu moviment s'emmarca en un context molt concret.
D'altres trasllats a Catalunya, com Ciments Molins, també responien a circumstàncies internes de l'empresa a l'hora de prendre la decisió.
Patronals com Foment insisteixen que s'obre la porta al retorn d'altres noms de pes, i les mirades giren ara, per exemple, cap al grup d'empreses que orbiten al voltant de La Caixa. De moment, però, no emeten cap senyal en aquest sentit.
La pròxima fase, en mans de la CNMC i el govern espanyol
Pel que fa al Sabadell, ara entra en la fase decisiva de l'OPA. El BBVA confiava que l'oposició frontal dels primers mesos tant del govern espanyol com de la Generalitat deixés pas a una posició més equilibrada.
De moment, tothom està a l'espera del que digui la Comissió de la Competència (CNMC), que pot fixar unes condicions més o menys exigents. Després, s'hi haurà de pronunciar el ministeri d'Economia, que pot elevar al Consell de Ministres un paquet de condicions afegides, o bé rebaixar el to de l'expedient que li arribi de la CNMC.
Si les condicions fossin realment dures, com ara l'obligació per part del BBVA de vendre's part del negoci, el banc podria plantejar-se retirar la seva oferta, com ja ha advertit.
Però, si són condicions assumibles, l'OPA continuaria sobre la taula i, cap a l'estiu, la Comissió del Mercat de Valors aprovaria definitivament l'oferta, de manera que arribaria el torn dels accionistes de pronunciar-se.
I, segons quin fos el resultat, si el BBVA pren el control del Sabadell, el retorn de la seu anunciat aquest dimecres podria ser un episodi efímer.

- ARXIVAT A:
- Banca