Un centenar de municipis reclamen un canvi cap a un model elèctric públic

Una dotzena de municipis ja tenen una xarxa elèctrica municipal que busca un preu de la llum competitiu per als veïns

RedaccióActualitzat

Cada vegada més municipis reclamen un canvi de model i que l'electricitat no estigui per defecte en mans privades.  

A Girona, aquest dijous, un centenar d'ajuntaments i dues diputacions han signat la "Declaració per una xarxa d'electricitat pública". Són propostes perquè s'avanci cap al control públic de l'energia elèctrica.

Això, diuen, permetria acabar amb l'oligopoli de les energètiques, evitar l'enriquiment de les distribuïdores i fomentar la transparència. Es tracta d'un document consensuat per les quatre capitals catalanes, i també altres municipis mitjans i petits. Ho reclamen per garantir l'accés de tothom a l'energia i afavorir la transició energètica
 

Dotze municipis ja tenen xarxa elèctrica pública

Montoliu i Albatàrrec són dos dels dotze municipis que tenen xarxa pública de distribució elèctrica. Fa molts anys que la tenen perquè, en el seu dia, van arribar a acords per poder gestionar l'electricitat a partir de la construcció d'infraestructures relacionades amb l'aigua, com el canal de Seròs o petites centrals hidroelèctriques.

Tots són municipis petits, principalment de les comarques del Segrià i del Pallars, però també n'hi ha de la Noguera, d'Osona i de la Conca de Barberà. 

L'empresa municipal de Montoliu té 240 clients. L'elèctrica, que no té ànim de lucre, ofereix llum als veïns i els soluciona --amb rapidesa-- les avaries, si n'hi ha.

L'Ajuntament comercialitza i distribueix la llum a través de la xarxa de titularitat municipal. L'alcalde, Eduard Murgó, que n'és el gerent, mira d'oferir un bon servei i també un preu competitiu als veïns, però no sempre és fàcil. 

"El que necessitem és estabilitat internacional, perquè els mercats no fluctuïn, i una gran producció de renovable. És molt complicat oferir preus a nivell de les multinacionals. Moltes vegades no podem oferir el preu que voldríem perquè la finalitat de la nostra empresa és que la butxaca del veí en surti tan beneficiada com sigui possible."

Qui realment compra l'electricitat de Montoliu és l'elèctrica d'Albatàrrec. La compra a Montoliu i a cinc pobles més. Un tècnic de l'elèctrica d'Albatàrrec compra la llum, al voltant de 30.000 megawatts al dia, amb l'objectiu d'aconseguir un bon preu per als veïns.

La gestió és difícil quan el preu de l'energia es dispara. Per això, segons Jaume Sanuy, president d'Elèctrica d'Albatàrrec i alcalde d'Albatàrrec, calen més ajudes per fer el pas cap a la transició energètica.

"Molts municipis ens hem d'ajudar entre nosaltres per tenir l'energia més barata. Però hi hauria d'haver algun esforç a nivell de l'Estat."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut