La consellera Lourdes Ciuró ha destapat una placa a Miravet (Departament de Justícia)

Un centenar de soldats de la Guerra Civil no identificats reben sepultura a Miravet

La consellera de Justícia ha dipositat les restes al cementiri i també ha visitat una fossa a Móra d'Ebre, on s'han recuperat 177 cossos de la batalla de l'Ebre
Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

La batalla de l'Ebre va deixar un reguitzell de morts que encara ara consten com a desapareguts. El programa d'identificació genètica de restes de víctimes de la Guerra Civil ha permès identificar les restes de soldats trobats a fosses, però no sempre ha estat possible.

A Miravet, el centenar de cadàvers localitzats fa tres anys en una excavació a la zona de Pernafeites han tornat a ser inhumats al cementiri del poble, amb reconeixement inclòs. Són restes òssies de joves d'entre 20 i 35 anys que encara no se sap qui són.

"Ho fem pensant que podrien ser familiars de qualsevol de nosaltres", ha dit la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en l'acte d'homenatge. "Tenien famílies que no van poder tancar el dol perquè no van recuperar els cossos dels seus éssers estimats", ha lamentat, referint-se als soldats no identificats.

Les caixes amb les restes s'han dipositat al cementiri de Miravet (Departament de Justícia)

Al cementiri de Miravet, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha lliurat les restes a l'alcalde, Antonio Llambrich.

Després que l'anàlisi antropològica i el creuament d'ADN no han permès identificar-ne les restes, ara reposaran allà on van morir, a l'espera que noves entrades d'ADN de familiars puguin donar-los nom i cognoms.

A la porta del cementiri s'ha posat una placa informativa, dins de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica, que ja té senyalitzats 127 espais a Catalunya.


177 cossos a Móra d'Ebre

Abans, la consellera també ha visitat la fossa de Santa Magdalena, a Móra d'Ebre, situada al costat d'un antic hospital de guerra utilitzat per l'exèrcit republicà durant la batalla de l'Ebre.

A la fossa de Móra d'Ebre s'han obert una seixantena de rases (ACN/Ann Ferràs)

En aquesta fossa, a la serra de Cavalls, s'han obert 64 rases i s'han trobat fins a 177 cossos de l'hospital que hi havia durant l'estiu i la tardor de 1938.

Tots eren soldats del bàndol republicà, joves que arribaven a l'hospital quirúrgic, on se'ls operava d'urgència. Alguns no sobrevivien o arribaven ja morts i se'ls enterrava en rases al voltant del mas.

A la fossa de Santa Magdalena s'hi treballa des del mes de desembre i el Memorial Democràtic també ultima la retirada de les restes.

Aquesta és la 34a actuació del Pla de Fosses, el programa que des del 2017 planifica l'obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. Fins ara ha facilitat la recuperació de les restes de 393 persones.
ARXIVAT A:
Memòria històrica
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut