Un centenar de nadons de gestació subrogada, "retinguts" a Ucraïna pel tancament fronterer
El bloqueig pel coronavirus no permet que els pares recullin els seus fills o finalitzin els tràmits i els nadons queden atrapats a les clíniques de subrogació
Un centenar de nadons nascuts a través de la gestació subrogada a Ucraïna esperen per poder sortir del país amb les seves famílies. El tancament de les fronteres del país des del mes de març impedeix als pares adoptius endur-se'ls a casa.
És el cas de 51 nadons nascuts per gestació subrogada que esperen en un hotel medicalitzat de Kíev per poder marxar amb les famílies d'adopció. El tancament del país per la crisi de la Covid-19 els ha deixat aïllats. Les famílies -la majoria, d'Europa i dels Estats Units-, no han pogut acabar els tràmits i tampoc no poden tornar als països d'origen. La clínica demana a l'administració que es pugui donar sortida a aquesta situació.
Segons la defensora dels drets humans del Parlament d'Ucraïna, Liudmila Denisova, ara hi ha un centenar de nadons esperant els seus pares, però si la situació s'allarga poden arribar a ser un miler, tenint en compte els embarassos que estan pendents.
"Hi ha més de 100 nens que esperen els seus pares en diversos centres mèdics de medicina reproductiva. Ells (els representants de la clínica) preveuen que si la quarantena s'allarga segons les expectatives del Ministeri de Salut d'Ucraïna, llavors el nombre de nadons no seran centenars, sinó que arribaran al miler."
Un d'aquests centres medicalitzats és l'Hotel Venice de Kíev, que pertany a l'empresa BioTexCom, on un pare espanyol, Rafa Aires, va poder arribar abans que es tanquessin les fronteres per recollir la seva filla, però ara no pot marxar amb ella ni tampoc ha pogut acabar els tràmits.
Tots els vols estan suspesos. Aires explica que l'espera és estressant sobretot per a la seva dona, María, que no va poder viatjar a causa de la feina.
"Cada dia faig videotrucades amb la meva dona durant una hora o una hora i mitja perquè vegi el nadó. És molt difícil."
"Les infermeres i el personal mèdic d'aquest hotel són meravellosos. Em faciliten la vida."
Al mateix hotel medicalitzat hi ha 15 pares més en la mateixa situació: estan amb els seus nadons, però no poden tornar al seu país.
Amb els que no poden venir, s'hi mantenen en contacte a través de vídeos i fotografies perquè vegin els seus fills. Des del mes de març està prohibida l'entrada d'estrangers a Ucraïna i per entrar al país fa falta un permís exprés que ha de demanar l'ambaixada del país d'origen, com ara els Estats Units, la Xina, la Gran Bretanya, Suècia, Irlanda, França o Espanya.
Però algunes ambaixades s'han "negat" a intervenir-hi, perquè en alguns països la subrogació no està reconeguda.
A Ucraïna la subrogació és legal i suposa un servei que mou una indústria important al país. Denisova ha assegurat que els processos s'estan fent correctament i s'acabaran portant a terme.
"Ara, a aquests nounats, en situacions d'aquest tipus, sense pares i atesos per altres persones, se'ls ha de donar el dret a ser educats per les seves famílies."
Limitar la subrogació als ucraïnesos
Aquesta situació ha provocat un debat al Parlament. Ucraïna és un dels països on més es practica la gestació subrogada, i ara el seu Ministeri de Sanitat es planteja que només hi puguin accedir els ucraïnesos. Cada mare rep al voltant de 14.000 euros per aquest procediment.
Davant d'aquest problema, la companyia BioTexCom ha fet públiques les imatges de la seva clínica per sensiblitzar les autoritats perquè agilitzin els tràmits per fer possibles les recollides. També apel·len a la necessitat de pares i nadons de crear un vincle emocional els primers dies de vida.
"Crec que la cura dels pares no es pot substituir per res més, per molt professional que sigui una persona que tingui cura dels nadons i que s'assegura que estiguin bé. Aquesta connexió psicològica i emocional s'ha d'establir durant els primers dies de la vida d'un nadó. "Intentem enviar fotografies dels fills als pares, organitzar trucades en conferència. Però, per la meva experiència amb els pares, això no pot substituir el contacte directe."
La crida sembla que ha activat l'administració ucraïnesa davant el que ja comença a ser un problema per a aquestes clíniques, on queden els nounats.