Sala de consulta de psicologia del centre Espai Essen de Lleida
Sala de consulta de psicologia del centre Espai Essen de Lleida

Un centre de Lleida impulsa una sala de joc sensorial per millorar l'abordatge emocional d'infants amb autisme

Actualitzat

ACN Lleida - L'Espai Essen de Lleida, centre especialitzat en el desenvolupament integral de les persones, ha impulsat una campanya de recaptació de fons per habilitar una sala de joc sensorial amb l'objectiu de millorar l'abordatge emocional d'infants diagnosticats amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). En un moment en què prevalen les pantalles, el centre vol promoure el joc vivencial amb objectes de diferents materials i textures per oferir una atenció personalitzada amb la combinació de diferents metodologies terapèutiques. Es tracta d'una iniciativa que ha estat reconeguda amb el premi 'Reeixim l'Oest' com a millor projecte de la comarca del Segrià en el concurs de cooperatives de nova creació de Ponent Coopera.

Treballar sobre la regulació emocional dels infants amb TEA és l'objectiu de la nova sala que projecta Espai Essen. Mitjançant el joc, els infants experimentaran de forma directa els estímuls que es troben al carrer, mentre que els professionals els donaran suport per redreçar l'emoció. "Endreçar l'emoció, que la reconeguin, li posin nom i que la gestualitat sigui l'adequada", ha explicat la neuropsicòloga del centre, Vanessa Olaya, qui ha afegit que amb aquest exercici les emocions s'integren de forma "més harmònica" per evitar que els infants "tinguin pics de ràbia".

Tot i que la sala està dissenyada específicament per atendre casos d'infants amb TEA, també es podran beneficiar d'aquest espai infants amb trastorns de la regulació de les emocions i amb trastorns de l'aprenentatge. "Ens servirà per casos TEA, però també pot ser oberta a altres infants i adolescents o adults amb discapacitat", ha dit la impulsora d'Espai Essen, Marina Mestres.

Sigui com sigui, la intenció és que al nou espai s'atenguin pacients de manera individual, tot i que també hi tindran cabuda les sessions grupals. "Es comença a treballar des d'un altre nivell, des de la norma social, les habilitats comunicatives, el respecte dels torns, la tolerància...", ha concretat Olaya.

La previsió és abordar les emocions des de diferents metodologies terapèutiques i pedagògiques. D'aquesta manera, la sala comptarà amb equipament psicomotriu, d'integració sensorial i multisensorial, així com zones d'expressió artística i musical, de manera que es podrà adaptar a les necessitats de cada cas.

Per tal d'habilitar la sala, Espai Essen ha iniciat una campanya de recaptació de fons a través de la plataforma Goteo. Actualment, compten amb uns 10.000 euros i s'han marcat com a objectiu arribar als 27.000.

Suport emocional

Espai Essen va néixer l'any 2011 i ofereix suport emocional a persones de totes les edats amb un equip multidisciplinari format per 11 professionals entre psicòlegs -infantils i juvenils, d'adults i perinatals-, neuropsicòlegs, neuropediatres i logopedes.

Des de la seva creació, el centre ha anat creixent any rere any. "Els pares d'infants amb TEA veuen que han de portar els fills en llocs especialitzats", ha explicat Mestres, qui també ha afegit que, a banda d'augmentar la demanda, també ha incrementat la prevalença d'autisme. "Mentre que fa vint anys es parlava de 4 casos cada 10.000, ara a Europa es parla d'1 de cada 100", ha destacat. En tot cas, Mestres ha apuntat que "a poc a poc" s'avança tant en el diagnòstic de casos com la manera d'abordar-los. "L'espectre és gran. Abans es diagnosticava diferent i el TEA es confonia amb altres coses", ha dit.

El passat mes de febrer, Espai Essen es va constituir com a cooperativa. "És una manera d'establir xarxa amb les institucions i les associacions. Com a entitat social també podem arribar a més gent", ha dit Mestres. De fet, la presidenta de la cooperativa ha reconegut que des de sempre han estat un grup assembleari. "No només compartim pacients sinó també les decisions diàries. Treballem molt en equip", ha apuntat.

Fer un pas al cooperativisme ha permès a Espai Essen presentar la seva iniciativa a la convocatòria de premis 'Reeixim l'Oest' per l'impuls i la creació de noves cooperatives a Ponent.

"Menys estigma"

Actualment, el centre atén 250 pacients, el 70% dels quals amb TEA, tot i que també aborda casos de trastorns mentals greus o persones amb dificultats emocionals.

De fet, Espai Essen compta amb una "llarga" llista d'espera, segons Joan Enric Vidal, un dels psicòlegs del centre. "Cada cop són més les persones que es plantegen anar al psicòleg en moments de dificultat. El valor de la salut mental i emocional ha canviat, sobretot en els joves", ha dit Vidal.

Així mateix, Vidal ha apuntat l'efecte de la covid com una altra de les causes de l'augment dels pacients. "En la nostra experiència hi ha un abans i un després", ha puntualitzat. D'altra banda, Vidal també ha destacat la manera de treballar del centre i la mirada que adquireixen els professionals en el moment d'abordar els diferents casos com un dels elements que marquen la diferència.

Anar al contingut