Un ciberatac a l'Hospital Clínic afecta els serveis de Laboratori, Farmàcia i urgències
S'han desprogramat operacions no urgents, consultes externes i extraccions i s'han ajornat les sessions de radioteràpia oncològica
Un atac informàtic de tipus ransomware a l'Hospital Clínic de Barcelona afecta els serveis de Laboratori, Farmàcia i urgències del centre.
El ciberatac s'ha notificat a les 11.17 del migdia d'aquest diumenge a l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Des d'aleshores, es treballa per coneixe'n l'abast i solucionar l'incident.
El Clínic ha informat que s'han coordinat amb Salut i els altres hospitals de la ciutat perquè atenguin urgències, transport sanitari i els codis urgents (com ictus o infarts). De moment, no s'han hagut de traslladar a altres centres pacients ja ingressats. En canvi, sí que es deriven nous pacients a altres centres.
A més a més, segons ha informat l'hospital, de cara a dilluns, es mantindrà tota l'activitat urgent i d'hospitalització, així com l'hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, radiologia, proves endoscòpiques, exploracions radiològiques, diàlisi i farmàcia ambulatòria.
En canvi, es desprogramaran cirurgies no urgents, consultes externes i extraccions. També s'han ajornat les sessions de radioteràpia oncològica.
"Tot a mà"
Alguns pacients han informat que el sistema va començar a donar problemes dissabte a la nit i, fonts del Clínic, han confirmat a l'ACN que els problemes van començar de matinada.
"No donem l'abast. És un risc per a la gent que pugui venir aquí a tractar-se i que no se la pot atendre bé", es queixa Mireia Gómez, infermera del servei de Transfusions. Segons ella, els responsables d'informàtica estan intentant solucionar "tots els problemes", però encara no saben quan ho podran resoldre:
"Ens diuen que potser triguen dos dies o potser una setmana... de moment hem de treballar així."
Segons aquesta infermera i familiars de pacients consultats per l'ACN, els sanitaris no poden accedir a l'historial de les persones que atenen i ho han de fer "tot a mà".
Això està generant algunes dificultats perquè, per exemple, s'han de fiar dels pacients pel que fa a les seves patologies, com poden ser al·lèrgies a medicaments, indica Gómez. I afegeix:
"A més, en un diumenge, que només hi ha els metges de guàrdia."
Paula Fortuny, que va arribar dissabte a la nit a urgències del Clínic amb la seva mare, explica que ja hi havia problemes. Durant aquest diumenge, però, diu que no hi ha hagut grans aglomeracions de pacients ni caos, però sí que descriu sanitaris pujant i baixant escales durant to el dia "per entregar informes d'analítiques".
Què és un ciberatac ransomware?
L'atac que ha patit el Clínic és del tipus ransomware, que consisteix a segrestar els arxius informàtics d'una organització i demanar un rescat per alliberar-los.
Aquest programari maliciós fa que els sistemes i arxius infectats quedin inutilitzats. Les víctimes no poden accedir als arxius dels seus dispositius informàtics, ja que els documents es xifren completament o parcialment i, sovint, tampoc no es pot accedir al sistema.
Qualsevol empresa, entitat o institució pública que funcioni amb sistemes informàtics hi està exposada. I, en el rescat, s'acostuma a reclamar un pagament en criptomonedes.
No és el primer cop que passa a Catalunya. L'octubre del 2021, a la Universitat Autònoma de Barcelona hi va haver un ciberatac que va afectar tot l'entorn virtual del centre.
L'octubre de l'any passat, també un ciberatac ransomware va afectar tres hospitals i alguns CAP del Baix Llobregat i Barcelona.
- ARXIVAT A:
- Hospital ClínicCiberdelicte