Un "cicló bomba" amenaça el Nadal als EUA i ja s'han cancel·lat milers de vols

Als Estats Units estan en alerta per una gran borrasca que arribarà de manera molt ràpida, serà molt extensa i farà desplomar les temperatures

Actualitzat

La massa d'aire gèlid que ja ha encerclat el nord dels Estats Units amenaça d'estendre's cap al sud i complicar els plans per desplaçar-se aquest Nadal de milions de nord-americans.

És una tempesta hivernal d'origen àrtic que pot tenir proporcions històriques. A les portes del cap de setmana festiu, els meteoròlegs alerten d'un fenomen conegut com a cicló bomba.

Es tracta d'una gran pertorbació molt intensa en latituds mitjanes i que té baixes pressions al nucli. És una conseqüència més de la crisi climàtica i cada vegada es produeix de manera més erràtica i violenta.

El Servei Meteorològic Nacional (NWS) parla d'"explosió àrtica" i diu que és un esdeveniment únic durant una generació.

El nucli de la borrasca se situa a la regió dels Grans Llacs, al nord-est del país, i afectarà estats com ara Michigan, Ohio, Pennsilvània o Nova York. El mateix NWS pronostica que les temperatures poden ser marcadament sota zero, molt per sota del que és normal, durant diversos dies.

A banda de la dràstica baixada de la temperatura, altres canvis sobtats seran vents forts i precipitacions intenses, tant de pluja com de neu. És una situació que es pot estendre per tot el país. 
 

5.300 vols anul·lats en dos dies

Aquesta gran tempesta ja afecta greument les comunicacions a tot el país i si la situació es complica es poden arribar a bloquejar aeroports, ports, i carreteres.

De fet, ja hi ha milers de vols cancel·lats. Segons el web de seguiment aeri FlightAware, ja serien més de 5.300 vols anul·lats als EUA només entre dijous i divendres. I això en un dels períodes de l'any en què viatja més gent. 

Milers de vols han estat cancel·lats i els viatgers s'acumulen a l'aeroport de Vancouver, al Canadà (Reuters/Jennifer Gauthier)

L'Associació Americana de l'Automòbil calcula que uns 112 milions de persones tenen previst desplaçar-se a 80 quilòmetres de casa o més fins al 2 de gener. És un augment de 3,6 milions respecte de l'any passat.

Moltes carreteres, per exemple les de la frontera entre els estats de Colorado i Wyoming, ja es van tancar dimecres arran de la mala visibilitat. I també hi ha viatges en tren que han quedat interromputs.

Una altra amenaça són les inundacions que hi pot haver si grans trossos de gel bloquegen els cabals dels rius.
 

L'alerta del president Biden

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha volgut alertar la ciutadania de cara a aquests desplaçaments i ha demanat que es prenguin seriosament les previsions meteorològiques.

"Això no és com un dia de neu quan érem nens, això és seriós. (...) És perillós i amenaçador."

El mateix president va recomanar dijous que, qui tingués plans per viatjar, marxés llavors mateix i no s'esperés fins divendres ni més endavant. Biden ha assegurat que els seus plans per Nadal són quedar-se a casa

El Nadal més fred dels últims 30 anys

Al centre de Florida, un estat eminentment càlid, es poden registrar temperatures 25 graus per sota del que és normal. Segons el Servei Meteorològic dels Estats Units, s'hi podria viure el dia de Nadal més fred dels últims 30 anys.

S'esperen pluges gelades a Oregon i també a Washington. Territoris com Carolina del Nord, Nova York, Kentucky i Geòrgia ja han declarat l'estat d'emergència i es preparen per a sensacions tèrmiques extremes.

En altres estats, com Iowa, la congelació pot ser "un perill important, també per a les persones", segons les autoritats. 

Algunes persones sense llar, un col·lectiu molt vulnerable, fan foc per escalfar-se a Denver, Colorado (Reuters/Alyson McClaran)

A més, les carreteres molles es poden glaçar instantàniament davant d'aquesta davallada sobtada de temperatures.

El fred extrem també suposa una situació de perill greu per als animals de granja. El principal productor de carn, Tyson Foods Inc., diu que ja ha posat en marxa una operació especial per protegir treballadors i animals.

 

Sensació tèrmica de -40

En alguns punts, com a l'estat de Minnesota, els termòmetres ja ronden els 25 graus negatius i la sensació tèrmica s'acosta als 40 sota zero.

L'exposició de la pell en aquestes condicions sense la protecció adequada pot provocar congelació en qüestió de cinc o deu minuts.

El mapa meteorològic de l'NWS estén l'onada de fred de cap a cap del país i mostra una de les situacions d'avisos i advertències hivernals més extenses de la història del país.

Les alertes s'estenen de costa a costa i arriben a la frontera amb Mèxic. L'NWS adverteix que es poden batre o igualar més de 100 rècords diaris de baixes temperatures.
 

Talls de llum

El febrer del 2021, centenars d'habitants de Texas van morir després que la xarxa elèctrica va fallar enmig de les tempestes hivernals que van deixar milions de persones sense llum.

Ara, el govern texà assegura que estan més preparats, però és probable que hi hagi talls d'electricitat deguts al fort vent, la neu i el gel.
 

El Canadà, també en guàrdia

Al Canadà, una gran part d'Ontario i algunes zones del Quebec també es preparen per a la gran tempesta hivernal, que s'espera que s'allargui almenys fins diumenge.

Els experts adverteixen que les temperatures desplomades als Estats Units i al Canadà poden fer que aquest sigui el període nadalenc més fred i amb més emergències a causa de la meteorologia de les últimes dècades, i potser del segle.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsMeteorologiaEl tempsCrisi climàticaEnergiaAeroports
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut