Un científic català troba la manera d'eradicar una malaltia semblant a la lepra
La malaltia de pian, que afecta milers de nens de països pobres, podria quedar eradicada el 2020 gràcies a un investigador català, Oriol Mitjà, que ha aconseguit curar la malaltia amb una única dosi oral d'un antibiòtic molt conegut, l'azitromicina.
El pian és una malaltia tropical semblant a la lepra, causada per un bacteri, que afecta sobretot la pell i els ossos dels nens i, a la llarga, pot produir deformacions òssies severes. La infecció és molt contagiosa i preval en 13 països amb nivells molt alts de pobresa i falta de mesures sanitàries i higièniques. Es calcula que cada any l'agafen 100.000 nens.
El 2010, Oriol Mitjà, investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona, va marxar a l'illa de Lihir, a Papua Nova Guinea, i dos anys després va sorprendre la comunitat científica amb el seu descobriment: un antibiòtic que s'utilitzava habitualment per combatre les otitis i les bronquitis podia combatre la malaltia amb una única dosi i, a més, per pocs diners:
"El preu és molt barat. Per 50 cèntims d'euro de mitjana es pot tractar una persona i després calen 1,5 euros més per portar la pastilla a la boca d'aquella persona, per a la distribució. Per posar en marxa un programa d'eradicació, caldrien menys de dos euros per persona. L'OMS ha fet algunes estimacions i creuen que entre 200 i 300 milions d'euros serien suficients per aconseguir l'objectiu d'eradicació a nivell mundial."
La revista científica "The New England Journal of Medicine" va publicar al febrer de l'any passat l'estudi que confirma que una sola ronda de tractament massiu amb una dosi oral d'azitromicina a tota la població redueix la transmissió i prevalença de la malaltia.
Aquest és un requisit previ que demana l'OMS per fer la campanya d'eradicació: la demostració empírica que l'estratègia és eficaç.
L'objectiu de l'OMS és eradicar el pian el 2020, és a dir, acabar amb tots els casos del món. D'aquesta manera, el pian podria convertir-se en la segona malaltia eradicada per l'home, després de la verola.
La història d'Oriol Mitjà i la seva investigació es podrà veure aviat en un documental, "On acaben els camins", que emetrà el programa "Sense ficció" de TV3.