El fiscal de Lorient, Stéphane Kellenberger, del cas de Le Scouarnec
El fiscal de Lorient, Stéphane Kellenberger, ha detallat aspectes de la investigació (France Press TV)

Un cirurgià francès acusat d'abusos a 300 pacients: nou macrojudici per violència sexual el 2025

Joël Le Scouarnec està acusat d'haver violat o agredit sexualment a 299 joves, la majoria menors, quan estaven inconscients en la sala d'operacions

Redacció/agènciesActualitzat

Encara sota l'impacte del cas Pelicot, França es prepara ara per un nou macrojudici per violència sexual. Es tracta del que afronta el que podria ser el més gran pederasta de la història del país.

França jutjarà el 2025 a Joël Le Scouarnec, un cirurgià acusat d'haver violat o agredit sexualment a 299 joves, alguns d'ells menors, quan estaven inconscients en la sala d'operacions.

Serà un procés amb una gran atenció mediàtica per les greus acusacions i el gran nombre de víctimes. Per això, aquest dilluns el fiscal de Lorient (Bretanya francesa), Stéphane Kellenberger, ha detallat alguns aspectes de la investigació, que va finalitzar el juliol passat:

"Tenint en compte la seva importància, la seva complexitat i el nombre de víctimes, aquest procediment ha estat qualificat d'extraordinari per la direcció dels serveis judicials del Ministeri de Justícia".

Tot i que encara s'ha de fixar una data definitiva per al procés, el fiscal ha augurat que tindrà lloc a Vannes, al nord-oest del país, durant la primera meitat de l'any vinent.


25 anys d'abusos al quiròfan

Durant quatre anys d'instrucció, els investigadors han pogut determinar que Le Scouarnec, que actualment té 72 anys, va abusar sexualment de gairebé 300 pacients entre el 1989 i el 2014.

Ho va fer en diversos establiments hospitalaris en els quals va treballar, tots al nord-est de França.

Kellenberger ha indicat que la mitjana d'edat de les víctimes, 158 nens i nois i 141 nenes i noies, era d'11 anys. Només catorze víctimes tenien més de 20 anys, i 256 en tenien menys de 15 en el moment dels fets.

A més, el fiscal ha assegurat que 111 dels casos poden ser considerats com a violació agreujada i la resta com a agressió sexual agreujada.

L'acusat s'enfronta a penes de vint anys de presó. L'any 2020 ja va ser sentenciat a 15 anys per la violació de la filla d'uns veïns.


Ho anotava tot en quaderns

Es dona la circumstància que, durant la investigació del cas en què va ser condemnat fa quatre anys, els agents van trobar al domicili del cirurgià uns quaderns en els quals havia anat anotant de manera cronològica la identitat de les seves víctimes i els abusos comesos a cadascuna d'elles.

Això va servir als investigadors per poder-les identificar, ja que, segons ha recalcat el fiscal, les víctimes no recordaven res perquè estaven o bé sedades o bé en procés de reanimació, per la qual cosa no tenien cap consciència dels fets.

No obstant això, els exàmens psiquiàtrics als quals van ser sotmesos sí que van detectar diverses seqüeles posttraumàtiques que poden tenir relació amb els abusos.


Impunitat, tot i ser condemnat

En els diferents interrogatoris als quals va ser sotmès durant els quatre anys d'instrucció, Le Scouarnec va reconèixer bona part dels fets, així com el seu modus operandi i les estratègies per evitar ser sorprès.

L'acusat, al qual Kellenberger ha descrit com un individu amb "una personalitat atípica", va ser condemnat l'any 2005 a quatre mesos de presó, després que l'FBI contactés amb les autoritats franceses en detectar que havia comprat contingut pornogràfic infantil en línia.

Tot i això, segons detalla FranceBleu, no va ser suspès d'ofici i va continuar exercint fins que un company de professió el va denunciar el 2006. Tot i això, els diferents serveis hospitalaris no van prendre cap mesura.

Per aquest motiu, el fiscal ha obert una investigació criminal paral·lela per possible ocultació de delictes.

 

ARXIVAT A:
MenorsFrançaPederàstia Agressió sexual
Anar al contingut