
Un codi de colors identificarà el valor nutricional d'aliments i begudes
Sanitat implantarà el nou sistema d'etiquetatge Nutri-score amb l'objectiu de facilitar que es faci una dieta saludable
Els consumidors es trobaran ben aviat a les botigues i supermercats amb nou etiquetatge dels aliments i begudes. Serà un codi de cinc colors que van del verd al vermell, que anirà a la part frontal del producte i que ajudarà a identificar-ne la qualitat nutricional.
Aquest sistema es diu Nutri-score, ja s'ha implantat a França i serà obligatori l'any que ve. De tota manera, la indústria està començant a adoptar el logotip.
Com és el semàfor de colors
Tindran color verd els aliments i begudes més saludables, i vermell els que tinguin menys valor nutricional. Els colors del semàfor són verd fosc, verd clar, groc, taronja i vermell.
S'avaluaran paràmetres com els sucres, els greixos saturats, la sal, les calories, la fibra i les proteïnes.
A diferència del que fan algunes marques, no hi haurà un semàfor per a cadascun d'aquests components, sinó que en cada producte es destacarà el color que li correspongui en funció del contingut. Cada color s'associa també a una lletra:
El código #Nutriscore es un gráfico al estilo de un semáforo. Cada producto destacará el color que le corresponda en función de su azúcar, grasas saturadas, sal, calorías, fibra y proteínas. Los colores verdes, alimentos más saludables. Los rojos, los de menor calidad nutricional pic.twitter.com/ega9XYeCxt
Min. Sanidad (MSCBS) (@sanidadgob) 12 de novembre de 2018
Com es defineix el color?
L'assignació del color es fa mitjançant un algoritme, que té en compte els nutrients que cal prioritzar i els que són prescindibles o nocius.
El projecte sinAzucar.org s'ha fet ressò de la manera com es valoren els productes, que també es pot consultar al web de salut pública de França:
Así se calcula la etiqueta #Nutriscore que el Ministerio de Sanidad implantará en unos meses.
sinAzucar.org (@SinAzucarOrg) 12 de novembre de 2018
Detalles en https://t.co/LN4rgzkjQg pic.twitter.com/VA4awdAD4n
On més es fa servir Nutri-score?
A França es va començar a aplicar l'any passat. Bèlgica està a punt d'oficialitzar-lo i Portugal treballa amb el mateix model.
La ministra defensa un etiquetatge "més fàcil"

La ministra de Sanitat i Consum, María Luisa Carcedo, creu que s'ajudarà el consumidor a decidir-se per aliments més saludables:
"L'etiquetatge actual de vegades és difícil d'entendre. Que sigui molt més fàcil, que amb una ullada sàpiguen identificar quin tipus de producte estan adquirint i el que significa per a la salut."
La ministra ha considerat preocupant no només que s'hagi triplicat en 40 anys la incidència de l'obesitat i el sobrepès a Espanya. Carcedo ha considerat encara és "més greu" que afecti els nens i que ho faci de forma desigual, perquè n'hi ha més casos en les famílies amb rendes més baixes i amb menys nivell educatiu.
El nou sistema d'etiquetatge s'ha difós el Dia Mundial de Lluita contra l'Obesitat.
Què en pensen nutricionistes i consumidors?
Des del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes han aplaudit el sistema, perquè, diuen, és ràpid d'entendre. Manuel Moñino, representant de l'organització a la federació europea de dietistes EFAD, destaca que se n'ha comprovat l'eficàcia:
"Un etiquetatge frontal avaluatiu, clar d'entendre, basat en els 100 grams, amb color, exempt d'un conflicte d'interessos i transparent pot contribuir de manera significativa a una elecció més saludable dels aliments."
El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, com sis col·legis més d'arreu de l'estat, han defensat el Nutri-score perquè consideren que ajuda els consumidors.
Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris consideren que seria millor que els productes incloguessin no només el semàfor genèric, sinó específic de cada component.
L'OCU pensa que caldria destacar-ne tant els valors positius i negatius, per aconseguir que cadascú decideixi en funció del seu estat de salut:
¿Quién no ha ido a hacer la compra y no ha sabido descifrar la etiqueta nutricional de los alimentos envasados? Parece que la Comisión Europea es consciente de este problema de (des)información y baraja la posibilidad de implantar un nuevo diseño https://t.co/ALo42V47By pic.twitter.com/iioZKaQG1L
OCU (@consumidores) 12 de novembre de 2018
La Confederació de Consumidors i Usuaris CECU l'ha rebut amb "prudència" perquè entenen que està basat en els hàbits d'alimentació francesos i per això demanen que s'afavoreixin els aliments saludables de la dieta mediterrània.
- ARXIVAT A:
- SalutGastronomia