Pere Miralles en la declaració al Suprem
Pere Miralles en la declaració al Suprem
Madrid

Un coordinador de l'ANC defensa l'eficàcia del passadís de voluntaris el 20S

Pere Miralles explica al Suprem que Jordi Sànchez li va demanar que facilitessin el pas de la comitiva judicial i els detinguts fins a la seu del departament

Irene VaquéActualitzat

Pere Miralles, coordinador dels voluntaris de l'ANC en la concentració del 20S del 2017, ha explicat al Suprem que el cordó de seguretat que van formar tenia com objectiu "garantir l'espai perquè fossin les forces policials les que garantissin la seguretat de les persones". Ell mateix hi va anar "passant amunt i avall per dins per garantir que estigués lliure de manifestants i s'hi pogués circular i accedir a l'edifici sense problemes.".

Miralles ha xifrat en uns 300 els voluntaris que es van mobilitzar al llarg de tot el dia per formar el passadís i ha negat que l'objectiu fos impedir l'acció de la comitiva judicial:

"Al contrari, Jordi Sànchez sempre em va transmetre que calia que no hi hagués manifestants al passadís, per garantir que la comitiva i els detinguts poguessin accedir amb fluïdesa al Departament."

El testimoni, que entre altres coses és graduat en prevenció i seguretat integral, director de seguretat privada i bomber de la Generalitat, ha destacat que la gent tenia "un gran respecte i estima pels voluntaris" perquè eren "els garants que la manifestació es dugués a terme de forma pacífica i ordenada". De fet, ha dit que s'havien guanyat "en certa manera una autoritat moral" per part dels manifestants.

Relata un únic moment de tensió


Miralles ha explicat que l'ambient a la manifestació era "reivindicatiu, perquè hi havia indignació" però també "festiu", pels càntics. Només va percebre més tensió al capvespre, just quan ell es va absentar uns minuts del passadís de seguretat, per anar a sopar.

Per televisió va veure que agents de la Brimo, la Brigada Mòbil dels Mossos, començaven a fer un cordó dins del passadís, i va tornar cap allà:

"Quan torno l'ambient era, en general, similar, però unes persones estaven més tenses. No ho vaig veure, però crec que hi va haver tensió entre mossos i manifestants. No sé si eren de mediació o no, però van sortir 2 mossos de dins del Departament i algun incívic va tirar una ampolleta de plàstic que gairebé em va impactar a mi, em va mullar. És l'únic incident que vaig veure."

Miralles va veure com un dels agents treia una placa que li va semblar "que era un escut dels Mossos d'Esquadra."

Protegir els cotxes va ser "una prioritat"

El testimoni ha comentat que, habitualment, en les mobilitzacions organitzades per l'Assemblea ell s'encarregava de la interlocució amb la policia, però aquell dia se'n va encarregar Jordi Sànchez "per no dificultar la coordinació", perquè l'aleshores president de l'ANC havia arribat abans a la protesta.

Ha narrat que Sànchez els va demanar com a "prioritat" que els voluntaris protegissin els cotxes de la Guàrdia Civil, però sense dir-los que hi havia armes a dins:

"El senyor Sànchez va dir que era una prioritat. Em semblava de sentir comú, perquè eren vehicles policials, eren un bé públic, però no ens va donar més raons."

Amb aquest objectiu, van ampliar al cordó fins a fer-lo passar per darrere els cotxes, on durant tot el dia havia vist càmeres i fotògrafs "que va costar fer-los baixar" i, a última hora, també manifestants.

Ell va veure enganxines i algun bony als vehicles, així cm un vidre esquerdat que van protegir "amb un tros de lona" d'una pancarta.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut