Un de cada cinc catalans no sap què se celebra per Nadal: què en sabem, de la religió?
Oriol Pujadó
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio
- TEMA:
- Religió
L'últim baròmetre de la religiositat publicat pel govern constata un gran desconeixement de les diverses religions per part de la societat catalana.
Una de cada 5 persones no sap què es commemora per Nadal, una tercera part dels catalans no sap en quins períodes del dia es fa dejuni durant el mes del ramadà, un 36% no sap qui és el líder de l'Església catòlica i un 60% no sap esmentar cap país on les Esglésies ortodoxes siguin majoritàries.
El director general d'Afers Religiosos, Carles Armengol, subratlla a Catalunya Ràdio que aquestes dades confirmen una tendència que ja s'observa des de fa anys.
"Hi ha un desconeixement molt gran. Tothom manifesta que en sap molt poc. És la dada que més ens preocupa en relació amb la convivència, perquè el coneixement sempre ajuda. La convivència és bona, però potser és perquè n'hi ha poca."
Més teoria que pràctica
L'estudi també recull el sentiment de pertinença religiosa dels catalans i catalanes. El 72% de la població s'identifica amb alguna religió i una quarta part es declara atea o agnòstica. Un 56% dels enquestats afirmen que la seva confessió és el catolicisme i prop d'un 7%, l'islam.
Malgrat això, el 57% dels catalans asseguren que no assisteixen mai a actes de culte, tret de cerimònies socials com casaments, comunions o funerals. Armengol assenyala que aquestes i altres dades mostren un canvi important en la concepció del fet religiós, que no sempre segueix un patró clar.
"Persones que es consideren no creients afirmen que, en moments de dificultat, han pregat. Allò que abans eren peces molt monolítiques que encaixaven i ens explicaven molt sobre una persona, avui potser expliquen bastant menys."
A l'extrem més practicant, en canvi, un 13% dels enquestats afirma que participa en actes de culte almenys un cop per setmana.
- ARXIVAT A:
- Religió