En un 10% de casos la Covid és persistent i no se sap si els símptomes seran crònics

L'anomenada Covid persistent afecta sobretot dones d'entre 35 i 50 anys i els metges de Medicina Familiar han fet una guia per millorar-ne el seguiment
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Problemes per respirar, cansament generalitzat o dificultats de memòria són alguns símptomes de la Covid persistent. N'hi ha de diferents tipus, però es mantenen un cop superada la malaltia, alguns durant mesos, i encara no hi ha un tractament per a aquests casos.

Segons diversos estudis, hi ha entre un 10 i un 20% dels pacients que mantenen els símptomes més enllà de les 4 setmanes i una proporció menor durant mesos. Majoritàriament són dones d'entre 35 i 50 anys.

Pepa Bertran es va infectar al març i va estar 18 dies ingressada amb oxigen. Des de llavors ha tingut "diferents símptomes que amb el temps o s'han prolongat o han anat canviant":

"He tingut dolor toràcic, la disnea, baixada d'oxigen, xiulets a les orelles, caiguda de cabells massiva, urticària, diarrea... En tinc tants que ni els recordo!"

 

                        Pepa Bertran es va infectar al març i té Covid persistent (CCMA)


"No sé si em durarà per sempre o trigarà poc a desparèixer", diu María Carmen Lagraba, una altra afectada.

Per fer-ne un millor seguiment des de l'Atenció Primària, s'ha fet una guia pràctica de manifestacions persistents de la Covid-19, amb la participació de 52 metges i dirigida pel doctor Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, que explica que "la fatiga hi és, en gairebé tots els casos", però n'hi ha d'altres:

"De l'esfera neuropsiquiàtrica, hi ha trastorns del son, alteració de la conducta, pèrdua de memòria... D'altres, com dolors articulars i musculars, sensació de cansament precoç, ofec, dolor toràcic, diarrees, falta de gust i olor..."

 

Antoni Sisó alerta que cal diferenciar entre la Covid persistent i les seqüeles que majoritàriament pateixen els que han passat per l'UCI: "Atròfia muscular, simptomatologia respiratòria per una pnemònia greu són seqüeles verificables d'un pacient que ha passat una forma greu de la malaltia. Això és diferent a una Covid persistent."

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut