El risc era més elevat en persones hospitalitzades o a la UCI (ACN)

Un de cada tres pacients de Covid té algun trastorn neurològic o mental

Un estudi fet als Estats Units amb més de 200.000 pacients mostra que els principals problemes que presenten, sobretot els que han tingut Covid greu, són ansietat i trastorns de l'estat d'ànim
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Un de cada tres supervivents a la Covid-19 van rebre un diagnòstic de trastorn neurològic o psiquiàtric en els sis mesos posteriors a la infecció, segons l'estudi més ampli fet fins ara sobre aquest aspecte de la pandèmia.

L'estudi, dirigit per Paul Harrison, de la Universitat d'Oxford, s'ha publicat a la revista The Lancet Psychiatry.

Els trastorns més freqüents van ser ansietat i canvis d'estat d'ànim i, en general, tots eren més freqüents en les persones amb Covid greu, però també podia aparèixer en altres malalts.

Al novembre, aquest grup d'investigadors va publicar a la mateixa revista un estudi en què assenyalaven que els supervivents a la malaltia tenien un risc més elevat de tenir problemes d'humor o trastorns d'ansietat en els tres primers mesos després de la infecció.

Però el d'ara és el primer estudi que analitza trastorns psiquiàtrics i neurològics fins a sis mesos després de la infecció.


Més de 200.000 pacients

S'ha fet amb dades de 236.379 pacients de Covid registrats a la xarxa TriNetX dels Estats Units, que inclou més de 81 milions de persones.

S'hi van incloure pacients de més de deu anys que s'haguessin infectat després del 20 de gener del 2020 i estiguessin vius el 13 de desembre. Per fer la comparació es va prendre un grup de 105.579 pacients diagnosticats de grip i 236.038 que tinguessin qualsevol infecció del tracte respiratori –inclosa la grip.

Els resultats indiquen que, en el cas dels malalts de Covid, el risc de ser diagnosticats amb trastorn neurològic o mental era del 34%. I per al 13% d'aquestes persones era el primer diagnòstic d'aquest tipus. És a dir, no tenien cap antecedent.

El diagnòstic més comú va ser l'ansietat, que es presentava en un 17% dels pacients, seguit dels trastorns en l'estat d'ànim, amb un 14%, trastorns per mal ús de substàncies, en un 7%, i insomni, en un 5%.

Pel que fa als trastorns neurològics, la incidència era molt menor: 2,1% van tenir ictus i un 0,6% hemorràgia cerebral.

En total es van analitzar 14 trastorns, entre els quals hi havia hemorràgia cranial interna, ictus, Parkinson, encefalitis, demència i psicosi.

El risc era més elevat entre les persones amb Covid greu. Dintre del 34% que van tenir trastorns, el 38% havien estat ingressats en hospitals, el 46% en UCI i un 62% van tenir deliris.
 

Risc individual baix, gran impacte a la societat

Per establir que els trastorns es devien bàsicament a la Covid i no a altres malalties respiratòries, els autors van fer comparacions amb altres grups. Després de tenir en compte edat, sexe, grup ètnic i problemes de salut anteriors, van observar que el risc de tenir aquests trastorns després de la Covid era un 44% més elevat que si s'havia tingut grip i un 16% si es considerava qualsevol infecció del tracte respiratori.

El líder de l'estudi, Paul Harrison, ha explicat que el risc individual pot ser petit, però l'impacte general molt gran:

"Tot i que el risc individual per a la majoria dels trastorns és petit, l'efecte en el conjunt de la població pot ser substancial per als serveis d'atenció sanitària i social, degut a l'escala de la pandèmia i a que moltes d'aquestes condicions són cròniques. Com a resultat, els sistemes de salut han de rebre recursos per gestionar-ho de forma anticipada, tant en atenció primària com secundària."

Per la seva banda, un altre dels autors, Max Taquet, de la Universitat d'Oxford, assenyala que l'estudi no explica els mecanismes perquè es produeixin els trastorns, però "apunta a la necessitat urgent d'identificar-los, de cara a prevenir-los o tractar-los".

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut