Josep Maria Jové i Albert Batet, al Parlament en la primera jornada d'aquest debat de política general (ACN)
Josep Maria Jové i Albert Batet, al Parlament en la primera jornada d'aquest debat de política general (ACN)

Junts i ERC pressionen Illa i s'intercanvien pocs retrets en un debat sense gaire procés

Junts reclama a Illa que planti cara a Madrid per millorar el sostre de dèficit, mentre que Esquerra l'avisa que, si busca majories alternatives, podria posar fi a la legislatura

Ramon RadóActualitzat

Debat de política general pràcticament sense cap referència ni a la independència ni al procés sobiranista, i ben poques a l'1 d'octubre, l'exili i el dret a l'autodeterminació. L'endemà del discurs del president de la Generalitat, centrat sobretot en l'habitatge, els serveis públics i el finançament, ni Junts ni Esquerra --els dos principals grups de l'oposició-- han posat el focus en la independència de Catalunya.

En canvi, tant Albert Batet com Josep Maria Jové han reclamat fermesa a Salvador Illa. Junts li ha exigit que planti cara a Madrid, encara que això comporti enfrontar-se al govern de Pedro Sánchez. I Esquerra l'ha advertit que no busqui majories alternatives a la de la investidura i faci concrecions en el finançament acordat si vol mantenir el seu suport.

Discursos d'exigència al govern del PSC en minoria, tal com tots dos han insistit a recordar, de cara a una legislatura en què el diàleg i la negociació seran imprescindibles.

Sense majoria independentista, però també sense "normalitat"

Per primera vegada des de fa deu anys, l'independentisme no té majoria al Parlament, un fet que el cap del grup parlamentari d'Esquerra ha dit que els "ha de fer reflexionar" per "reformular estratègies i reconnectar amb el conjunt de la societat".

El cap del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, durant la seva intervenció al Parlament
El cap del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, durant la seva intervenció al Parlament (EFE/Toni Albir)

Tant Batet com Jové han insistit que, malgrat el canvi de majories, la situació a Catalunya no és de normalitat. El cap de files de Junts al Parlament ha dit a l'inici del seu discurs que a la cambra "hi continua havent escons buits per culpa de la repressió", en referència a Carles Puigdemont i Lluís Puig.

També ha apel·lat a Pau Casals i Josep Tarradellas, dues personalitats a qui el president de la Generalitat cita sovint i que van haver d'exiliar-se després de la Guerra Civil:

"Vostè vol fer veure normalitat quan no hi ha normalitat. Hi ha exiliats, trobo que li costa molt dir aquesta paraula".

Aquesta absència de normalitat és una idea en què també ha insistit Jové, que ha situat el referèndum d'autodeterminació com la via necessària per resoldre el conflicte polític:

"Fins que no tinguem un referèndum, la pretesa normalitat que alguns tant proclamen serà, senzillament, mentida".

És per això que, a partir de la triple revolució que va reivindicar Illa aquest dimarts, també l'ha instat a situar-se "al mateix costat de la trinxera" en una revolució democràtica que serveixi per "donar la veu al poble de Catalunya i posar les urnes".

Intercanvi de missatges entre Junts i Esquerra

Enmig de la pugna eterna entre els dos principals partits independentistes, Batet pràcticament no s'ha referit a Esquerra en la seva intervenció. Només en un moment, tot just començar i sense citar-los explícitament, quan ha parlat de l'operatiu dels Mossos d'Esquadra del 8 d'agost, dia del retorn fugaç de Puigdemont i el debat d'investidura d'Illa.

Amb l'exconseller d'Interior Joan Ignasi Elena assegut als escons d'Esquerra, ha acusat els antics responsables de la policia catalana d'haver col·lapsat "tot un país per una caça a l'home en una indignitat que els acompanyarà per sempre".

El president del grup parlamentari de Junts ha enviat un altre missatge implícit a Esquerra, també sense anomenar-los, quan ha reivindicat que la seva formació representa "l'independentisme que no renuncia al mandat de l'1 d'octubre".

Salvador Illa i Josep Maria Jové parlant a l'hemicicle aquest dimecres
Salvador Illa i Josep Maria Jové parlant a l'hemicicle aquest dimecres (Europa Press/David Zorrakino)

En canvi, Jové sí que ha dedicat una estona del seu discurs a Junts i li ha demanat que doni suport al finançament acordat entre Esquerra i PSC. El cap de files dels republicans a la cambra, com abans havia fet Illa, ha reclamat al partit de Carles Puigdemont que no "giri l'esquena al país" i es faci seu "sense complexos" un model que ha dit que "ja existeix a altres latituds i que en diuen concert".

Jové ha assegurat que "no té cap lògica renunciar a tenir més recursos per a Catalunya, a tenir la clau de la caixa", i ha alertat sobre el que ha qualificat de "partidisme barroer", recordant la negociació de l'Estatut del 2006:

"La majoria d'aquesta cambra va acordar un model de finançament molt semblant i un cap de l'oposició convergent el va retallar en una reunió a La Moncloa".

Això en un debat de política general en què els socis d'investidura d'Illa i oposició han posat les condicions al president si vol estabilitat i pressupostos.


Dijous, votació de les propostes de resolució

El debat de política general encara aquest dijous el final amb la votació de les propostes de resolució. Després d'un dia en què els grups han presentat exigències a Illa, serà aleshores quan es veurà com es posiciona cada grup, especialment el PSC, majoritari a la cambra.

"M'agradarà veure quina mena de polítiques i quin tipus d'aliances trien", ha dit Jové després que Illa assegurés que "ja ha triat" qui volen per a socis de legislatura.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJuntsERCParlament de CatalunyaSalvador Illa
Anar al contingut