Un decret obliga a buidar les piscines un cop l'any malgrat la sequera: "S'ha de repensar"

El govern admet que la situació excepcional de sequera ha provocat que la normativa, que afecta piscines d'ús públic, hagi quedat desfasada i assegura que no caldrà complir-la

Mireia Rom / Abundi BorderaActualitzat

La Generalitat modificarà un decret que obliga a buidar les piscines d'ús públic un cop l'any. La normativa, publicada el 2001, s'havia plantejat basant-se en criteris de salut pública, però ha quedat desfasada davant la situació excepcional de sequera que viu Catalunya.

Carme Chacón, subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, ha afirmat que la mesura "s'ha de repensar" perquè els criteris que s'han de tenir en compte "ara són uns altres":

"Amb una emergència en la disponibilitat de l'aigua, s'ha valorat que no és del tot necessari aquest buidatge mentre es puguin mantenir les garanties sanitàries."

El decret en qüestió, el 165/2001, parla de piscines d'ús públic, incloent-hi les municipals, les d'instal·lacions esportives i les dels hotels.


"Ha de passar a ser una recomanació"

"En els darrers anys ha millorat molt la tecnologia per fer el manteniment de les piscines", explica Chacón. Els desinfectants i els filtres actuals, juntament amb la millor formació dels professionals, han ajudat a millorar notablement la capacitat de garantir la qualitat de l'aigua, i això faria innecessari el buidatge de les piscines.

Mentre no arribi aquesta nova normativa, l'Agència de Salut Pública no farà complir aquesta obligatorietat sempre que es pugui garantir la bona qualitat de l'aigua, i el buidatge un cop l'any de les piscines passarà a ser "una recomanació".

"No és una temàtica que els ajuntaments descuidin, en els últims anys s'ha pres molta consciència. Si duen a terme les pràctiques habituals i no tenen informació que faci pensar que tenen un problema relacionat amb la qualitat de l'aigua, endavant, no cal buidar la piscina. No han de tenir cap tipus de recança."

La Generalitat modificarà un decret sobre piscines que ha quedat desfasat

23 anys després, la normativa no s'ha actualitzat

Després de la greu sequera del 2008, l'Estat va elaborar un reial decret l'any 2013 on no s'esmentava l'obligació de buidar les piscines. Per tant, la mesura de la Generalitat continua vigent.

"Tenim un context totalment diferent del de l'any 2000, i també del de la norma estatal del 2013. La situació actual ens acostarà més a no dir res en l'àmbit de la freqüència dels buidatges i relacionar-ho més amb aquesta capacitat de manteniment correcte, desinfecció correcta."

Però sembla que aquesta modificació encara està lluny d'arribar. L'any 2015-2016, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va plantejar-se fer aquesta feina d'adaptació mitjançant un grup de treball en conjunt amb entitats municipalistes. Però com que no es considera una feina prioritària i amb el context de pandèmia, avui dia encara està pendent de reprendre's.

"Abans de presentar una adaptació d'una norma al Parlament, hi ha molta feina prèvia. Tenim previst recuperar el grup de treball, reprendre d'una manera eficaç el poder presentar una nova proposta tècnica perquè s'iniciï un nou tràmit."

 

 

ARXIVAT A:
Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut