Dibuix de Jamal Khashoggi a Istanbul, prop del consulat saudita, on va desaparèixer (EFE/Tolga Bozoglu)

Un dels sospitosos de l'assassinat de Jamal Khashoggi, detingut a França

Khaled Aedh al-Otaibi, de 33 anys i antic membre de la guàrdia reial saudita, estava en cerca i captura per la Interpol en relació amb l'assassinat del periodista
Actualitzat
TEMA:
Jamal Khashoggi

Un dels suposats assassins del periodista saudita Jamal Khashoggi ha estat detingut aquest dimarts a l'aeroport Charles de Gaulle de París. Khaled Aedh al-Otaibi, que es creu que formava part del comando responsable de l'esquarterament del periodista al consolat saudita a Istanbul, l'octubre de 2018.

Al-Otaibi, en cerca i captura per la Interpol, ha estat detingut quan volia volar cap a la capital saudita, Riad. Se l'ha identificat perquè ha mostrat el seu passaport real per poder embarcar. Ara haurà de comparèixer davant la Fiscalia General de París i estarà detingut mentre el ministeri públic decideix si se l'ha d'extradir.

El detingut, de 33 anys i antic membre de la guàrdia reial saudita, és una de les 20 persones buscades per la Interpol en relació amb l'assassinat del periodista saudita.

La detenció d'Al-Otaibi arriba tot just tres dies després de la reunió a l'Aràbia Saudita entre el president francès, Emmanuel Macron, i el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman. Va ser la primera trobada de Bin Salman amb un cap d'estat occidental des de l'assassinat de Khashoggi.

El periodista saudita Jamal Khashoggi, en una imatge de 2012 (EFE/Ali Haider)

L'Aràbia Saudita nega que tingui cap "relació" amb l'assassinat

Hores després de la detenció, l'ambaixada de l'Aràbia Saudita a París ha emès un comunicat demanant "l'alliberament immediat" d'Al-Otaibi. Segons l'ambaixada, "el ciutadà en qüestió no té cap relació" amb l'assassinat del periodista.

En el comunicat, la diplomàcia saudita remarca que la justícia ja va emetre un veredicte i que "els culpables de la mort" de Khashoggi ja "compleixen" la pena.


Desaparegut al consolat saudita

Jamal Khashoggi, dissident que residia als Estats Units i era columnista del diari The Washington Post, va entrar el 2 d'octubre de 2018 al consolat saudita a Istanbul per tramitar una documentació que necessitava per poder casar-se amb la seva parella, Hatice Cengiz.

Però Khashoggi no va sortir mai del consolat i, fins ara, no s'han trobat les restes del seu cos. El 31 d'octubre del 2018, el fiscal en cap d'Istanbul, Irfan Fidan, va concloure que poc després d'entrar al consolat el periodista va ser assassinat per asfíxia i esquarterat.

La parella de Khashoggi, Hatice Cengiz, responent a mitjans de comunicació a Istanbul (Reuters/Murad Sezer)


Un informe de la policia turca va apuntar a la possibilitat que el cos de Khashoggi hagués estat incinerat en un forn subterrani al jardí de la legació saudita, capaç d'arribar als 1.000 graus de temperatura, prou per eliminar qualsevol rastre d'ADN.

En el moment de la desaparició, Khashoggi feia un any que s'havia exiliat als Estats Units, després d'haver criticat decisions del príncep hereu saudita i d'haver-se posicionat en contra de la intervenció militar al Iemen.

Sospites sobre el paper del príncep hereu saudita

Riad ha admès que agents del govern saudita van matar Khashoggi al consolat d'Istanbul, un assassinat pel qual s'ha condemnat vuit persones. Inicialment a cinc d'ells se'ls va condemnar a mort, però poc després es van anul·lar les penes de mort, que es van canviar per una sentència de 20 anys de presó per a cinc dels condemnats, de 10 anys per a un altre i de 7 per als dos restants.

Les Nacions Unides consideren que hi ha "proves creïbles que el príncep hereu saudita està relacionat amb l'assassinat del periodista, crític amb el règim de Riad. Un informe de la CIA també va concloure que l'assassinat de Khashoggi va ser ordenat per Bin Salman.

El príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman (Reuters)

Segons va revelar el diari The New York Times, un any abans de l'assassinat de Khashoggi, el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, ja havia manifestat la intenció de matar el periodista i havia comentat a un assessor que volia utilitzar una "bala" si Khashoggi no parava de criticar el règim.

Bin Salman, però, ha negat sempre cap implicació en els fets.

 

 

ARXIVAT A:
Jamal Khashoggi Aràbia Saudita França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut