El contracte entre la UE i AstraZeneca s'ha fet públic amb dades ocultes, com el cost o el calendari d'entrega de les vacunes (CCMA)

Un descuit informàtic destapa el preu del contracte de vacunació de la UE i AstraZeneca

No es volien fer públiques algunes informacions confidencials, però el document PDF permetia consultar les dades ocultes en negre
Redacció Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Era una informació que es volia ocultar, però una errada amb la visualització del document online ha fet que es revelés el cost del contracte entre Brussel·les i la farmacèutica AstraZeneca sobre la distribució de les vacunes.

870 milions d'euros, segons el setmanari alemany Der Spiegel, que ha pogut accedir a les parts que volgudament la Comissió Europea i AstraZeneca havien tapat en negre per ser informació "confidencial" i per qüestions de "seguretat".

El document que ha distribuït la Comissió Europea tenia un error informàtic, cosa que ha fet que, malgrat que algunes informacions apareixien ocultes, a través dels marcadors del lector de PDF Acrobat Reader es podien consultar.

Per les xarxes socials s'ha fet notar aquest error, i posteriorment la CE ha substituït el document. Però el setmanari alemany ha aconseguit desxifrar una de les dades que no es volien donar a conèixer, com era el cost del contracte.


La xifra dels 870 milions d'euros inclou el valor de les vacunes i la inversió per al seu desenvolupament. Segons el contracte, la farmacèutica no pot patir pèrdues i, si se supera la xifra dels 870 milions, ha d'avisar la CE i justificar-ho si es desvia en més d'un 20% de l'establert.

La Comissió Europea ha fet públic aquest divendres el contracte per al subministrament de vacunes firmat amb AstraZeneca, farmacèutica que havia anunciat retards en l'entrega de les dosis fins i tot abans de tenir el vistiplau sanitari.

Parts del contracte entre la UE i la farmacèutica AstraZeneca censurades (CCMA)

Però aquesta intenció de "transparència" s'ha posat en entredit perquè no es donaven a conèixer qüestions com el cost o el calendari d'entrega trimestral. De fet, no s'ha pogut revelar quantes dosis està previst que es reparteixin cada mes.

El contracte sí que deia obertament que l'empresa es compromet "a fer el màxim esforç" per subministrar les vacunes d'acord amb les seves possibilitats, cosa que inclou recórrer, si fa falta, a la planta que tenen al Regne Unit.

Això ha passat el mateix dia en què la vacuna d'aquesta farmacèutica, AstraZeneca, i la Universitat d'Oxford, ha rebut l'autorització de l'Agència Europea del Medicament.

ARXIVAT A:
Vacunes Unió Europea Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut