Un director de duanes francès estaria al darrere del compte fals de Trias a Suïssa
Jean Michel Pillon, que hauria cobrat 50.000 euros de fons reservats, hauria dit després a la policia que el número no era fals, sinó "caducat"
Un agent de duanes francès seria l'autor de l'informe fals que va atribuir a Xavier Trias un compte corrent a Suïssa amb 13 milions d'euros el 2014, quan era alcalde de Barcelona.
És un episodi més de l'operació Catalunya que ha destapat una investigació periodística de La Vanguardia i de RAC1, que han tingut accés a correus electrònics que ho provarien.
Segons aquesta investigació, l'agent era Jean Michel Pillon, director de duanes de la regió de Tolosa de Llenguadoc, que hauria facilitat aquesta i altres informacions a la policia espanyola.
Pillon hauria cobrat força diners per les informacions facilitades a la policia espanyola, en concret, al voltant de 50.000 euros, que haurien estat procedents de fons reservats.
Informacions de la Llista Falciani
Pillon estaria molt ben relacionat des de feia anys amb el comissari Enrique García Castaño, que li hauria demanat buscar dades de líders polítics catalans a l'anomenada Llista Falciani.
El 2012 la policia francesa ja tenia accés a les dades dels 130.000 evasors fiscals a Suïssa d'aquesta llista, però encara no la policia espanyola, i d'aquí la petició.
García Castaño li hauria fet la primera petició el novembre del 2012, sobre Jordi Pujol Ferrusola, i l'any següent diverses sobre CDC, el tresorer d'aquest partit Daniel Osàcar i també Fèlix Millet.
El compte fals atribuït a Xavier Trias
L'agost del 2014 la petició va ser sobre Xavier Trias i al setembre Pillon li va enviar un dossier a García Castaño on figurava el compte fals al banc UBS de Suïssa.
Com les anteriors peticions, la informació es va publicar poc després a la portada del diari El Mundo, Trias va denunciar-ho i va aconseguir del banc un desmentiment: el compte no existia.
Això hauria provocat que, acompanyat de José Manuel Villarejo, García Castaño visités Pillon a Lió per reclamar-li explicacions, i la resposta de l'agent francès hauria estat sorprenent.
L'argument de Pillon: el número del compte estava "caducat"
Pillon els hauria dit que Trias "gaudia de privilegis" a Suïssa, un dels quals era "poder canviar la numeració cada cinc dies", és a dir, que el número del compte publicat per El Mundo no era fals, sinó "caducat".
Encara més sorprenent, els policies s'ho haurien cregut, i ho haurien inclòs en un informe en el qual haurien assegurat que la investigació sobre Trias la feien policies nacionals, "no una unitat secreta".
- ARXIVAT A:
- Procés català