Un fresc vist per un forat a la Villa Farnesina de Roma
Un dels frescos de la Villa Farnesina que han estat ocults al fals sostre (3Cat)

Un electricista troba uns frescos del segle XVII al fals sostre d'un palau de Roma

La troballa es va fer l'any passat a Villa Farnesina i ara els visitants poden contemplar les acolorides pintures a través de fotografies i webcams

L'electricista Davide Renzoni no oblidarà el dia que per casualitat va trobar uns frescos barrocs del segle XVII ocults en un fals sostre al palau de la Villa Farnesina de Roma, la seu de l'Acadèmia Linceana.

Les tres pintures estaven cobertes de teranyines sobre les voltes del que un dia va ser la sala d'estar d'Agostino Chigi, un ric banquer i mecenes que va fer construir la vil·la a principis del segle XVI.

Durant unes tasques de manteniment, l'operari es va enfilar per una trapa per fer unes senzilles comprovacions tècniques. S'ajudava de la llanterna del mòbil, però no hi veia gens i va decidir anar a buscar un llum.

"Quan vaig encendre el llum va aparèixer tot. Era una meravella. Els colors estaven en un estat com si pràcticament s'acabessin de fer."

Els frescos són de colors molt vius i brillants. Mostren diversos querubins sostenint una garlanda verda, mentre que un altre aguanta un casc daurat entre els braços. Un equip de l'agència AFP els ha pogut enregistrar:


Amb tot, arribar a les pintures no és gens fàcil, perquè cal travessar un estret forat i enfilar-se a una escala de paret. Per això, i davant la falta de seguretat per als visitants, l'Acadèmia Linceana els ha fotografiat i hi ha instal·lat webcams perquè els visitants les puguin contemplar.

La curadora de Villa Farnesina, Virginia Lapenta, ha explicat que continuen estudiant els frescos i que el fet de tenir-los monitorats permet controlar-ne l'estat de conservació.

L'electricista Davide Renzoni, autor de la troballa pictòrica a Villa Farnesina (3Cat)

Les pintures són obra d'un artista poc conegut i inclouen l'escut de la família Farnese. El 1580 el palau va ser adquirit pel cardenal Alexandre Farnese, que volia connectar-lo amb el palau familiar situat a l'altra riba del Tíber. El projecte, però, no va prosperar.

Villa Farnesina atreu cada any milers de visitants atrets per les seves riques decoracions, entre les quals s'inclouen vistosos frescos pintats per artistes de prestigi com Rafael, Peruzzi i Sebastiano del Piombo.

 

ARXIVAT A:
ArtItàlia
Anar al contingut