Un equip internacional d'astrofísics presenta el primer mapa 3D de l'Univers
- TEMA:
- Ciència
Un equip de cent astrofísics de tot el món, amb la participació de dos catalans, ha presentat el mapa tridimensional més acurat de l'univers. S'ha fet analitzant vint anys d'observacions de l'espai, i inclou dades de dos milions de galàxies.
El mapa és el resultat de la feina de l'SDSS, Sloan Digital Sky Survey, que amb el seu telescopi a Apache Point, un cim de l'estat nord-americà de Nou Mèxic, fa més de 20 anys que inspecciona el cel.
La feina d'aquest observatori es pot veure en els vídeos del mapa que han penjat a la xarxa.
El mapa és el més extens i acurat de l'univers que hem tingut mai.
En l'estudi hi han participat un centenar d'astrofísics de tot el món agrupats en l'Extended Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (eBOSS)
Entre els científics hi ha dos de catalans: Andreu Font Ribera, de l'Institut de Física d'Altes Energies, de la UAB, i Héctor Gil Marín, de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona. Destaquen que el mapa no només ens dona la posició de les galàxies observades, sinó que també ens explica com han evolucionat al llarg del temps. De fet, el mapa condensa 11.000 milions d'anys d'expansió de l'univers
Gil Marín: "L'expansió de l'univers avui dia està sent accelerada. El que ens han permès aquestes dades que hem estat mesurant és poder reconstruir la història de l'expansió i entendre en quin moment va començar aquesta acceleració"
El futur de l'exploració
Els científics cada vegada tenen més eines a l'abast per seguir mirant l'univers així: a través del temps i de l'espai. A finals d'any ja estarà plenament operatiu el nou telescopi DESI, a Kitt Peak, a Arizona, que podrà observar deu vegades més galàxies que l'Sloan.
D'aquí dos anys, l'ESA, l'Agència Espacial Europea, posarà en òrbita el satèl·lit Euclides per estudiar la matèria fosca i la seva relació amb l'acceleració de l'expansió de l'univers. Es tracta, en definitiva, d'aportar una mica de llum a la foscor que ens envolta.
- ARXIVAT A:
- Ciència Recerca científica