Un "error tècnic" en la llei de paritat facilita acomiadar treballadors amb jornada adaptada

La ministra d'Igualtat s'ha compromès a esmenar-ho "com més aviat millor, quan es reiniciï l'activitat parlamentària"

Anna FarreroActualitzat

A la llei de paritat que entra en vigor aquest 22 d'agost hi ha un error tècnic que comporta que les persones que s'agafin a la feina el nou permís de cinc dies per cuidar un familiar o hagin optat per una adaptació de la jornada amb canvi de torns, horaris o teletreball per conciliació, quedin una mica més desprotegits.

De fet, fins ara, els treballadors en aquesta situació estaven blindats i si l'empresari els acomiadava sense tenir una causa molt greu, l'acomiadament es considerava nul de forma automàtica.

L'errada ve de quan el Ministeri d'Igualtat va voler incloure en el llistat d'acomiadaments nuls les víctimes de violència sexual, que havien quedat fora del redactat d'una llei anterior. I per arreglar això, el nou redactat no va incloure les persones amb els nous permisos o adaptacions de jornada per conciliació.

Una treballadora del sector de la indústria
Una treballadora del sector de la indústria (iStock/Lim Weixiang - Zeitgeist Photos)

Aquests col·lectius ja estaven entre els beneficiats per un acomiadament nul des del juny del 2023 per un decret llei i ara, amb un "redactat erroni" en la llei de paritat, a partir d'aquest dijous en quedaran fora.
 

L'"error indesitjable" s'esmenarà quan torni l'activitat al Congrés

De tota manera, tant el Ministeri de Treball com el d'Igualtat, d'on surt la llei, ja han dit que s'intentarà corregir al parlament espanyol al més aviat possible. Igualtat ja fa dies que hi treballa i assegura que s'està preparant la correcció del text. També intenten treure ferro a l'assumpte dient que, en tot cas, hi ha altres lleis que protegeixen aquestes situacions.

Aquest dijous, en una visita a Palència, la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, s'ha compromès a esmenar el que ha anomenat "error indesitjable" "com més aviat millor, quan es reiniciï l'activitat parlamentària". Es farà, ha dit, a través duna esmena en la primera norma que es tramiti al Congrés dels Diputats.

Redondo ha confiat que no es produiran casos d'"indefensió per part dels treballadors", fent referència a la reforma de l'Estatut dels Treballadors del 2023, que, segons ha explicat, incorpora aquesta protecció davant l'exercici d'un dret de conciliació. Assegura que hi ha uns "principis fonamentals" com el d'"indemnitat, que consideren nul qualsevol acomiadament com a resposta de l'empresari a l'exercici dels drets dels treballadors".

Amb tot, ha llançat un missatge de "tranquil·litat" perquè creu que, en cas de produir-se algun acomiadament, acabaria sent considerat com a "nul".

A més, Inspecció de Treball ja ha dit que vigilarà que els empresaris no s'aprofitin d'aquest error tècnic en el redactat i que ho farà fins que n'hi hagi un de nou que inclogui els col·lectius que ara han quedat desprotegits.

Una dependenta d'una botiga de roba
Una dependenta d'una botiga de roba (Pixabay)

Crítiques sindicals

El secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, ho ha qualificat d'error imperdonable i lamenta que una llei que ha passat per tots els procediments administratius i legislatius hagi sortit amb aquest problema.

Confia que el nou redactat sortirà aviat. Mentrestant, el sindicat protegirà els treballadors que ho demanin i espera que si hi ha casos es pugui aplicar el nou redactat amb efectes retroactius.

Un mínim del 40% de dones a les plantilles

Més enllà d'aquest problema, l'objectiu de la Llei de Paritat és garantir la presència equilibrada de dones i homes en el sector públic i en el privat. Les grans empreses i també l'administració de l'Estat estaran obligats a tenir un mínim del 40% de dones als seus òrgans de direcció.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaDrets laboralsIgualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut