Un esmorzar sa amb el 25% de les calories diàries és bo per al cor i redueix l'obesitat
Ho demostra un estudi liderat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, el primer que analitza els nivells d'energia de l'esmorzar i el risc cardiovascular
Purificació Barceló
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarcUn estudi liderat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar aporta valor científic al concepte de l'esmorzar com l'àpat més important del dia.
Han demostrat en un article publicat a Journal of Nutrition, Health and Aging que fer un esmorzar que representi entre un 20% i un 30% de totes les calories que s'ingereixen en un dia i amb uns components de qualitat disminueix el risc cardiovascular i també l'obesitat.
Què diu l'estudi?
El que han vist és que fer un esmorzar energètic redueix entre un 2% i un 3,5% l'índex de massa corporal i l'obesitat abdominal. Concretament, disminueix entre un 2% i un 4% el greix a la cintura, el més perillós: hi ha recerca prèvia que demostra que quan hi ha acumulació de greix a l'àrea de l'abdomen el risc cardiovascular és més alt.
I també redueix entre un 9% i un 18% els triglicèrids. En canvi, augmenta entre un 4% i un 8,5% el colesterol bo.
I si l'esmorzar, a més, incorpora productes d'alta qualitat, els avantatges són encara més evidents, perquè "els beneficis són acumulatius", segons ha explicat a Catalunya Ràdio Álvaro Hernáez, investigador de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, investigador del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) i professor de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.
"Recomanem arribar a aquest quart del percentatge d'energia diària en l'esmorzar i després anar polint l'esmorzar per fer-lo cada vegada de més qualitat. Però totes dues coses per separat ja contribueixen a la salut cardiovascular."
En aquesta línia, Hernáez remarca la importància de menjar sa:
"Les nostres dades indiquen que la qualitat està associada a una millor evolució dels factors de risc cardiovasculars. Tan important és esmorzar com fer-lo de qualitat. Importa molt la qualitat del que mengem".
Què hauria d'incloure un esmorzar sa?
Álvaro Hernáiz enumera, per exemple, els greixos saludables, com els fruits secs o la tonyina; les proteïnes de valor biològic, com els ous, el formatge o iogurt; també fibra, com ara pa integral o civada, i incloure-hi alguna peça de fruita.
I insisteix en la necessitat d'evitar sempre els aliments ultraprocessats, com la pastisseria, i també els greixos de poca qualitat com els embotits.
Com s'ha fet la recerca?
L'estudi és el primer que analitza la influència de la ingesta d'energia i la qualitat nutricional de l'esmorzar en factors de risc cardiovascular, i ha fet seguiment durant tres anys de prop de 400 persones que han participat en l'assaig PREDIMED-Plus, que analitza els efectes de la dieta mediterrània en la salut.
Tots els participants eren persones d'entre 55 i 75 anys, amb sobrepès o obesitat. Per veure la seva evolució s'han tingut en compte diversos factors de risc cardiovascular com ara el pes, el perímetre de la cintura --que és un indicador d'obesitat abdominal-- l'evolució del perfil lipídic --amb el control dels nivells de colesterol i triglicèrids--, la pressió arterial i marcadors de diabetis.
Hi ha altres efectes beneficiosos per a la salut?
Els investigadors creuen que seguir aquesta pauta d'esmorzar energètic i de qualitat tindrà beneficis també per prevenir altres patologies com "les neurodegeneratives, el càncer i moltes altres malalties cròniques", segons Álvaro Hernáiz. Per tant, pot contribuir a un envelliment més saludable de la població.
En l'estudi també hi han participat investigadors del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), i s'ha obtingut finançament de l'Institut de Salut Carlos III i de la Comissió Europea a través de les ajudes del European Research Council, així com de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna.
- ARXIVAT A:
- Salut