Estiu amb més meduses i durant més temps per la calor: n'hi podria haver fins a la tardor

Alguns experts pronostiquen que n'hi podria haver fins al novembre

RedaccióActualitzat

L'increment de les temperatures i les contínues onades de calor han propiciat que enguany les meduses avancin l'arribada a les zones litorals, i es preveu que hi allarguin l'estada fins a "ben entrada la tardor".

Així ho ha indicat el biòleg marí i professor de recerca del CSIC Josep Maria Gili, qui assegura que aquests animals eren presents a les platges ja des del maig i que hi seguiran fins al mes de novembre, mentre que el seu període natural a les costes espanyoles sol ser entre el juny i el setembre.

La Pelagia noctiluca és la que trobem més sovint a la costa catalana i l'efecte del verí pot provocar problemes dermatològics, respiratoris i cardiovasculars que podrien durar setmanes
La "Pelagia noctiluca" és la que trobem més sovint a la costa catalana i l'efecte del verí pot provocar problemes dermatològics, respiratoris i cardiovasculars que poden durar setmanes (©Damedias/Adobestock)

Gili ha explicat que el "desequilibri" de l'ecosistema és perceptible en els elevats valors dels nostres termòmetres i les temperatures de l'aigua, que estan atraient a la mar espècies no habituals, com algues i ventoses.

Aquest augment de temperatures "està facilitant" la reproducció de les meduses costaneres. És degut a l'abús dels recursos de l'oceà per part de l'home, per exemple amb la sobrepesca o la contaminació, que produeix un descens del nombre de peixos que s'alimenten principalment de meduses.

Pelagia noctiluca o borm blau: el contacte directe amb ella és bastant irritant, encara que no provoca problemes greus i no deixa marques considerables en la pell
El contacte directe amb la "Pelagia noctiluca", o borm blau, és bastant irritant, encara que no provoca problemes greus ni deixa marques considerables a la pell (Damocean/iStock)

Això "suposa un problema" per a la cadena tròfica, ja que les meduses continuen alimentant-se de plàncton amb normalitat, per la qual cosa la proliferació "no cessarà", ha conclòs el biòleg Josep Maria Gili.

A Catalunya, cada any hi ha almenys 50.000 persones que tenen molèsties a causa de les meduses, i cada municipi adopta les mesures que li semblen oportunes, com hissar la bandera groga.

Cotylorhiza tuberculata o ou ferrat: la seva picada té efectes molt petits o nuls a la salut humana
La picada de la "Cotylorhiza tuberculata", o ou ferrat, té efectes molt petits o nuls a la salut humana (Tatogra / CC BY-SA 2.0)

Els biòlegs destaquen la importància de detectar les espècies més urticants i d'avisar a temps els banyistes. "Davant la presència de moltes meduses a la zona de bany, no sempre es posa la bandera groga a temps, sinó que es considera el nombre d'atencions per picadura", diu Macarena Marambio, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar.

"La bandera s'hauria de posar abans d'esperar que certes persones arribin amb picadures als llocs d'ajuda."

La Velella velella o barqueta de Sant Pere és una de les meduses més petites que podem trobar a les costes de Catalunya i no es considera perillosa, ja que les seves cèl·lules urticants són inofensive
La "Velella", o barqueta de Sant Pere, és una de les meduses més petites que podem trobar a les costes de Catalunya i no es considera perillosa, ja que les cèl·lules urticants són inofensives per als humans (iStock)

Barcelona, amb protocols preventius

A les platges de Barcelona hi ha un protocol preventiu diari. Oriol Andrés, coordinador del servei d'informació de les platges de Barcelona, explica que a primera hora es fa una observació per tot el litoral de les platges de Barcelona per veure quantes meduses hi ha.

El coordinador també ha detallat que l'equip de salvament de les torres i el servei d'informació fan una inspecció a peu de platja per detectar de quines espècies es tracta, i a partir d'aquí s'hissa la bandera groga o no.

Aquestes són les indicacions que fa el Departament de Salut en el cas que piqui una medusa:

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut