Un estudi de la percepció de les imatges mostra l'efecte del confinament en la salut mental

El mètode desenvolupat pel l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya també es pot utilitzar en una aplicació mòbil per prevenir depressions i altres malalties

Actualitzat

Una selecció de 30 fotografies ha permès concretar l'impacte negatiu del confinament sobre el benestar emocional de més d'un centenar de persones de diferents països europeus. Es tracta d'un estudi innovador de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, l'IBEC, que mostra com ha canviat la percepció de les imatges.

El Grup de Recerca de Sistemes Cognitius, Perceptius i Sintètics de l'IBEC ha analitzat el fet que imatges positives tenen ara respostes clarament més negatives que les que van donar fa tres anys uns altres participants, valorant el nivell de plaer i excitació. L'avaluació s'ha fet online.

 

Els participants han valorat el nivell de plaer i d'excitació de les imatges (CCMA)

 

També s'ha vist que les persones que viuen soles, aquelles a qui no els agrada el teletreball i les que més enyoren la situació preconfinament són les més vulnerables davant una depressió.

A més, "el mètode que hem desenvolupat es pot utilitzar en aplicacions mòbils, per exemple, per avaluar el benestar diàriament", segons explica Klaudia Grechuta, investigadora en neurociència i salut digital del grup de recerca.

Ara treballen en un prototip d'una app d'ús general en medicina digital que, a més de l'efecte de les imatges, també monitoritza l'usuari amb altres mesuradors com, per exemple, de moviment, o amb preguntes sobre la salut.

"Serveix per diagnosticar si un pacient està en risc de tenir una malaltia, tant a nivell físic com mental, d'una manera prou ràpida per prevenir conseqüències més greus com un ictus o depressió severa"

 

El grup de l'IBEC prepara una app que inclou el mètode que han desenvolupat (CCMA)

 

L'equip investiga la neurorehabilitació dels cervells danyats per un ictus, que també pot ser provocat per l'estrès i la depressió.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut