Un vial de la vacuna d'AstraZeneca a punt d'administrar-se al municipi belga de Ronquières (REUTERS/Yves Herman)

Un estudi posa xifres als riscos i beneficis de la vacuna d'AstraZeneca

Un estudi de la Universitat de Cambridge demostra que els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca compensen amb escreix el risc associat a tenir una trombosi en totes les franges d'edat
Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Els canvis de criteri de les autoritats sanitàries europees sobre l'administració de la vacuna d'AstraZeneca han fet augmentar la desconfiança entre la població cap a aquesta vacuna. L'Agència Europea de Medicaments ha confirmat aquesta setmana vincles entre l'administració de la vacuna i "casos rars" de trombosi.

El ministeri de Sanitat i les comunitats han acordat no vacunar amb AstraZeneca els menors de 60 anys i elevar l'edat màxima d'administració d'aquesta vacuna als 69.

La Universitat de Cambridge ha elaborat un estudi comparatiu de beneficis i riscos de vacunar-se, o no, amb AstraZeneca segons cada franja d'edat.

L'estudi analitza les dades acumulades durant les setze setmanes posteriors a l'administració de la vacuna al Regne Unit i té en compte tres nivells diferents d'exposició a la Covid segons la incidència acumulada de casos. La incidència més alta és al pic de la segona onada, que al Regne Unit va ser a començaments de gener del 2021 i va coincidir amb l'aparició de la variant britànica, el nivell mitjà és al febrer de 2021 i nivell més baix al març d'aquest any.

La gràfica mostra, a la banda esquerra, els casos de trombosi detectats per cada 100.000 persones vacunades. A la banda dreta apareix el nombre d'ingresos en UCI per Covid que s'eviten per cada 100.000 habitants en els tres contextos temporals que hem dividit també per franges d'edat.

 

 

Com es pot comprovar, el risc de patir coàguls sanguinis és inversament proporcional a l'edat. El risc d'acabar a l'UCI creix amb l'edat i, per tant, per a la gent vacunada amb AstraZeneca s'eviten més ingressos en UCI com més edat es té.

Amb aquestes dades, la cap de l'Agència del Medicament del Regne Unit (MHRA) considera que els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca compensen "amb escreix els riscos per a la majoria de gent". Només plantegen un cert dilema per al grup de persones entre els 20 i 29 anys i estudien recomanar altres vacunes per aquest grup d'edat.

 

Comparar riscos i beneficis

Els autors de l'estudi remarquen que tots els tractaments mèdics tenen riscos potencials i també beneficis. En el cas de les vacunes, diuen, els beneficis impliquen no només a la persona vacunada, sinó també a la gent del seu entorn. En canvi, diuen, els riscos es poden percebre com a "greus" perquè ens vacunem quan estem sans, com a mesura preventiva.

Els beneficis potencials de la vacuna han de tenir en compte diverses variables: com d'exposada al virus està una persona segons sigui la prevalència en cada moment i lloc, quina és la probabilitat que la infecció per Covid tingui un mal pronòstic (hi intervenen factors com l'edat o l'estat de salut general). També s'ha de tenir en compte que els beneficis potencials augmenten cada dia que passa des que la persona es vacuna.

La meitat de la població del Regne Unit ja està vacunada

A l'hora d'extrapolar les dades d'aquest estudi fet al Regne Unit a la situació a Catalunya, cal tenir en compte el percentatge de persones que han rebut ja la vacuna en un lloc i l'altre.

Al Regne Unit, amb una població de 68 milions de persones, ja han rebut la primera dosi de la vacuna més de 32 milions (un 48%) i gairebé 7 milions de persones (11%) estan completament immunitzades.

A Catalunya, el percentatge de vacunats és més baix. Segons dades del Departament de Salut, amb data del 9 d'abril, el nombre de persones vacunades amb la primera dosi és d'1.235.290. Això suposa el 16% de la població. I gairebé mig milió n'han rebut la segona dosi.

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut