Un exemple d'estratègia Covid Zero: Austràlia confina tota una ciutat per un sol contagi
- TEMA:
- Coronavirus
Austràlia aplica a partir de les 6 del matí d'aquest diumenge un confinament estricte a la ciutat de Perth durant cinc dies per un únic contagi per coronavirus. L'infectat és un treballador d'un dels hotels previstos per fer quarantena i suposa el primer cas local de coronavirus en 10 mesos a l'estat d'Austràlia Occidental. El global del país acumulava 14 dies sense contagis comunitaris.
La dràstica mesura obliga al tancament d'escoles, bars, cinemes i gimnasos, mentre que els restaurants només podran vendre menjar per emportar. Perth només permetrà els desplaçaments essencials i els dos milions de persones que viuen a la ciutat hauran de quedar-se a casa. Només podran sortir durant cinc dies per fer treballs i compres essencials, per cobrir necessitats mèdiques i per fer exercici una hora al dia, com a úniques excepcions.
Els ciutadans de Perth hauran de dur obligatòriament la mascareta a l'exterior, en espais públics i per treballar.
El primer ministre de la regió, Mark McGowan, ha informat que el treballador contagiat és un jove de l'equip de seguretat de l'hotel:
"Els nostres equips han reaccionat immediatament. Primer s'han rastrejat els contactes, per poder posar en marxa els sistemes de resposta d'emergència. Seguim investigant com s'ha transmès exactament la infecció."
Les restriccions han estat decretades només unes hores després que Austràlia anunciés la reobertura de la seva bombolla de viatge sense quarantena a Nova Zelanda, al país veí, on tampoc s'han registrat casos els darrers dies.
Fins ara, Austràlia ha registrat 28.806 casos de Covid-19, amb 909 morts i 78 casos actius des de l'inici de la pandèmia.
L'estratègia Covid Zero, una referència
Tot i que el confinament de Perth pugui semblar una mesura exagerada, alguns experts europeus consideren que l'estratègia Covid Zero que segueix Austràlia és un exemple per a Europa.
Per l'investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC Salvador Macip, Austràlia i Nova Zelanda estan en la línia correcta. Segons ell, les males dades pandèmiques a Espanya són conseqüència de la lentitud a l'hora d'actuar i de les laxes mesures restrictives que s'apliquen.
En declaracions a Catalunya Ràdio, Macip assegura que per controlar l'escalada de casos de la pandèmia o evitar que es cronifiqui el semiconfinament és imprescindible "fer net" i tancar el país, com fa Austràlia, per poder tornar a la normalitat:
"Això significa aplicar mesures molt severes, molt aviat i durant un temps concret, fer baixar els casos pràcticament a zero i, amb el país pràcticament net, intentar mantenir el país tancat i fer vida normal.
A Espanya, com el Regne Unit i altres països d'Europa, el que estem fent és entrar i sortir de les restriccions. En fem i després ens relaxem, baixen els casos i després tornen a pujar. I em temo que el que veurem aquest any serà això."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Confinament Covid-19