Brian Cleary, el descobridor, llegeix l'obra fins ara amagada de l'autor de "Dràcula"
Brian Cleary, el descobridor, llegeix l'obra fins ara amagada de l'autor de "Dràcula" (EFE/Biblioteca Nacional de Irlanda/ Marc O'Sulliva)

Un fan de Bram Stoker troba un conte oblidat de l'autor de "Dràcula" en una biblioteca de Dublín

Publicat set anys abans que "Dràcula", aquesta obra havia quedat oblidada i no constava en cap recopilació de llibres de l'autor irlandès

RedaccióActualitzat

Brian Cleary és un farmacèutic, escriptor i gran aficionat a la història i a l'obra de Bram Stoker, l'autor de "Dràcula". Aprofitant que està de baixa mèdica per una operació, ha invertit hores en la seva màxima passió: llegir obres de Bram Stoker.

Per a sorpresa de Cleary, en una de les recerques a la Biblioteca Nacional de Dublín va trobar un conte escrit per Bram Stoker que havia passat desapercebut per a tots els especialistes en l'escriptor irlandès. 

Titulat "Gibbet Hill", el conte es va publicar el 1890 en un suplement nadalenc de l'edició dublinesa del diari The Daily Mail. Però en més de 130 anys ningú havia reparat en aquesta obra i no constava en cap de les biografies sobre Stoker. Havia quedat amagat i oblidat al fons dels arxius de la Biblioteca Nacional de Dublín. 

Brian Cleary explica que en adonar-se de la importància de la descoberta va quedar estupefacte:

"Tenia a les meves mans una història de fantasmes oblidada de Stoker. Soc l'única persona a la Terra que ha llegit això?"

La primera lectura pública de "Gibbet Hill" es farà el 26 d'octubre en el Festival Bram Stoker que organitza cada any l'Ajuntament de Dublín pocs dies abans de Halloween. 
 

Es publicarà per recaptar fons per a la Fundació Charlotte Stoker

Ara l'obra recuperada de l'oblit s'exposa al Casino of Marino, un conegut edifici neoclàssic del centre de Dublín. 

També es farà una edició especial del llibre, que es posarà a la venda. Els beneficis obtinguts aniran íntegrament amb la Charlotte Stoker Foundation, una organització sense ànim de lucre dedicada a la investigació sobre la sordesa. Està dedicada a la mare de Bram Stoker, gran defensora de la justícia social i que va dedicar gran part de la seva vida a l'educació de nens sords.

La directora de la Biblioteca Nacional d'Irlanda, Audrey Whitty i Brian Cleary davant de l'obra descoberta de Bram Stoker (EFE/Biblioteca Nacional de Irlanda/ Marc O'Sullivan)

Experts en l'obra de l'autor de "Dràcula" asseguren que el conte recuperat, "Gibbet Hill", és molt important per a comprendre l'evolució de Stoker com a escriptor. Quan el va escriure, set anys abans de la publicació de "Dràcula", Bram Stoker era un jove autor desconegut que ja començava a prendre notes per la que seria la seva gran obra, la història de vampirisme basada en el personatge del príncep de Valàquia Vlad III.

Com altes obres de l'autor irlandès, la història de "Gibbet Hill" té un cert matís macabre, on és molt present la lluita entre el bé i el mal. Explica la història d'un mariner assassinat per tres delinqüents que la justícia condemna a mort i penja els seus cossos per servir d'advertència fantasmal als viatgers que passen. 

ARXIVAT A:
LiteraturaIrlanda
Anar al contingut