Un medicament contra la malària, per a la Covid-19: entre la urgència i la precipitació
La hidroxicloroquina ha despertat esperances contra la Covid-19 (Reuters/Rodolfo Buhrer)

Un fàrmac contra la malària mostra efectivitat contra el coronavirus en proves "in vitro"

Es tracta de la hidroxicloroquina, que també es fa servir en l'assaig clínic iniciat a Catalunya aquesta setmana

Xavier DuranActualitzat

Un fàrmac utilitzat contra la malària ha mostrat, "in vitro", efectivitat contra el SARS CoV 2, segons un estudi fet a Wuhan i publicat a la revista Cell Discovery. Es tracta de la hidroxicloroquina, que també es fa servir en l'assaig clínic iniciat a Catalunya aquesta setmana.

Jia Liu i altres investigadors de l'Institut de Virologia de Wuhan ja havien publicat recentment un estudi a Cell Research en què demostraven que el remdesivir, antiviral utilitzat també contra l'Ebola i alguns altres virus, i la cloroquina inhibien, també "in vitro", la infecció pel SARS-CoV-2.

En el cas del remdesivir, va millorar l'estat del primer infectat pel virus als Estats Units. També es fa servir en dos assaigs clínics a la Xina.

Però el remdesivir, probablement, no es podria distribuir en grans quantitats, ja que és un fàrmac experimental. Per això, els investigadors van decidir assajar la cloroquina, de seguretat provada, molt més assequible i de baix cost. S'utilitza contra la malària, sobretot com a preventiu.


L'assaig amb hidroxicloroquina (HCQ)

Els autors han assajat, concretament, hidroxicloroquina (HCQ), un derivat menys tòxic. Es fa servir per prevenir i tractar els atacs aguts de malària i en alguns casos de lupus i d'artritis reumàtica quan altres tractaments no n'han millorat els símptomes.

L'assaig es va fer amb cèl·lules de ronyó de mona verda comuna. I els resultats indiquen que la HCQ aconsegueix inhibir la infecció. Els investigadors consideren que és un bon candidat per combatre la Covid-19, però que això requereix assaigs clínics.

Precisament l'HCQ és un dels dos fàrmacs utilitzats en l'assaig clínic que va iniciar a Catalunya aquesta mateixa setmana.

En una carta publicada a The Lancet Global Health, Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, que dirigeixen l'assaig, expliquen que l'objectiu és prevenir el contagi entre persones abans d'un possible contacte o quan aquest ja s'hagi produït.

Els autors assenyalen que els dos assaigs amb HCQ que han començat a la Xina mostren resultats positius, però que la mostra amb què s'ha treballat és massa petita.

A continuació exposen de forma breu el seu assaig, del qual esperen tenir els primers resultats al maig.

Hi ha altres assaigs clínics en marxa

Així, el favipiravir, un antigripal que es fabrica al Japó, hauria donat resultats positius en una prova feta a Wuhan. Sembla, però, que en casos greus no seria prou efectiu. Els resultats de l'assaig no s'han publicat.

En canvi, un estudi publicat al New England Journal of Medicine no ha mostrat beneficis en pacients hospitalitzats a Wuhan amb l'administració combinada de lopinavir i ritonavir, un tractament utilitzat contra el virus de la sida.

Els autors consideren que calen més assaigs per descastar del tot la seva utilitat contra el SARS-CoV-2.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutCiència
Anar al contingut