Un fort terratrèmol de 7,9 graus sacseja el Nepal i l'Índia i causa centenars de morts
Un fort terratrèmol de 7,9 graus a l'escala oberta de Richter ha sacsejat el Nepal i també l'Índia poc abans del migdia de dissabte, hora local. Es pot considerar que aquest és el pitjor terratrèmol que ha viscut la zona en 81 anys.
El sisme pot haver provocat milers de morts; ja hi ha més de 1.900 morts confirmades al Nepal, segons el portaveu de la policia. D'aquestes unes 650 hauran perdut la vida a la vall de Katmandú i almenys 300 més a la capital. També hi ha 36 morts a l'Índia, 17 a la Xina i quatre a Bangladesh, segons informen els mitjans xinesos. Es calcula que hi podrien haver uns 2.000 ferits. L'Oficina d'Informació Diplomàtica confirma que encara no hi ha constància de cap víctima espanyola. Al Nepal hi resideixen 73 espanyols i 70 més estan al registre de passatgers.
Diversos edificis de la capital del Nepal, Katmandú, s'han ensorrat. La torre de Dharahara, del segle XIX, ha quedat totalment afectada i una cinquantena de persones hi han quedat atrapades. Les autoritats nepaleses han pogut treure ja una dotzena de cossos de sota la runa de la torre, segons informa la televisió local.
Al principal hospital de Katmandú han arribat centenars de ferits. La gent que no ha resultat ferida espera asseguda als carrers possibles noves rèpliques del sisme. Ja se n'han registrat una dotzena, quatre d'elles superiors als 5 graus.
Allaus a l'Everest
Segons han comunicat alguns muntanyencs que eren en campaments pròxims, el terratrèmol ha provocat una allau a l'Everest que hauria sepultat alguns campaments ocupats per expedicions xineses i japoneses.
Hi ha almenys deu morts. A la zona de l'Himàlaia hi ha els alpinites catalans, Núria Picas i Ferran Latorre, que han explicat a les xarxes socials que estan sans i estalvis.
Nepal, l'Índia i el Tibet
L'epicentre del sisme s'ha situat a 77 quilòmetres al nord-est de la capital nepalesa, Katmandú. El focus ha estat a més de 30 quilòmetres de profunditat.
El terratrèmol s'ha notat a la zona nord de l'Índia, en ciutats com Nova Delhi, Calcuta i, fins i tot, a la frontera amb el Pakistan.
Les agències humanitàries avaluen sobre el terreny l'abast de la catàstrofe. Metges del Món disposa d'un equip al Nepal que està treballant sobre el terreny però el seu portaveu alerta que tenen moltes dificultats per accedir a les zones sinistrades perquè la major part de les vies de comunicació estan tallades.
Ajuda de la comunitat internacional
La comunitat internacional comença a mobilitzar-se per enviar ajuda als damnificats pel terratrèmol. Els Estats Units han anunciat l'enviament d'un equip de seguretat especialitat en la recerca de persones sota la runa i l'enviament d'un primer paquet d'ajudes d'un milió de dòlars per respondre a les necessitats més urgents. Noruega ha promès enviar-hi 3,5 milions d'euros en ajuda humanitària.
La Xina també enviarà un equip de 40 persones i sis gossos especialitzat en rescats. A França, el president François Hollande ha anunciat que està disposat a respondre davant de qualsevol petició d'ajuda de les autoritats nepaleses. El ministeri d'Exteriors francès ha activat un gabinet de crisi per atendre les peticions dels francesos que siguin a la zona.
El Govern Català expressa la seva consternació pel terratrèmol al Nepal
El Govern català ha expressat "la seva consternació" pel terratrèmol al Nepal que ha causat un elevat nombre de víctimes mortals i greus danys materials, i que també ha afectat a països limítrofs, ha informat la Generalitat de Catalunya en un comunicat:
"Davant la magnitud d'aquesta catàstrofe, el Govern de Catalunya convocarà amb caràcter d'urgència el Comitè Català d'Ajut humanitari d'Emergència"
El Govern també ha informat que "per ara no té cap constància que hi hagi cap ciutadà català entre les víctimes del sisme", i ha assegurat que seguirà analitzant les informacions que arribin per si es produeixen novetats en aquest sentit.