Al centre de la imatge s'observa el fòssil trobat a Suterranya (Pexels sota llicència CC0 1.0)
Catalunya al dia

Un fòssil oblidat del Pallars permet descriure una espècie de cocodril de fa 70 milions d'anys

Tot i que el fòssil es va trobar a finals dels anys 50 al jaciment de Suterranya, els paleontòlegs no l'han analitzat fins fa poc

Enllaç a altres textos de l'autor

Pau Rovira

Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà

Actualitzat

Un fòssil oblidat durant més de 70 anys ha portat ara a una troballa sorprenent: s'han descrit les restes d'un cocodril que va viure fa més de 70 milions d'anys al que ara és el Pallars Jussà.

La investigació l'ha liderat l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i surt publicada a la revista Historical Biology. El fòssil estudiat és un fragment de crani, una troballa que es va fer a finals de la dècada dels 50 del segle passat al jaciment de Suterranya-Mina de lignit.

En aquella època, el jaciment era una mina de carbó on treballava Josep Montané, que va anar recollint diversos fòssils, entre els quals hi havia el fragment estudiat. El fòssil va quedar oblidat durant anys, fins que l'any passat el Museu de la Conca Dellà d'Isona el va recuperar i els paleontòlegs el van poder estudiar. Àngel Galobart, el director del Museu, parla d'una troballa curiosa: 

"Són fòssils que es van extreure gairebé involuntàriament. En Josep Montané va ser qui ens va posar sobre la pista d'aquests fòssils que durant molt de temps van estar a Madrid."


Actualment, la peça forma part de la col·lecció del Museu de la Conca Dellà.


La importància de la troballa

El fragment de crani trobat al jaciment de Suterranya pertanyia a una espècie, ja extingida, molt abundant a Europa durant el cretaci superior, però diferent de les dues que ja se sabia que havien habitat aquestes terres. La rellevància d'aquesta investigació rau, doncs, en el fet que es tractaria d'una espècie de cocodril diferent de la que ja s'havia detectat en aquesta mateixa zona del Pallars. 

El jaciment de Suterranya atrau visitants tot l'any (3Cat)

L'altre aspecte destacat de la recerca és que suposa una nova evidència de la diversitat de fauna que hi havia a Europa durant el cretaci. Tal com explica el paleontòleg Bernat Vila, l'investigador principal de la recerca, els cocodrils del Pallars tenien molts més veïns, a banda dels dinosaures:

"Sabem que hi havia tortugues, peixos, així com molts invertebrats i plantes. Era un ecosistema molt ric i complet."


El paleoambient on van viure aquests cocodrils era una llacuna propera al mar, amb aiguabarreig d'aigües marines i d'altres que arribaven del continent, amb abundant vegetació que afavoriria posteriorment la producció de carbó.

 

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut