La Xina admet que el globus que sobrevola els EUA és seu, però nega que sigui espia
Blinken posposa la visita prevista a la Xina i el Pentàgon assegura que no abatrà el globus per evitar que les restes caiguin sobre la població civil
La Xina reconeix ser la propietària del globus aerostàtic que ha sobrevolat llocs militars nord-americans les últimes hores. Segons havia alertat el Pentàgon, un globus espia xinès sobrevola des de fa dies llocs militars estratègics dels Estats Units.
Després de demanar al Pentàgon que no llancés especulacions sobre l'origen i les funcions del globus aerostàtic, finalment el ministeri d'Exteriors xinès ha hagut d'admetre que "el dirigible és de la Xina".
Segons la cancelleria xinesa, es tracta d'un globus dirigible civil utilitzat només per a investigacions, sobretot de fenòmens meteorològics.
Admeten que l'objecte "s'ha desviat molt de la ruta prevista" i en culpen "els vents de l'oest i una capacitat d'autodirecció limitada" del globus.
En una clara baixada de to respecte a les declaracions d'aquest matí, el ministeri d'Exterior xinès diu que lamenta l'entrada no intencionada de l'aparell en l'espai aeri nord-americà. Ho atribueix a una "situació inesperada causada per una força major", i assegura que continuaran en comunicació amb els Estats Units per resoldre-ho.
Blinken posposa la visita a la Xina
L'afer del suposat globus espia ha tingut la primera conseqüència directa en les relacions bilaterals entre els dos països: el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha decidit posposar sense data la visita que tenia prevista a la Xina.
El Pentàgon renuncia a abatre'l
Els responsables de Defensa estan seguint tots els moviments de l'aparell, però han decidit no abatre'l, asseguren, per por que les restes provoquin danys a la població civil, segons les declaracions fetes per fonts militars als periodistes.
"L'aparell és prou gros perquè les seves restes provoquin estralls. No tenim cap dubte que ve de la Xina. Estem prenent mesures per protegir-nos contra la recollida d'informació sensible."
No és la primera vegada que es detecta aquest tipus d'intrusió xinesa, però, segons les mateixes fonts, no havien passat mai tant temps sobrevolant territori nord-americà.
Tot i recórrer zones sensibles, Defensa sosté que l'aparell no representa una amenaça directa.
La informació s'ha fet pública hores abans de la visita que el secretari d'Estat, Antony Blinken, tenia previst fer a la Xina aquest cap de setmana per mirar de rebaixar la tensió entre tots dos països. La visita de Blinken ha quedat posposada sense data.
Se l'hauria vist sobrevolant Montana
Aquesta matinada s'han difós unes imatges del suposat globus espia sobrevolant l'estat de Montana, molt per sobre de les rutes d'aviació comercial. L'aparell no suposa cap perill per al trànsit aeri, segons ha explicat en un comunicat el portaveu del Pentàgon, Pat Ryden.
"El globus vola a una alçada molt per sobre del trànsit aeri comercial. No representa cap amenaça militar o física per a les persones que hi ha a terra."
Les autoritats asseguren que el valor de les dades que pugui estar recollint "és limitat". A l'estat de Montana hi ha la base militar aèria de Malmstrom i un dels tres dipòsits de míssils nuclears dels Estats Units.
El Comandament de la Defensa Aeroespacial dels Estats Units i el Canadà (Norad) està seguint la trajectòria de l'aparell i dos avions de caça nord-americans l'estarien vigilant de prop.
NORAD et U.S. Northern Command - Déclaration au sujet du ballon de surveillance en haute altitude. pic.twitter.com/Ae5Db5HICg
North American Aerospace Defense Command (@NORADCommand) February 3, 2023
De fet, el govern canadenc ha informat, aquest dijous, que estarien investigant "un potencial segon incident" d'aquest tipus que s'hauria detectat en l'espai aeri canadenc.
"Els canadencs estan segurs i el Canadà està prenent les mesures necessàries per garantir la seguretat del seu espai aeri, inclosa la vigilància d'un potencial segon incident."
Washington ha advertit les autoritats xineses de la gravetat de l'incident.
"Els hem comunicat la gravetat de l'incident. Els hem dit clarament que farem tot el que calgui per protegir la nostra gent al nostre territori."
La Xina fa una crida a la calma
Abans de reconèixer que el globus aerostàtic és seu, Pequín havia demanat "prudència" als Estats Units.
La portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès, Mao Ning, havia assegurat aquest matí que la Xina havia obert una investigació i demanava "calma i evitar especulacions" fins a tenir els resultats:
"Confiem que les dues bandes puguin manejar aquest afer amb calma i prudència. Fins que els fets no s'aclareixin, l'especulació i l'enrenou no ajudaran a resoldre'l de forma adequada."
Una pràctica que data de la Segona Guerra Mundial
L'ús de globus aerostàtics per a tàctiques d'espionatge és una pràctica que data de la Segona Guerra Mundial, segons explica l'agència de notícies Reuters.
Fer enlairar un d'aquests aparells és més barat que un satèl·lit i permet obtenir fotografies o imatges d'un territori de més a prop. I tot i que és més difícil de guiar, se'n pot orientar la trajectòria fent-lo canviar d'alçada perquè agafi un corrent aeri adequat.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsXina