Un grapat de vots decidiran l'alcaldia de València

L'esquerra parteix com a favorita, però la irrupció de Vox augmenta la incertesa en uns comicis molt ajustats
Pepa Ferrer Actualitzat
TEMA:
Eleccions autonòmiques 26M

Els resultats de les eleccions municipals del 26M a la ciutat de València són del tot incerts. La batalla per l'Ajuntament es lliura entre dos blocs, esquerra i dreta, i el triomf va d'un sol escó. L'objectiu de Joan Ribó, de Compromís, és revalidar el càrrec repetint el govern de la Nau. Això passa perquè el bloc d'esquerra que formen Compromís, el PSPV i Unides Podem superi el bloc de dretes del PP, Ciutadans i Vox.

 

L'actual alcalde, Joan Ribó (Compromís):

"El primer objectiu de Compromís és repetir el govern de la Nau (govern tripartit de València format per Compromís, PSPV i València en Comú) i després hi ha altres objectius, com per exemple que millorem els resultats."

María José Català, candidata del PP a l'alcaldia de València, té altres prioritats:

"El meu objectiu és que Ribó no continue sent alcalde."

L'exalcaldessa de Torrent i exconsellera d'Educació del PP té ara a les seues mans la responsabilitat de fer tornar a casa l'alcaldia d'una de les principals ciutats de l'Estat, bastió i símbol popular durant dues dècades i ciutat on les majories de Rita Barberá eren incontestables. Ara el PP té 10 dels 33 regidors del consistori que, sumats els 6 de Cs, fa que es queden a 1 de la majoria de la cambra.

Amb les dades del CIS del mes de maig i tenint en compte els resultats del 28A, una possible entrada de Vox a l'hemicicle podria decantar eixe escó que marca la diferència entre el govern d'un o altre bloc.

Oscar Barberà, professor de Ciència Política a la Universitat de València:

"En l'enquesta del CIS els resultats de Vox no són especialment bons, però en les eleccions autonòmiques i generals va tenir un bon grapat de vots, al voltant d'uns 40 mil vots a València, i això podria decantar els resultats. El que sabem de les eleccions autonòmiques i generals és que els partits de la dreta van obtenir més vots que els de l'esquerra (a la ciutat de València). Si es repetissin les mateix condicions, el fet que Compromís tingués més vots no voldria dir que mantingués l'alcaldia."


Qui liderarà el bloc de l'esquerra i el de la dreta?

No només està en joc el color de l'Ajuntament, una altra de les grans incògnites que amaguen estes eleccions és qui liderarà el bloc de l'esquerra i el bloc de la dreta:

"Si mirem les autonòmiques i les generals hi ha diferències. A les generals guanya el PSPV i a les autonòmiques, Compromís (a la ciutat de València). A la dreta guanya sempre Ciutadans però la diferència amb el PP és de poc de més de mil vots."

Joan Ribó o Sandra Gómez, en un bloc, María José Catalá o Fernando Giner, a l'altre, este és el dilema que el 26A revelarà. Al bloc de l'esquerra "el qui" de l'alcaldia de València pot ser una bassa en les negociacions del futur Botànic, d'ací el seu alentiment.

En el de la dreta pot significar el tot o res per al PP. Malament si Catalá no aconsegueix "que Ribó no continue d'alcalde" i malament si ho aconsegueix, però qui té més vots i s'emporta l'alcaldia és Ciutadans i Fernando Giner.

Ara bé, siga quin siga el nom futur alcalde o alcaldessa de la ciutat ho serà gràcies als pactes. En un mes, entre el 28 abril i el 26 maig, els valencians hauran escollit els seus representats polítics a tots els nivells, des de l'europeu fins al municipal.

Les precampanyes i les campanyes polítiques s'han superposat i les preguntes, i els estira-i-arronsa, semblen repetir-se.

Joan Ribó:

"En este Ajuntament els comportaments d'extrema dreta no són nous. Ja han aparegut, i estaven, el que passa és que ara s'han vestit amb una altra indumentària, però estaven."

María José Catalá :

"Jo no m'he sentit mai d'extrema dreta, mai he actuat com a tal. Porte 12 anys en política."

Fernando Giner:

"Pactaré amb tots aquells grups, no vull parlar de sigles, que respecten el nostre projecte, que no siguen separatistes i sobretot que respecten els drets socials i civils que entre tots hem aconseguit."

I així, entre incògnites i estratègies camina la campanya més dubtosa, pel que fa a resultats electorals, per l'alcaldia de València.

 

Pactes postelectorals

Amb uns resultats que es preveuen molt ajustats, els pactes centren la campanya electoral. Si sumen, Ribó pactaria amb els socialistes de Sandra Gómez, i Unides Podem amb Maria Oliver de cap de llista. El PP i Ciutadans no volen parlar de la suma amb Vox, però tampoc li tanquen la porta.

L'actual govern progressista de l'Ajuntament de València té 17 dels 33 regidors del ple. El PP i Ciutadans en tenen un menys, 16. Amb una diferència de vots mínima entre aquests dos blocs, una de les incògnites és com pot condicionar aquest tauler l'entrada de Vox.

Vox va aconseguir 24 escons al Congrés dels Diputats i 10 a les Corts Valencianes, amb prop de 40.000 vots a la ciutat de València. El dubte ara és amb quina força entraran a l'Ajuntament. El CIS calcula que el partit ultra podria aconseguir entre 1 o 2 escons, i això podria alterar les sumes del bloc de dretes.

 

Les esquerres sumarien a València

Segons el CIS, la suma de les esquerres podria revalidar l'aliança actual a l'Ajuntament de València. L'alcalde de Compromís, Joan Ribó, situaria el partit en primera posició per primer cop amb 9-11 regidors i sumaria 17 regidors amb el PSPV, que en trauria 5, i amb Unides Podem, que n'aconseguiria 3. El PP es quedaria amb 6 o 7 regidors, Ciutadans en pujaria un -en tindria 6 o 7- i Vox entraria a l'Ajuntament amb un 1 o 2 regidors.

El CIS atorga una majoria molt ajustada al bloc d'esquerra

ARXIVAT A:
Eleccions autonòmiques 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut