El cartell de l'internat Bethel, on hi ha hagut el segrest (Reuters)

Un grup armat s'endú 140 nenes d'un internat en un nou segrest d'estudiants a Nigèria

Des del desembre, més de 1.000 nens, adolescents i estudiants de la regió han estat segrestats en una dotzena d'atacs i molts encara són en mans dels raptors
Judith Casaprima Sagués Actualitzat
TEMA:
Menors

Un grup d'homes armats ha segrestat, un cop més, un grup d'estudiants, aquest vegada en un internat femení de la població de Kaduna, al nord de Nigèria. Els segrestadors s'han endut 140 joves, mentre que 25 més han aconseguit fugir.

Aquest és el tercer atac comès a la localitat els últims tres dies. El cap de setmana van assaltar un hospital on van segrestar 8 persones, segons la policia, una quinzena, segons fonts locals, entre elles dues infermeres i els nadons que cuidaven. En un altre atac a poblacions veïnes, 7 persones més van ser assassinades diumenge a la nit.

Des del mes de desembre, més de 1.000 nens, adolescents i estudiants de la regió han estat segrestats en una dotzena d'atacs i molts encara continuen en mans dels seus raptors.

Els llits on dormien les noies quan han estat assaltades i segrestades (Reuters)


Segrests per rescats

Les noies dormien quan un grup d'homes armats van irrompre a la residència d'estudiants a la localitat de Chikun durant la nit de diumenge a dilluns. "Uns homes armats han escalat la tanca de l'escola", explica un professor, "i s'han endut 140 alumnes, però 25 més s'han pogut escapar." Tot indica que els assaltants han arribat a peu fins al recinte, segons el mateix relat.

Els segrestadors han fet un forat a la tanca de l'escola (Reuters)


De moment, no s'ha atribuït el segrest a cap grup concret i les autoritats parlen de "bandits" que actuen per demanar rescats. Són grups que s'amaguen en camps de la zona boscosa de Ragu, que s'estén al sud dels estats de Zamfara, Katsina i Kaduna, a Nigèria, i al veí Níger, on actuen. Terroritzen les poblacions del nord-oest del centre de Nigèria, ataquen pobles, roben bestiar i segresten personalitats locals o viatgers a les carreteres per demanar-ne rescat. Últimament han centrat els seus atacs en escoles i universitats, on segresten alumnes per demanar diners a canvi.

"Les motivacions sembla que són únicament econòmiques i criminals", diu Mnamdi Obasi, analista de l'International Crisis Group (ICG). "Encara no hi ha cap prova que aquests atacs tinguin un rerefons polític i ideològic", afegeix. Però hi ha experts que temen que grups jihadistes com Boko Haram i Estat Islàmic de l'Àfrica Occidental (Iswap), en conflicte amb l'exèrcit nigerià des de fa 12 anys al nord del país, s'estiguin acostant a aquests grups criminals del nord-oest.

Escoles i internats tancats

El govern no pot garantir la seguretat dels centres docents i ha ordenat tancar les 13 escoles de l'estat, que es consideren vulnerables, mentre la policia ha ordenat la recerca i captura dels segrestadors. Altres estats d'aquesta regió, considerada una de les més pobres del món, també han tancat la majoria d'internats públics i han enviat milers d'alumnes a casa.

"En un país on hi ha uns 13,2 milions d'infants sense escolaritzar –la xifra més elevada del món–, aquests segrestos només fan que empitjorar les coses", diu Obasi.

Una de les finestres de les habitacions on dormien les alumnes (Reuters)

Les famílies de les segrestades, concentrades a les portes de l'escola mentre esperen tenir notícies de les seves filles, es manifesten indignades per la inseguretat, que cada cop és més gran i amenaça la regió.

"Aquest govern ha abandonat el poble de Kaduna. Ens manifestarem fins que tornin les nostres filles."

 

Creix la inseguretat

Al president nigerià, Muhammadu Buhari, de 78 anys, especialment criticat per la seva gestió econòmica i de seguretat, se l'acusa de deixar enfonsar aquest país, el més poblat de l'Àfrica, amb més de 210 milions d'habitants, en una voràgine d'inseguretat sense precedents i, sobretot, de no tenir una política clara per fer-hi front.

El governador de l'estat de Kaduna, contràriament a altres governadors d'estats veïns d'aquesta regió del país, està totalment en contra de negociar amb aquest grups armats i de pagar cap rescat. Fins i tot va amenaçar de penalitzar les persones que paguessin per recuperar familiars, per no fer un efecte crida per als segrestadors.

En un hospital de la zona el cap de setmana passat van segrestar 8 persones (Reuters/Bosan Yakusak)

Però, segons Mnamdi Obasi, "no pagar els rescats no és una solució per posar fi als segrestos, cal una estratègia per evitar aquests atacs, rescatar les víctimes i portar els responsables davant la justícia".

De moment, a Nigèria, cap responsable ha estat detingut ni jutjat per aquests actes davant d'un tribunal.

ARXIVAT A:
Menors Terrorisme Àfrica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut