Un guàrdia civil acusa Jordi Sànchez d'haver-se negat a col·laborar el 20S
L'agent TIP C57393S, llavors tinent d'investigació de la policia judicial, també acusa els Mossos d'"acatar" les decisions de Sànchez
El primer testimoni a declarar aquest dilluns ha estat el tinent responsable dels escorcolls a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017 com a policia judicial.
Identificat amb el TIP C57393S, l'han citat com a testimoni les tres acusacions, és a dir, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox.
Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés
Sànchez "deia que tenia un actitud col·laborativa"
Interrogat pel fiscal Javier Zaragoza, l'agent TIP C57393S, que llavors era tinent i ara és capità, ha acusat l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, de no haver col·laborat amb la Guàrdia Civil aquell dia.
Segons ha dit, Sànchez es va negar a demanar a la gentada concentrada davant d'Economia que s'apartés perquè hi arribessin els vehicles de la Guàrdia Civil que portaven els detinguts dels quals havien d'escorcollar els despatxos:
Zaragoza: "Es va negar el senyor Sànchez que accedís personal uniformat?"
Agent C57393S: "Sí."
Zaragoza: "I els detinguts dins dels vehicles?"
Agent C57393S: "Sí."
Zaragoza: "Vostès van plantejar-ho, però ell s'hi va negar en rodó?"
Agent C57393S: "Sí. Ell, tot i que ell deia que tenia una actitud col·laborativa, mai va accedir a cap de les propostes. Ni tan sols a plantejar-ho, ni tan sols va arribar a plantejar-ho a la gent, ni intentar-ho."
L'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, aquest dilluns seguint la declaració de l'agent TIP C57393S
La intendent Laplana va "acatar" les decisions de Sànchez
El testimoni també ha acusat la intendent Teresa Laplana dels Mossos d'haver-se inhibit en favor de l'autoritat de Sànchez.
L'actual capità de la Guàrdia Civil ha dit que no van acceptar la proposta de Sànchez que els detinguts accedissin a l'edifici a peu per un passadís format per voluntaris:
Agent C57393S: "La senyora Laplana, que al meu entendre era la que havia de gestionar les sol·licituds de suport per poder mantenir l'ordre públic, es mantenia al marge, acatant les decisions del senyor Sànchez."
Zaragoza: "Per quina raó vostès no van acceptar aquestes propostes tan singulars del senyor Sànchez?"
Agent C57393S: "Per qüestions de seguretat. No podíem fer que un detingut passés a través d'una massa per... Estem parlant d'un cordó policial fet per voluntaris de l'ANC, i no sé si d'Òmnium."
"L'arribada és impossible per la quantitat de gent i per l'actitud que tenen"
El testimoni ha explicat que van arribar a la Conselleria d'Economia a les 8 del matí i que van localitzar i "assegurar" els despatxos que volien registrar.
A dos quarts d'11 ja havia acabat l'escorcoll a casa de Natàlia Garriga, una de les tres persones, juntament amb Josep Maria Jové i Mercedes Martínez, de qui havien de registrar el despatx.
El testimoni ha dit que llavors va considerar que, amb la gentada que hi havia davant de l'edifici, era "impossible" arribar-hi en cotxe:
"Quan parlo amb el responsable d'aquest escorcoll, a les 10.30, perquè ja estava en condicions d'acostar-se a l'escorcoll del despatx i traslladar la detinguda, observo que l'arribada és impossible per la quantitat de gent i per l'actitud que tenen, a l'exterior. Jo, almenys, no coneixia cap més entrada per fer entrar els detinguts."
"Em va provocar indignació"
El testimoni ha dit que la intendent Laplana va ser la seva interlocutora dels Mossos des de poc després de les 9 del matí, i ha dit que es va indignar quan aquesta no va considerar que s'hagués de fer apartar la gent del davant de la Conselleria:
"En veure el trànsit tallat entenc que hi ha un element objectiu: hi ha una afectació de l'ordre públic, de la seguretat ciutadana. El cos competent són els Mossos d'Esquadra, els demano que actuïn i acompanyin els manifestants que hi havia en aquell moment fins a la zona del bulevard, perquè quedin alliberades tant la via d'accés com els vehicles."
"Ella em va dir que no havia vist ni observava cap tipus d'afectació a la seguretat ciutadana i que mantindria així la situació. Cosa que va provocar una indignació en mi, perquè era un element objectiu, no era una valoració subjectiva."
El testimoni ha dit que llavors va trucar al seu superior, el tinent coronel Daniel Baena, per explicar-li la situació.
"És una bogeria"
També ha dit que dues hores després d'arribar ja va veure persones a sobre dels seus cotxes logotipats:
"A les 10 segur que vaig veure que hi havia gent a sobre dels cotxes, perquè és quan jo comunico al oficial del registre de la senyora Natàlia Garriga que no vingui, que és una bogeria. I que és una bogeria ho dic precisament perquè hi ha..."
"La imatge de molta gent insultant o proferint crits com "Fora les forces d'ocupació" ja impacta, però, quan els veus a sobre dels cotxes, diguem, s'eleva la meva valoració que allò era una bogeria."
El testimoni ha dit que li va dir a la intendent Laplana que protegís els vehicles amb un cordó de seguretat, perquè a dos quarts de 12 ja va tenir constància que algú havia accedit a l'interior dels vehicles, no sap si perquè havien trencat els vidres o d'alguna altra manera, perquè es van llençar coses.
Jordi Sànchez com a "interlocutor vàlid de la massa"
El testimoni ha continuat explicant que cap a la una del migdia va conèixer Jordi Sànchez per mediació d'un mosso:
"En aquest moment, a la una, es va acostar..., no sé si era inspector o subinspector d'una àrea de mediació que té Mossos d'Esquadra, i es va acostar acompanyat del senyor Jordi Sànchez, que es presenta com l'interlocutor vàlid de la massa."
"En aquest moment, tenim una reunió que era una mica esperpèntica, perquè la veu cantant de seguretat del que hi havia a fora la portava el senyor Sànchez. I aquesta va ser la primera de moltes; després, un s'hi acostuma."
Pel que fa al dinar, el testimoni d'aquest agent ha coincidit amb el de la secretària del jutjat 13, Montserrat del Toro: no van menjar res fins a dos quarts de 5, que una mossa els va donar uns entrepans perquè "s'havia apiadat" d'ells.
Segons el llavors tinent, poc després va arribar Oriol Junqueras que, segons ha assegurat, va coincidir amb Carme Forcadell a la porta de la conselleria.
"Esteu bojos, si sortiu amb les caixes, us maten"
Quan van acabar els escorcolls, van rebutjar la possibilitat de sortir "confosos" entre treballadors de la conselleria, també perquè dues agents dels Mossos els ho van desaconsellar, perquè havien d'endur-se les caixes amb la documentació confiscada:
"I en aquest moment caic que, és clar, nosaltres havíem de sortir confosos amb funcionaris, però amb les caixes d'evidències. I, llavors, les agents dels Mossos d'Esquadra, literalment, diuen: "Esteu bojos, si sortiu amb les caixes, us maten". Amb això, vull fer veure que l'element objectiu de risc no només el teníem els guàrdies civils, sinó també aquestes companyes."
Pel que fa a les armes que se suposa que hi havia als cotxes de la Guàrdia Civil, el testimoni ha assegurat que estaven amagades i que les persones que hi van accedir durant tot el dia no les van trobar.
L'agent ha dit que a Jordi Cuixart no el va veure fins a dos quarts de 10 del vespre i que tant ell com Sànchez van admetre que hi havia risc perquè van dir que els agents uniformats no podien sortir portant les caixes de documentació.
Altres investigacions del testimoni i protesta de la defensa de Forn
A preguntes del fiscal, el testimoni ha explicat altres moments de la instrucció del cas en què va participar com a policia judicial, malgrat que l'advocat Xavier Melero, de la defensa de Forn, s'ha queixat que, acceptant aquestes preguntes, no se l'estava interrogant com a testimoni.
Marchena ha rebutjat la protesta, afirmant que no eren preguntes pericials, i això ha permès a Zaragoza interrogar-lo sobre un acord del govern de la Generalitat de 6 de setembre de finançament de les despeses del referèndum, trobat, ha dit, en un correu de l'exconsellera Dolors Bassa.
Entre altres coses, també ha assegurat que la campanya sobre les vies de tren es volia finançar amb fons de contingència demanats per Jordi Turull a Oriol Junqueras i que al despatx de Josep Lluís Salvadó van trobar un document amb el membret de Presidència de la Generalitat amb 176 "mesures per a la creació del nou estat català".
Segons el testimoni, el document més important és un que van trobar trencat al despatx de la secretària de Salvadó, que marcava 4 fases "per aplicar immediatament després de l'1-O", amb els noms de les persones encarregades de desenvolupar-les. Aquí ha citat el nom d'Elsa Artadi.
El testimoni ha assegurat que hi va haver "incidents molt greus" abans de l'1-O, a Economia però també a Unipost, a Bigues i Riells i en altres llocs, i que, després de l'aplicació del 155, ja no hi va haver incidents.
L'advocat de Vox, Javier Ortega Smith, aquest dilluns interrogant l'agent C57393S al Tribunal Suprem
Sànchez "exercia un poder sobre la massa"
A preguntes de l'advocat de Vox, el secretari general d'aquest partit, Javier Ortega Smith, el testimoni ha assegurat que Sànchez "tenia capacitat de lideratge", i Marchena ha tallat la resposta de l'agent:
Ortega Smith:"A preguntes del ministeri públic, vostè ha dit que va poder percebre que el senyor Sànchez "exercia un poder sobre la massa". Vostè va poder constatar que això era una capacitat de lideratge, d'organització d'aquesta massa concentrada?"
Agent C57393S: "Al meu entendre, sí, i els elements objectius són que en una massa de 45,000 persones, i per poder crear passadissos de 200 metres, cal tenir alguna capacitat que, al meu entendre, és una capacitat de lideratge per poder crear això."
Manuel Marchena: "Formuli una altra pregunta."
L'agent ha fet un càlcul relacionat amb la xifra de 45.000 persones concentrades: ha calculat que això comportava a 2.200 persones per cada agent de la Guàrdia Civil. Ho ha fet per argumentar que alguns dels crits de la gent, com ara "aquesta nit dormireu aquí", eren "missatges bastant intimidatoris", és a dir, amenaces.
Preguntat per Ortega Smith, el testimoni ha dit que Sànchez no "donava instruccions" a la intendent Laplana, però ha insistit que "el que prenia les decisions era el senyor Sànchez i la senyora Laplana les acatava."
A les 12 del migdia han acabat els interrogatoris de les acusacions, i Marchena ha interromput la sessió durant 30 minuts.
Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, aquest dilluns interrogant l'agent TIP C57393S al Tribunal Suprem
Marchena reclama més precisió al testimoni
Poc després de dos quarts d'una s'ha reprès la sessió amb els interrogatoris de les defenses: la primera ha estat Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart.
Roig li ha preguntat quantes vegades havia parlat amb la intendent Laplana, però el testimoni no ho ha sabut precisar, i al final ha dit que eren entre 5 i 30 vegades durant "les 20 hores" que van ser allà dins.
Igual que aquesta, moltes de les preguntes de Roig sobre aquell dia han estat respostes pel testimoni dient que no ho recordava o fins i tot amb sorpresa. Per exemple, no ha recordat si la intendent dels Mossos anava d'uniforme o vestida de carrer.
Davant l'acumulació d'imprecisions, Marchena ha intervingut per reclamar-li que s'esforcés per recordar i l'ha advertit que estava sota jurament:
Roig: "Recorda vostè si a partir de les 6 i escaig o les 7 de la tarda, van arribar altres agents de Mossos, de l'àrea d'escortes?"
Agent C57393S: " No ho recordo."
Roig: "No ho recorda."
Agent C57393S: "Bé, perquè a dos quarts de set segur que no hi era."
Marchena: "Senyor agent, intenti respondre amb la mateixa seguretat amb què ha respost als responsables de l'acusació i del ministeri fiscal. Feu el mateix amb..."
Agent C57393S: "Amb tot el respecte."
Marchena: "Més que no recordo és: "Ho vaig poder veure, no ho vaig poder veure o" no ho vaig poder veure ". Però, afegit de manera prevalent el "no ho recordo", ens situa a nosaltres en l'obligació de recordar-li que està vostè sota jurament."
Agent C57393S: "Sí, sí, perfecte. No els vaig veure."
A preguntes de Roig, el llavors tinent de la Guàrdia Civil ha dit que aquell dia només es va trobar una vegada amb Jordi Cuixart, en una reunió al capvespre que va durar almenys tres quarts d'hora.
Aquí, l'advocada ha demanat l'exhibició d'un vídeo, però Marchena, com és habitual amb els vídeos demanats per les defenses, no ho ha permès:
Roig: "Conec el criteri de la sala respecte a l'exhibició dels vídeos, però, a efectes de contradicció i identificació de les persones, sol·licitaria que es pogués exhibir el vídeo del vestíbul de la Conselleria a la zona horària que el testimoni manifesta que manté una reunió amb el senyor Cuixart."
Marchena: "Senyora Roig, ha començat dient que coneix el criteri de la sala, en conseqüència, estarem en aquest criteri, i no tingui cap dubte que el vídeo el veurem. Estem totalment d'acord amb vostè en el valor provatori del vídeo; el veurem. L'única discrepància és quan. La sala ho ha expressat i estarem a la decisió ja adoptada per la sala, sense que sigui correcta la permanent impugnació d'aquesta idea una i altra vegada."
Roig: "Senyoria, formulo respectuosa protesta, per com d'important que és identificar les persones que apareixen en els vídeos."
No hi ha imatges de l'"allau" a la porta d'Economia
Marina Roig li ha recordat un detall del seu relat i el d'altres testimonis, segons el qual en un moment determinat va haver-hi una "allau" de gent contra les portes d'Economia, i li ha preguntat per què la Guàrdia Civil no ha aportat imatges sobre aquest fet:
Roig: "Sap per què aquestes imatges d'aquesta allau que es produeix sobre la porta tampoc consta en cap imatge en 'aquests atestats?"
Agent C57393S: "No sé si perquè no estan incloses en les imatges analitzades, que es van aportar, o sigui, no sé si hi ha imatges d'aquesta allau, però ja està. Sí."
Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, aquest dilluns interrogant l'agent TIP C57393S al Tribunal Suprem
Els cotxes i el pàrquing
El segon advocat a interrogar el testimoni ha estat Jordi Pina, de la defensa de Jordi Sànchez, que li ha preguntat si la secretària del jutjat 13 havia arribat en el mateix cotxe que ell a Economia, però el testimoni ha dit que no ho recordava.
A preguntes de Pina, l'agent li ha dit que no es van plantejar aparcar els vehicles en un pàrquing:
Pina: "És el protocol habitual? No va pensar que seria millor aparcar els vehicles de la comitiva judicial a l'interior de l'aparcament?"
Agent C57393S:" La veritat és que no m'ocupo normalment jo de la seguretat, però he fet diversos registres en organismes públics i mai ha passat això. La veritat és que hem aparcat sempre al carrer."
Pina li ha preguntat si no estava el càrrec dels problemes que havien tingut el dia abans companys seus a Terrassa, durant l'escorcoll a Unipost.
El testimoni ha dit que aquell dia no va veure les notícies per la televisió, Pina li ha preguntat si ningú el va advertir que podia repetir-se la situació, i ell ha respost que no:
Pina: "Cap comandament superior jeràrquic seu li va fer cap comentari, "vigileu, amb el que va passar ahir..."?"
Agent C57393S: "No... La reunió que teníem per començar la comitiva era a les 6.30 del matí."
"Esperpèntic", però no va es va queixar
Pina li ha preguntat si no va queixar-se als Mossos que Jordi Sànchez prengués decisions per ells, cosa que el testimoni havia qualificat d'"esperpèntic" en el seu relat a la fiscalia:
Agent C57393S: "Esperpèntic em sembla haver de gestionar la seguretat amb un president d'una associació. Si l'interlocutor... Ell es pot presentar com sigui, però la seguretat caldrà gestionar-la entre els cossos de seguretat."
Pina: "Bé, i això, en aquesta reunió, que apareix documentada a les 12: 53 al vestíbul, on estan vostès parlant, i vostè ja l'ha relatat, no va posar de manifest en aquesta reunió improvisada a la intendent o al mateix senyor Sànchez que qui era aquesta persona per ser-hi parlant i que no li semblava correcte tot això?"
Agent C57393S: "No. De fet hi va haver una reunió en la qual van pretendre entrar més gent de ANC, la reunió de les 2 de la tarda, que sí que va ser una reunió policial, sobre les mesures per poder accedir a l'edifici, i se li va dir a aquesta persona que no entrés, perquè això sí que era una reunió policial."
Agent C57393S: "Però si un company de Mossos d'Esquadra porta un interlocutor vàlid de la massa, se l'escolta perquè, a més, no costa res escoltar-lo amb respecte. L'única cosa que s'entenia era que no era ningú per gestionar amb nosaltres temes de seguretat."
"Treure ferro" per l'helicòpter demanat per Del Toro
El testimoni ha corroborat la declaració de la secretària judicial del jutjat 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, en referència a que va demanar un helicòpter per sortir de l'edifici.
L'agent ha confirmat també que va riure-se'n com a estratègia per "treure-li ferro" a la situació:
"Va proposar això de l'helicòpter, començàvem a estar nerviosos, havíem rebut trucades dels nostres familiars, preocupats per quina era la situació."
"I la secretària estava molt nerviosa i, efectivament, davant d'aquesta possibilitat jo el que vaig fer, i el que havia de fer, era una gestió de personal en una situació de crisi i el que vaig fer va ser treure ferro a l'assumpte."
Marchena no deixa preguntar sobre Tácito
Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva, ha intentat preguntar al testimoni si sabia si el seu cap, el tinent coronel Daniel Baena, tenia un perfil camuflat a Twitter:
Van den Eynde: "Vostè ha parlat en alguna ocasió del tinent coronel instructor. Sap que era usuari del compte de Twitter que apareix en els mitjans, la de Tácito? Pregunto si ho era."
Marchena: "Senyor lletrat. Sap que sobre la titularitat d'un compte en què es feien..."
Van den Eynde: "No, és per si els va comentar que feia servir aquest compte."
Marchena: "No té cap sentit, la pregunta, des del punt de vista del que és la rellevància jurídica dels fets que constitueixen el moment de l'acusació. Si us plau, formuli una altra pregunta."
Van den Eynde: "Però té a veure amb el biaix que pot afectar la credibilitat d'un testimoni, el director de la investigació." (Marchena l'interromp) "Protestarem."
Marchena: "Té vostè el dret de fer-ho valdre després a l'informe."
Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, aquest dilluns interrogant l'agent C57393S de la Guàrdia Civil al Tribunal Suprem
No van intentar sortir: "Hauria estat una negligència"
A preguntes de Xavier Melero, advocat de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, el testimoni ha dit que en cap moment ningú de la comitiva judicial va intentar sortir de l'edifici a través dels concentrats:
Melero: "Algun membre de la comitiva judicial va intentar sortir? ¿Es va dur a terme aquest intent?"
Agent C57393S: "No, i ho hauria considerat per la meva part una negligència, l'haver intentat sortir."
L'acord de govern "sagaçment" detectat al correu de Dolors Bassa
A preguntes de Melero, l'agent ha admès que tenia constància que l'acord del govern de la Generalitat del 6 de setembre del 2017 per finançar el referèndum havia estat publicat al portal de transparència:
Melero: "L'acord de govern de 6 de setembre, que vostès sagaçment detecten en el correu de la senyora Dolors Bassa, sap vostè que va ser publicat al portal de transparència de la Generalitat?"
Agent C57393S: "Sí."
Els interrogatoris a aquest testimoni han acabat a un quart de 3, i Marchena ha aixecat la sessió fins un quart de cinc de la tarda, quan ha començat la declaració de l'altre tinent de la Guàrdia Civil, l'identificat amb el número TIP B35974S.
Aquest tinent, que va estar la major part del temps al vestíbul de l'edifici, va ser el responsable de l'operatiu de seguretat.
- ARXIVAT A:
- Judici procés