Un guàrdia civil afirma que des del govern es van demanar 11.000 milions a la Xina
El caporal TIP H77877T ha qualificat d'"espectaculars" els resultats del registre del despatx de Josep Lluís Salvadó
El judici del procés arriba aquest dijous a la vintena sessió amb la previsió que declarin fins a 10 guàrdies civils. Destaquen els agents citats per les anotacions de l'agenda de Josep Maria Jové, l'escorcoll a Economia i a empreses de publicitat.
El primer agent a declarar ha estat el caporal de la Guàrdia Civil identificat amb el número TIP H77877T, que va participar el 20S en l'escorcoll del despatx del llavors director general de Patrimoni, Francesc Sutrias, a la Conselleria d'Economia.
A preguntes del fiscal Jaime Moreno, el caporal ha dit que també va encarregar-se de l'anàlisi de la documentació trobada al despatx del llavors secretari d'Hisenda, Josep Lluís Salvadó.
La documentació de Salvadó, "espectacular"
El testimoni ha qualificat el resultat de l'anàlisi d'"espectacular", perquè hi van trobar molta documentació sobre presumpta malversació i creació d'estructures d'estat:
"El registre del senyor Salvadó va ser espectacular pel que fa a documentació: duanes, cadastre, agència tributària fonamental, perquè, si em permeten, hi havia una preocupació molt gran pel que fa al finançament. Una vegada que es declarés la independència, com podrien sobreviure econòmicament parlant fins que hi hagués independència o no n'hi hagués. Hi havia moltíssima documentació."
També ha explicat que el seu informe es va centrar en l'anàlisi dels plans econòmics que diu que hi havia entre una hipotètica declaració d'independència i l'inici de l'activitat de l'agència tributària d'una Catalunya independent.
11.000 milions demanats a la Xina
Segons l'agent H77877T, al despatx van trobar factures de viatges a l'estranger de Salvadó i també de l'exsecretari d'Economia i actual vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, que ha dit que s'encarregava de buscar "finançament internacional".
En aquest sentit, ha assegurat que, en un "pendrive", va trobar un document que es referia a demanar diners a la Xina:
"Entre la documentació del senyor Salvadó es va trobar també, a part dels viatges a l'estranger per finançar-se, un correu electrònic en un 'pendrive', sense remitent. Només estava copiat el text i era un correu electrònic que parlava del fet que van demanar finançament a la Xina. Demanaven 11.000 milions d'euros de finançament a la Xina."
Fa 5 mesos, TV3 ja va tenir accés a un informe de la Guàrdia Civil que atribuïa a Pere Aragonès haver tingut "reunions amb un contacte del govern xinès" per demanar aquests diners. Segons aquest informe, a més de buscar finançament a l'exterior, Aragonès també estava estudiant la creació d'un banc nacional de Catalunya.
Entre la declaració d'independència i l'"estructura administrativa pròpia"
En altres documents es comptabilitzaven 4.500 milions d'euros d'ingressos "del sector públic" amb un programa informàtic encarregat a l'empresa IBM. Aquest programa, segons una factura, hauria costat 240.000 euros, i el caporal creu que s'havia pagat.
Segons ha dit, la documentació requisada preveia 6.000 milions d'euros més d'ingressos "dels ajuntaments" i 1.300 milions d'"ingressos propis":
"I tots aquests diners era el que ells necessitaven per suportar des de la declaració d'independència fins que ja tinguessin una estructura administrativa pròpia que els permetés recaptar impostos normalment com un país."
Comparativa Eslovènia-Catalunya
El testimoni ha dit que un dels viatges de Pere Aragonès, amb 3 persones més, va ser a Eslovènia, i que relacionat amb aquest viatge va trobar un document amb capçalera de la Generalitat en què es feia una comparativa entre la independència d'aquest país i el cas de Catalunya:
"Era un full de ruta on hi deia "independència d'Eslovènia", i era una comparativa, però no era exacta: que la policia eslovena en el moment de la independència va fer front a l'exèrcit iugoslau, i aquí hi havia una frase que deia: "No obstant això, Iugoslàvia era una federació en col·lapse i Espanya no: és un país més poderós". Més enllà d'això, no vaig veure res a diguessin "els Mossos s'encarreguen d'això"."
- ARXIVAT A:
- Judici procés