La Guàrdia Civil actua contra els concentrats davant d'Exteriors el 20S (EFE)
La Guàrdia Civil actua contra els concentrats davant d'Exteriors el 20S (EFE)

Un guàrdia civil relata al Suprem un escenari de "terror total" a Exteriors el 20S

El testimoni afirma que va témer un "assalt" a l'edifici perquè hi havia "un tumult" i diu que els Mossos "s'ho miraven"

Irene VaquéActualitzat

Un guàrdia civil que va dirigir un escorcoll a la conselleria d'Exteriors, a la Via Laietana, el 20S ha declarat en el judici del procés que aquell dia va témer que hi hagués un "assalt" a l'edifici per part de la gent que protestava a fora. El testimoni, que té l'identificador TIP P35979V, ha explicat que la concentració va ser de protesta al principi però va derivar en "amenaces de mort": 

"El grup comença a engrandir-se i hi ha un canvi en l'ambient. Jo no només era descontentament per l'actuació o reivindicar que volien votar. (...) Vaig baixar al carrer a fer dues gestions i els comentaris van passar a insults, amenaces de mort, l'actitud cada cop s'estava crispant més." 

El testimoni ha afegit que van decidir evacuar la secretària judicial pel risc d'un "assalt" de la gent a l'edifici i que va demanar reforços als Mossos i li van respondre que els antiavalots no hi podien anar perquè tenien altres tasques a Barcelona:  

"El pla que jo tinc, el d'evacuar a la secretària immediatament, abans que això fos a més, perquè, si tot aquest tumult de gent assalta el departament, els efectes podien ser devastadors. Llavors, aquest mosso d'esquadra em diu no pot fer gran cosa. Li pregunto si podia trucar per demanar reforços. Em diu que no, perquè les unitats antiavalots estan en altres comeses i que no pot venir allà cap unitat."

 

"Terror total" i "ràbia descontrolada" 

Aquest és el tercer guàrdia civil que ha declarat al judici, en la divuitena sessió, el 19 de març. Es va encarregar de dirigir l'escorcoll al despatx de Xavier Puig Farré, cap de l'Àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions del Departament d'Exteriors, i ha explicat que els concentrats van intentar agafar el detingut quan el van treure al carrer, una situació que el mateix detingut va definir com de "terror total"

"(Guàrdia civil) Ens van tirar aigua, ens van tirar ampolles. I va passar un fet gravíssim... La multitud es va amuntegar de tal manera que van voler sostreure el detingut de la càpsula de seguretat, cosa inaudita. L'agafaven pel coll, l'agafaven per la roba, intentaven sostreure'l dels guàrdies civils que el portaven. I es va introduir, com es va poder, aquest senyor dins del vehicle. 


Entre forcejaments, entre forcejaments, ampolles, cops... Vaig entrar al vehicle, em vaig asseure amb ell, amb el senyor Farré, era una pluja de cops al vehicle. Colpejaven el vehicle per tots els llocs, portes, sostre... Hi havia persones estirades al capó del vehicle, agafades als eixugaparabrises. Eren tan grans els cops que fins i tot van trencar els vidres del vehicle."

(Fiscal Javier Zaragoza) Van arribar a produir danys als vehicles?


(Guàrdia civil) Sí, van trencar una finestreta, amb el consegüent risc greu per a la integritat del detingut i per a la integritat nostra. El detingut no donava crèdit al que veia, estava vivint, com després va dir, un capítol de terror total. L'únic que deia era "treguin-me d'aquí, treguin-me d'aquí, si us plau." 

El guàrdia civil s'ha referit a la "ràbia descontrolada" dels concentrats, que ha situat entre 200 i 300 persones en el moment més complicat: 

"He viscut situacions molt complexes, però d'aquest escorcoll em van sorprendre dues coses. Una va ser quan estàvem a dins, la cara de les persones que feien cops als vidres per insultar-nos, per amenaçar-nos, eren persones que denotaven violència. No era una cara normal, eren cares de molta ràbia. I em va estranyar... No per això, sinó perquè estic convençut que el 90% dels congregats no coneixien al senyor Farré de res. Perquè el senyor Farré no és una persona pública que pugui sortir als mitjans de comunicació. Era una ràbia descontrolada."

 

Tot això, ha comentat, davant la inactivitat dels mossos: 

"(Zaragoza) Els mossos què van fer?

(Guàrdia civil) Els mossos miraven el que passava."

 

El tribunal ha rebutjat que es pogués veure un vídeo sobre la concentració que, segons l'advocada Marina Roig, demostra que no hi va haver passivitat dels Mossos d'Esquadra. Aquesta gravació l'ha difós a les xarxes socials Òmnium Cultural: 


El testimoni ha explicat que la secretària judicial estava "horroritzada" i que, en el següent escorcoll en què va participava, van comentar que havia arribat "en un estat de nervis terrible" i que havia sortit del vehicle "tremolant." 

El guàrdia civil ha admès, però, que el cos havia pogut treure els detinguts il·lesos, encara que alguns agents havien quedat contusionats.

A més, en resposta a les defenses, ha admès que no va veure cap "intent d'assalt" i que no van fer servir la força malgrat que 

"(Advocat Xavier Melero) Va ser necessari l'ús legítim de la força per part dels GRS per dur a terme la seva comesa?

(Guàrdia civil) De la força, no.

(Melero) En aquesta situació tan greu, que treballant en crim organitzat i drogues no havia vist, va fer ús de la seva arma, ni que fos amb efectes intimidatoris.?

(Guàrdia civil) No. "

 

Avís de fals testimonis de l'advocada de Forcadell i les banderes d'Òmnium

El guàrdia civil també ha manifestat que no sabia qui havia convocat els concentrats, però que els primers participants eren "treballadors de l'edifici" i que havia vist "banderes de Comissions Obreres i d'Òmnium". Una bandera, la de l'entitat que president Jordi Cuixart, que, preguntat per l'advocada Marina Roig, ha tingut dificultats per descriure: 

"(Guàrdia civil) Una bandera, un tros de tela quadrada que posa Òmnium, de color verd, amb alguna..., amb una ratlla. Un pal.

(Roig) Recorda haver vist una bandera d'aquestes verdes que posés "democràcia"

(Guàrdia civil) Doncs miri. Ara la veritat és que no ho sé."

 


A més, ha comentat que, en un moment determinar va aparèixer Carme Forcadell, i a ell li va semblar que animava els concentrats:

"Vaig veure que movia la mà, com per agitar la massa."

L'advocada de l'expresidenta del Parlament, Olga Arderiu, ha demanat que es recordés al testimoni que estava sota jurament perquè observava una contradicció. En concret, que Forcadell pogués arribar en un vehicle oficial si el carrer estava tallat. El testimoni ha acabat explicant que la gent li va obrir pas: 

"(Guàrdia civil) Eren dos vehicles oficials camuflats, d'alta gamma. I circulaven en direcció muntanya, amb els rotatius, i, quan es van acostar a la massa, aquests van començar a increpar els vehicles, suposo que pensaven que eren de la Guàrdia Civil. Quan estaven a l'alçada de la massa, es va obrir la finestreta del darrere i es va veure la Carme Forcadell. La gent la reconeix, van aplaudir, van cridar.

(Arderiu) Diu que els vehicles circulaven en sentit muntanya, però Via Laietana era en direcció mar. Anaven contra direcció per la Via Laietana amb 300 persones enmig?

(Guàrdia civil) Exactament.

(Arderiu) I no van detenir els vehicles perquè no passessin i no atropellessin ningú.

(Guàrdia civil) Senyora lletrada, prou feina tenia jo allà com per aturar el cotxe."

Quan Arderiu li ha preguntat per què no va fer constar aquest fet en la seva declaració 8 dies després dels fets, i ho fa un any i mig després, la resposta del Guàrdia Civil ha estat: "M'ha sortit ara." 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut