Un tinent de la Guàrdia Civil: "El 20S Sànchez duia la veu cantant i Laplana assentia"
- TEMA:
- Judici procés
El guàrdia civil responsable de l'operatiu de seguretat de l'escorcoll del 20S al Departament d'Economia ha coincidit a dir que la intendent dels Mossos Teresa Laplana estava "sota les ordres" de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez. En el judici del procés, el tinent amb la identificació TIP B35974S ha afirmat que Laplana assumia el que deia Sànchez:
"(Guàrdia civil) Me'l presenten com a president de l'ANC. Jo parlava amb la intendent. Sànchez era allà i també parlava.
(Fiscal Jaime Moreno) La veu cantant qui la portava?
(Guàrdia civil) Sànchez.
(Fiscal Jaime Moreno) Delegava en ell?
(Guàrdia civil) No, assentia al que deia ell, deia que li semblava bé, i poc més.
El tinent ha relatat que, durant el matí, va demanar diverses vegades a la intendent dels Mossos que avisessin la Brigada Mòbil per fer espai davant la conselleria i deixar passar els tres detinguts que havien d'anar a l'escorcoll, però que no va obtenir resposta:
"Ja hi ha gent davant dels vehicles i li dic que a veure si poden trucar a la BRIMO perquè facin un setge als vehicles. Va dir que ho consultaria i no em va dir res més."
En aquesta mateixa sessió, al matí, ha declarat el tinent de la Guàrdia Civil responsable de l'escorcoll a la Conselleria d'Economia, que ha coincidit a dir que Jordi Sànchez controlava "la massa", que la intendent dels Mossos estava a les seves ordres i que l'expresident de l'ANC es va oferir com a interlocutor, però es va negar a col·laborar.
No veia segur el passadís de voluntaris
El tinent amb la identificació TIP B35974S ha explicat que no veia segur el passadís que van fer voluntaris de l'ANC i Òmnium Cultural per deixar pas a la comitiva judicial. Com ja ha fet el seu predecessor en la sessió d'aquest dilluns, ha comentat que, davant de la idea de sortir per la porta amb el material confiscat, una mossa va dir: "us maten".
"(Guàrdia civil) Jo no ho veig clar. Jo no m'arriscaria que sortís la lletrada per aquí. Si hi ha un cordó policial, doncs sí; si hi ha un cordó de la BRIMO, ens ho podem plantejar. Però amb un cordó de voluntaris de l'Assemblea, de l'ANC, això no ho veig segur.
(Fiscal) I algú va dir:" Us plantegeu sortir per aquí?
"(Guàrdia civil) No sé si algú ho va dir:"Esteu plantejant aquí?". Vam dir:" Primer, la lletrada i, després, nosaltres". Diu: "Amb les caixes?" Hem d'endur-nos les caixes, i diu: "Si sortiu per aquí, us maten o us massacren" o alguna cosa així."
"El passadís dels voluntaris, en una manifestació pacífica, és suficient, però, en aquella manifestació, aquest no era el cas."
El tinent ha dit que va demanar al seu cap que tingués preparat l'helicòpter per si calia fer-lo servir evacuar la secretària judicial:
"Vaig trucar al meu superior i li vaig demanar que els pilots estiguessin preparats per si de cas, almenys per endur-se'n la lletrada. Hi havia una antena que podia molestar una mica, però bé, crec que al final hauria molestat poc."
"Sànchez va dir que no li permetrien desconvocar"
El testimoni ha manifestat que va veure com Jordi Sànchez i Jordi Cuixart s'adreçaven a la gent des de sobre d'un vehicle de la Guàrdia Civil. "No els ho havíem autoritzat. Tal com estaven, m'era igual", ha argumentat.
El tinent diu que va demanar a Sànchez que desconvoqués la concentració i aquest li va respondre que no li deixarien fer:
"A la tarda nit li vaig dir a Sànchez que, si havia estat capaç de convocar les manifestacions de l'11 de Setembre, fes el favor de desconvocar la concentració. Sànchez em va dir que no hi podia fer res, que la gent no li permetria desconvocar la concentració."
Els advocats Jordi Pina i Xavier Melero li han preguntat com creia que s'haurien d'haver desallotjat 40.000 persones per deixar passar la comitiva i si Sànchez no volia col·laborar o bé es veia incapaç de fer-ho:
"(Pina) Va valorar si era raonable, possible o no, desplaçar 40.000 persones. No és el mateix dir que 'no vull col·laborar amb vostè' que 'em veig incapacitat per fer-ho'".
(Guàrdia civil) La pregunta final, quina és?
(Marchena) Senyor Pina, la pregunta.
(Pina) Si el senyor Sànchez es negava a col·laborar o els deia que, per la magnitud de gent que hi havia, no es podia.(Guàrdia civil) A l'hora que dèiem... a les 14.30 diuen que hi ha unes 10.000 persones i Sànchez diu que la gent no l'hi permetria."
(Melero) Vostè diu, abans de fer el passadís, s'havia de dissoldre la manifestació. Com? Dispersant o desconvocant?
(Guàrdia civil) Donant l'avís i el que s'hagi de fer en aquell moment.
(Melero) Li pregunto si amb ús de la força.
(Guàrdia civil) Amb l'ús de la força... contra 10.000 persones no es pot fer un passadís amb l'ús de la força."
També ha afirmat que Sànchez va telefonar al major Trapero i li va voler passar, però ell va deixar clar "no tenia res a parlar amb Trapero" i que, si havia de parlar amb algú, havia de ser "el general de la setena zona."
Per què van deixar els cotxes amb armes al carrer?
Segons el tinent, fins a les 11 del matí, si hagués actuat la BRIMO, haurien pogut deixar els cotxes amb armes als garatges, una decisió que no havien pres al principi per deixar espai a la gent que anava a treballar a la conselleria:
"Jo li preguntava. Li vam dir que hi havia un problema greu, perquè s'estan pujant a sobre dels vehicles, que què passava, si havia de venir la BRIMO. Vaig dir que necessitava cinc minuts, perquè vam veure que hi havia un garatge. L'havíem deixat buit perquè ens van dir que vindria gent a treballar. Llavors, per no molestar, deixem la via lliure."
També ha afirmat que les solen guardar al maleter, que no hi ha un protocol sobre aquestes armes i que no van posar cinta abalisadora als vehicles "per no dificultar les entrades i sortides" a la conselleria:
"Estàvem en nivell 4 d'alerta antiterrorista i per això dúiem armes llargues, a part d'armes de control de masses. (...) Cada cotxe les guarda on pot i on menys molesta, normalment al maleter. (...) Com que dúiem tan material, és fàcil que estiguessin tapades. Dur-les a l'escorcoll hagués estat absurd i a més crearia alarma social, no fa falta armes llargues o antiavalots en suport a la comitiva judicial, no té sentit."
Tant aquest tinent com el que ha declarat al matí han parlat d'armes llargues entre les quals ha citat fusells CETME, però no pas de bales de goma, com va fer en el mateix judici el que era responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya aquell 20 de setembre del 2017, Ángel Gozalo, que va parlar d'"armes llargues, amb munició susceptible per llançar projectils de goma."
La llarga llista d'objectes robats dels vehicles
El testimoni ha enumerat una llarga llista d'objectes robats dels vehicles que la Guàrdia Civil va deixar aparcats davant la Conselleria, entre les quals ha citat "munició", "carregadors", "càmeres go pro", "uniformes", "defenses" o "plaques de matrícula".
El tinent ha afirmat que, malgrat la seva dilatada experiència de 31 anys a la Guàrdia Civil, i en el control de masses, mai havia viscut res semblant:
"Va ser un servei de molta tensió acumulada durant aquest dia; tenia gent molt veterana que em van ajudar bastant. I hi havia gent més nova que ho van passar una mica pitjor, però al final ho van fer com a veritables professionals. I res, un altre servei més."
"Porto 31 anys de servei, he estat en serveis d'ordre públic, de control de masses, en serveis de terrorisme, de tota mena, i el que s'ha vist aquí no s'ha vist, perquè on hi ha 40, 50, 60.000 persones, els cotxes estan aparcats, la gent està de custòdia perquè no poden passar els cotxes, ningú ha tocat un vehicle, ningú ha posat adhesius, i no ha passat res; ple de material, i res, mai m'han robat res."
En resposta a les defenses, ha admès que part dels anys dels vidres dels vehicles els va causar ell quan els va trencar "dos" vidres amb un mall quan van sortir de la conselleria, per comprovar com estaven de dins.
"Insults i amenaces" als agents, però "no lesionats"
El testimoni s'ha referit a les "humiliacions" contra els agents que eren a la porta de la conselleria. ha dit que els van "tirar ampolles" i "alguna escopinada" i que els insultaven de forma continuada:
"(Fiscal) Què insults rebien?
(Guàrdia civil) Fills de puta, assassí, feixista, vosaltres feixistes, sou els terroristes. Amb el dit feien com que tallaven el coll, aquesta nit no sortireu d'aquí, no la passareu aquí, els cotxes no us els emporteu...(Fiscal) Això era continu?
(Agent) De les 9.30 fins a les 2 o les 3 de la matinada."
L'advocat Jordi Pina li ha preguntat per què no havia parlat d'aquest d'insults en la declaració a l'Audiència Nacional, i això ha portat a una enganxada amb el jutge Manuel Marchena, que ha retret al defensor que volgués "esbroncar" el testimoni i ha etzibat a Pina que "no estava posant en valor contradiccions, sinó silencis".
Segons ha dit, va témer per la integritat física dels agents en dos moments: un, quan des de dalt va sentir "un soroll que no era normal" davant una suposada informació sobre que s'havia suspès l'autonomia de Catalunya, i l'altre quan els concentrats "s'abraonen sobre la porta i penso, si entren aquí, no sé com sortirem."
La suspensió de l'autonomia va ser una de les "fake news" que va circular el 20S i que ha aparegut en la declaració. Una altra va ser la intervenció de TV3 per part del govern espanyol.
Segons el testimoni, va sentir "molt enrenou" i que la multitud "donava cops a la porta", que van aguantar des del vestíbul "perquè no sabíem si volien entrar o tirar les portes". En aquell moment Jordi Cuixart va ensenyar a Sànchez la notícia que parlava de TV3. Sànchez li va demanar què en sabia, el testimoni va dir que res. "Crec que és l'unica vegada que vaig parlar amb Cuixart", ha afegit.
Cap lesionat
Malgrat l'escenari descrit, en resposta a l'advocat Jordi Pina, el tinent ha admès que cap agent va quedar ferit:
"Els van tirar llaunes, un encenedor a sota l'ull. Però de lesió, com s'entén, no n'hi va haver."
També ha respost que "no" quan li ha preguntat si en algun moment la multitud va intentar entrar a l'edifici.
- ARXIVAT A:
- Judici procés