L'home havia estat declarat en mort cerebral després d'una sobredosi (iStock)

Un home en mort cerebral es desperta al quiròfan quan li extreien els òrgans, a Kentucky

La trucada d'un extreballador de l'entitat que controla la donació d'òrgans ha fet que la família demani una investigació del cas i que es modifiqui el protocol de donació i trasplantaments
Redacció
TEMA:
Salut

Anthony Thomas Hoover, un home que havia tingut una aturada cardíaca i havia estat declarat en mort cerebral, es va despertar al quiròfan mentre els cirurgians començaven l'operació per extreure-li els òrgans per donar-los.

Els fets van passar l'any 2021 a Kentucky. Ara, la família de l'Anthony ha denunciat els fets als mitjans de comunicació per demanar canvis en els protocols de donació d'òrgans als Estats Units.

El fiscal general de l'estat de Kentucky i l'agència federal que supervisa els protocols de donació i trasplantaments d'òrgans han obert una investigació del cas.

La família va detectar que movia els ulls

L'Anthony va ingressar a l'Hospital Baptista de Richmond l'octubre del 2021 a causa d'una sobredosi de droga. Els metges van informar la seva germana que no tenia cap reflex ni activitat cerebral i que, per tant, es podria afirmar, sense cap dubte, que estava en mort cerebral.

Segons explica la germana, els van aconsellar que donessin el consentiment per retirar-li el suport vital. I també els van informar que l'Anthony havia donat permís perquè els seus òrgans es donessin en cas de mort. L'hospital, explica la família, fins i tot va celebrar una cerimònia en la seva memòria abans de procedir a extreure-li els òrgans per veure quins podien ser viables per donar-los.

Poc abans de passar al quiròfan, la germana i altres familiars havien observat que l'Anthony obria els ulls i, aparentment, feia seguiments amb la mirada. Però el personal de l'hospital els va dir que només eren reflexos, una cosa normal. "Qui som nosaltres per qüestionar el sistema mèdic?", es pregunta la seva germana.

Reacció a dins del quiròfan

Finalment, amb l'autorització familiar, Anthony Thomas Hoover va entrar al quiròfan per a l'extracció d'òrgans.

Per a sorpresa de la família, una hora més tard va sortir un cirurgià i els va informar que no s'havia pogut fer l'operació. "No estava preparat", els va dir. Tot seguit els va anunciar que el seu familiar s'havia despertat de la mort cerebral.

Els metges li van donar l'alta i van donar algunes indicacions a la família per tenir cura del pacient. Els van advertir, però, que no creien que visqués gaire temps.

Han passat tres anys d'aquell impactant moment. La germana de l'Anthony, la Donna, encara el cuida perquè té greus problemes per caminar i parlar i té pèrdues de memòria importants.

Ara fa 9 mesos van rebre la trucada d'un antic empleat del Kentucky Organ Donor Affiliates, l'organització que gestiona les donacions d'òrgans humans a l'estat. Segons el testimoni d'aquest extreballador del KODA, l'Anthony va començar a plorar i intentava baixar de la taula d'operacions abans que els metges decidissin aturar la intervenció.

Amb aquest testimoni, la família de l'Anthony ha denunciat els fets a un comitè del Congrés i ha aparegut als mitjans de comunicació per explicar el cas i demanar més mesures de control en el procediment de donació d'òrgans.

Investigació en marxa

Els funcionaris del sistema de donació d'òrgans als Estats Units insisteixen que hi ha garanties per prevenir que no passin casos com aquest. I temen que un cop s'hagi fet públic què li va passar a Anthony Thomas Hoover, algunes famílies siguin reticents a cedir els òrgans dels éssers estimats morts.

Asseguren que el cas no s'ha presentat amb precisió i que l'organització mai ha recollit òrgans de pacients vius ni estan involucrats en l'atenció mèdica del donant abans de la defunció. La llista d'espera al sistema de trasplantaments d'òrgans als Estats Units és de més de 100.000 persones.

Per la seva banda, l'Hospital Baptista de Richmond ha fet un comunicat en què assegura que la seguretat dels pacients és sempre la seva màxima prioritat i que treballen conjuntament amb les famílies per garantir que es compleixin els desitjos dels donants d'òrgans.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut