Un homenatge a Salvat-Papasseit i Vicent Andrés Estellés dona el tret de sortida del 24è Festival Nacional de Poesia

Actualitzat

ACN Sant Cugat del Vallès - El Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès ha donat el tret de sortida aquest dimarts al vespre del 24è Festival Nacional de Poesia, amb un espectacle centrat en les figures de Joan Salvat-Papasseit i Vicent Andrés Estellés, coincidint amb el centenari dels seus naixement i mort, respectivament. Sota el títol 'Salvat-Papasseit - Estellés. Les veus del poble', Jordi Bosch ha dirigit Jordi Boixaderas i Victòria Pagès en un homenatge que ha repassat l'obra dels dos poetes amb l'acompanyament musical d'Albert Bover Trio. La cita s'allargarà fins el 20 d'octubre amb activitats en què hi participaran poetes com Feliu Formosa, Àngels Gregori o Josep Pedrals, i es clourà de la mà de Mireia Calafell i el seu darrer llibre, 'Si una emergència'.

L'acte inaugural ha estat inèdit i exclusiu per a la sessió d'obertura del festival. La seva posada en escena ha estat el resultat de la tria de textos dels dos poetes homenatjats que ha fet Roger Canadell, i que han dut a l'escenari Boixaderas i Pagès en primer terme, acompanyats pel trio musical l'Albert Bover.

"El festival té dos pilars bàsics, que són mostrar noves veus de creadors actuals i reivindicar autors patrimonials, i per això dediquem aquesta sessió inaugural a dos poetes tan importants de la nostra literatura", explica la programadora del festival, Carolina Hernàndez. En aquest sentit, destaca el valor de crear espectacles de producció pròpia que es puguin veure per primer cop a Sant Cugat o que permetin a l'espectador viatjar a través dels textos de poetes reputats.  

Enguany el festival comptarà amb la participació d'actors, músics i poetes, entre els quals Toti Soler i Pere Arquillué, que el 22 d'octubre faran reviure 'Coral romput', el llarg poema fundacional d'Estellés. No serà el primer cop que l'interpreten plegats, donat que guitarrista i actor ja el van posar música i veu fa gairebé vint anys al Teatre Lliure, en aquella ocasió sota la direcció de Joan Ollé.

Un altre dels espais que acolliran activitats del festival és l'Arxiu Nacional de Catalunya, que el 28 d'octubre acollirà una conversa entre la fotògrafa Pilar Aymerich i les poetes Marta Pessarrodona i Àngels Gregori, a través de la qual abordaran la relació d'admiració que van mantenir Montserrat Roig i Estellés. Una altra de les activitats es durà a terme a l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, just a tocar del Teatre-Auditori, on es recordarà una de les figures cabdals de la poesia catalana dels últims 50 anys, el poeta Àlex Susanna, amb una lectura de Jordi Llavina titulada 'El meu amic Àlex Susanna'.

El Siglo Mercantic és un altre dels escenaris d'aquesta edició del festival. En aquesta ocasió, el 19 d'octubre Feliu Formosa oferirà una lectura de la seva obra juntament amb Jaume Pons Alorda. En el mateix lloc, el 25 d'octubre el poeta Josep Pardals i el pianista Xavi Lloses estrenaran el seu darrer espectacle, 'El batec'.

"Els actes que creem pel festival estan agermanats amb alguna altra art escènica, i en aquest cas l'espectacle dirigit i creat per Josep Pedrals es donarà la mà amb tota la musica esclatant i inèdita de Xavi Lloses", apunta Hernàndez.

Un altre dels actes destacats serà la presentació, el 17 d'octubre, al Cafè Auditori, del nou Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, que ha anat a parar al poeta valencià Eduard Marco. El llibre que li mereix el premi es titula 'Dolors', i és un homenatge de l'autor a la seva mare, però també una declaració d'amor a la llengua, la terra i la literatura.

Anar al contingut