L'escenari de l'incendi és especialment perillós per als bombers
L'escenari de l'incendi és especialment perillós per als bombers
Capellades

Els bombers confien "matar" el foc de Capellades un cop superada la fase de més risc

El foc ha cremat 50 hectàrees i els bombers han aconseguit estabilitzar el 60% del perímetre, que no ha augmentat durant el dia

RedaccióActualitzat

L'incendi forestal a Capellades, a l'Anoia, es manté actiu i fins ara ha cremat 50 hectàrees de vegetació, segons les darreres dades del Cos d'Agents Rurals. Els bombers, però, consideren que s'ha superat la fase de "risc més elevat". 
 

 

Sobre el terreny han treballat 78 dotacions terrestres i 12 mitjans aeris, que s'han retirat a última hora. Durant la nit continuen 35 dotacions de bombers, a part de maquinària pesada per fixar el perímetre de l'incendi durant les pròximes hores en un "atac consistent". 

Els bombers es mostren més optimistes després de superar un dia amb una marinada forta, altes temperatures i humitat baixa. 
 

 


Els Bombers han aconseguit estabilitzar el 60% del perímetre, que no ha crescut al llarg del dia. L'altre 40%, el que no està estabilitzat, és a la zona nord del cap de l'incendi.

El cap de l'operatiu, Albert Ventosa, ha informat després de la reunió de coordinació sobre el pla d'actuació i l'evolució del foc, que les perspectives han millorat:

"S'obre un escenari més optimista perquè estem podent desenvolupar correctament la nostra feina al llarg de la tarda. Continuem a l'espera de que passin les hores i mirar, de cara al vespre, fer un atac més consistent."


Tot i això, Ventosa ha explicat que el perímetre afectat "no és continu" i això fa que hi hagi perill per als bombers, sobretot en cas que hi hagi "represes importants". De fet, els Bombers treballen amb dos escenaris, amb represes i sense que podrien tornar a propagar el foc.

"L'estratègia és mantenir estable el perímetre que tenim ara, mirant de contenir les represes que puguem tenir. Contenir-les en un potencial que se'n vagi cap a unes 300 hectàrees, que és el potencial delimitat. Ja veurem si el podem assolir o si el podem superar com a conseqüència de la virulència d'aquestes represes."

 

És una zona molt abrupta amb pendents molt forts
 

Els bombers estan treballant amb molts problemes dins de zones no cremades del perímetre estabilitzat


Però Albert Ventosa ha dit que estan augmentant la capacitat operativa "aportant més vehicles, més dotacions, més personal per poder fer front a nous escenaris que es poden obrir". La prioritat és "l'autoprotecció" del personal:

"Les condicions són molt complexes des d'un punt de vista de seguretat. És una zona molt abrupta, valls molt tancades, pendents molt forts, i si tinguéssim revifades en el seu interior seria molt difícil poder treure la nostra gent. Per tant, prioritzarem la seguretat de la nostra gent."


En aquest sentit, el cap de l'operatiu ha afegit que "és un escenari que recorda" al d'Horta de Sant Joan, de fa 10 anys.

 

Efectes de l'incendi al bosc
 

Nombroses dotacions dels Bombers a la zona del foc


El cap dels GRAF, Marc Castellnou, adverteix que el foc podria revifar-se perquè el terreny no "està fred". Tot i això, reconeix que és "un incendi relativament petit", però que hi ha diversos "focus secundaris".

"Tenim presència a tot el perímetre però encara no el tenim fred a l'interior.  Durant el dia l'hem estat contenint i a mesura que la possibilitat d'un incendi gran vagi desapareixent serà el moment d'acabar de "matar" aquest incendi latent" durant la nit.

Són moltes taques discontínues i inconnexes entre elles. Entre taca i taca qualsevol represa pot crear novament foc i començar focs secundaris. Té capacitat de tornar a créixer."

 

 GRAF: "Tenim presència a tot el perímetre però encara no el tenim fred a l'interior, encara pot tornar a créixer i és això el que ens falta matar aquesta nit. Aquest migdia l'hem estat contenint perquè no ens generés un incendi gran. A mesura que la possibilitat d'un incendi gran vagi desapareixent en les pròximes hores serà el moment d'acabar de matar aquest incendi latent"

 

 

Castellnou celebra que l'onada de calor estigui "en retirada" i estiguin previstes pluges. Adverteix, però, que el perill es traslladarà al sud de Catalunya per "tempestes seques i vent".

De cara a divendres s'espera un dia amb temperatures més baixes, però la Generalitat manté en prealerta el pla Infocat mentre durin les tasques d'extinció a Capellades i també per l'elevat risc d'incendi a moltes comarques del l'oest del país.

Aquest dijous també s'ha establert un pla de contingència per si calgués assegurar la zona industrial de la Pobla de Claramunt.


Circulació i trens restablerts

El Servei Català de Trànsit ha reobert la circulació de la C-15, que estava tallada entre Cabrera d'Igualada i la Pobla de Claramunt.

El foc va fer tallar també durant la tarda de dimecres la circulació de trens de la línia R6 dels Ferrocarrils de la Generalitat entre Capellades i Igualada, ja restablerta.

 

Un cotxe accidentat, la causa del foc

L'origen del foc ha estat un cotxe accidentat a la C-15, que transcorre arran del bosc. El vehicle es va encendre dimecres a la tarda i les flames es van propagat molt ràpidament muntanya amunt per la proximitat de la vegetació i la sequera. A la zona hi ha majoritàriament pi blanc i pi pinyoner.

 


La propagació del foc va ser molt ràpida. Ricard Expósito, inspector en cap d'Intervenció de l'incendi de Capellades, afirma que el pendent de la muntanya de Miramar ha dificultat les tasques d'extinció i s'ha hagut de deixar lluny els camions i les mànegues.

"La dificultat és que hi ha molt de desnivell i pocs accessos i, per tant, molta feina s'ha de fer amb eines manuals per fer arribar l'aigua a tot el perímetre."

 

 

Expósito apunta que es treballa amb dos perímetres potencials que es podrien acabar cremant en aquest incendi. Les perspectives més optimistes calculen 300 hectàrees i les més pessimistes, 2.500.

En general, el foc ha avançat cap al nord i per ara no ha afectat les urbanitzacions properes. Per això no s'han fet evacuacions.

 

 

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha desplaçat a Capellades i ha advertit que no se sobrevoli la zona amb drons per no dificultar les tasques d'extinció. Durant les primeres hores de l'incendi els drons van fer perillar la seguretat dels bombers:

"És un gran perill. Exigim que no sobrevolin drons la zona afectada."    

 

La creu de Miramar, salvada

Els veïns de Capellades han seguit de prop l'incendi. Per al poble, la muntanya de Miramar, i especialment la creu del cim, tenen un valor simbòlic. L'alcalde de Capellades, Salvador Vives, ha agraït la feina dels bombers i ha celebrat que la creu hagi quedat intacta:

 

"Avui tothom tenia el cor encongit perquè es cremava la nostra muntanya. La creu de Miramar s'ha conservat. Dins de la desgràcia hem estat de sort."

 

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut