Un incendi mortal en un edifici confinat on no podien arribar els bombers indigna la Xina
La Xina desconfinarà una ciutat després de les queixes per un incendi amb 10 morts i els vídeos censurats que mostren com els bombers no hi podien accedir
La capital de la regió xinesa uigur de Xinjiang, Ürümchi, està confinada des de l'agost per la covid. Ara, les autoritats han anunciat que començaran a retirar progressivament les restriccions. El motiu no és una millora de les condicions de la pandèmia, sinó un incendi amb 10 morts.
L'incendi ha provocat la indignació entre els veïns de la ciutat. En especial després que hagi aparegut un vídeo a les xarxes del país --que després va ser censurat-- en què es veu com els bombers tenen dificultats per apagar el foc per les mesures de confinament a la urbanització.
El vídeo mostra un camió de bombers ruixant amb aigua l'edifici des de la llunyania.
El foc va començar al quinzè pis d'un edifici residencial dijous a la nit i no va ser fins prop de tres hores després quan els bombers van acabar d'extingir les flames. Van poder salvar nou ferits, que van haver de ser traslladats a centres hospitalaris per ser tractats per inhalació de fum.
Els bombers van tenir dificultats per arribar-hi
Les protestes denuncien que les morts de l'incendi es podrien haver evitat si no fos per les mesures de confinament a la ciutat. Asseguren que les portes de cada habitatge estaven tancades per les mesures de confinament, i els residents no van poder escapar.
En una roda de premsa, les autoritats locals han admès que els bombers van tenir problemes per accedir a la zona. En culpen, però, la presència de vehicles aparcats a la via d'accés.
Asseguren, a més, que bloc havia estat qualificat de "zona de risc baix" el 12 de novembre i des del 20 podien sortir de casa amb restriccions. Aquesta qualificació, però, no es veu reflectida en la base de dades de la Comissió Nacional de Sanitat de Xinjiang, segons informa el diari de Honk Kong South China Morning Post.
Indignació a la xarxa i al carrer
Malgrat el control amb mà de ferro de les autoritats xineses, les xarxes socials del país s'han omplert de missatges d'indignació. A Weibo --l'equivalent xinès de Twitter --les etiquetes amb missatges crítics amb la gestió de la covid i l'incendi han acumulat milions de visualitzacions, malgrat que no apareixen al llistat de tendències, possiblement per l'acció de la censura.
Alguns dels missatges recorden la mort de 27 persones en un accident d'autobús el setembre passat a la província de Guizhou mentre eren traslladades a un centre de quarantena de matinada.
A Wibo també han aparegut vídeos amb protestes aquest divendres a la nit als carrers d'Ürümchi, exigint la fi dels confinaments.
Aquest dissabte, el govern local ha anunciat que la ciutat ha aconseguit aturar la transmissió a nivell comunitari del coronavirus i que "restablirà gradualment l'ordre a la vida dels ciutadans a les zones de risc baix", segons informa el diari oficial Global Times. Tot i això quedaran algunes zones d'"alt risc" on encara es mantindran les restriccions.
La Xina, enrocada en l'estratègia "covid zero"
Tot i l'impacte econòmic i les queixes d'alguns sectors de la població xinesa, les autoritats del país segueixen enrocades en la política de "covid zero" de la qual asseguren que és la "més econòmica i científica" i que ha salvat milions de vides.
La decisió contrasta amb la desaparició de les restriccions a la gran majora de països del món. Aquest octubre, el nostre corresponsal a la Xina, Francesc Canals, explicava com es viu aquesta estratègia.
El guió de Pequín havia funcionat en el primer any i mig de la pandèmia, però des que van aparèixer les vacunes, la resta del món ha anat sortint del confinament i la Xina no. El règim també disposa de vacunes desenvolupades al país, però que no s'han demostrat tan eficaces. A la Xina no s'ha arribat a utilitzar mai cap vacuna estrangera.
- ARXIVAT A:
- Covid-19XinaCoronavirus