Un informàtic pot perdre 200 milions de dòlars en bitcoins per oblidar una contrasenya
No és un cas únic en una criptodivisa que va comptar amb alguns catalans entre els seus pioners
Un programador informàtic dels EUA podria perdre l'accés al seu moneder digital, que contindria 7.002 bitcoins, l'equivalent a 200 milions de dòlars. El motiu? Ha oblidat la paraula de pas per entrar-hi i ja ha malgastat vuit de les deu oportunitats que el sistema permet. Es feia ressò de la seva història dimarts el New York Times.
Stephan Thomas, així es diu, va obtenir aquesta suma l'any 2011 després de fer un vídeo explicatiu sobre com funcionava aquesta criptodivisa. Una dècada després, aquesta unitat monetària ha multiplicat el seu valor fins als 40.000 dòlars la unitat. Aleshores el valor de la divisa es trobava entre un i deu dòlars.
Thomas va anotar la contrasenya amb què es podia desbloquejar un disc dur on hi ha emmagatzemades les claus per accedir al moneder en un tros de paper que va perdre.
En declaracions a la capçalera nord-americana, l'informàtic assegura que cada intent que fa per provar d'accedir al moneder el "desespera" perquè el deixa un pas més a prop de perdre aquests diners definitivament.
Minatge de divises
El reportatge del New York Times segueix explicant altres casos, com el d'un empresari de Los Angeles, de nom Brad Yasar, que va acumular una quantitat significativa de bitcoins quan aquesta divisa digital començava a popularitzar-se. Com Stephan Thomas, Yasar va perdre les paraules de pas fa uns anys, cosa que li implicaria haver perdut l'accés a centenars de milions de dòlars.
Una manera d'obtenir bitcoins és mitjançant el que es coneix com a "minatge", que explicat de manera resumida consistiria a fer treballar equips informàtics en operacions complexes per les quals s'obté aquesta moneda com a recompensa.
Al principi, la potència de computació requerida per dur a terme aquesta tasca era relativament baixa, però a mesura que es va estendre l'ús de les criptodivises cada cop es va necessitar més maquinària per dur-ho a terme. Avui aquesta tasca la fan granges de minatge que ocupen naus industrials senceres a països com la Xina.
Els primers de participar d'aquest minatge, com Brad Yasar, van poder acumular grans quantitats de bitcoins amb un esforç relativament baix si el comparem amb els recursos informàtics que ara calen per dur a terme aquestes operacions.
La connexió catalana
Amir Taaki, un britanicoiranià que va liderar la creació de les criptodivises, ha passat uns quants de la seva vida vivint en cases ocupades catalanes, de Mataró a Barcelona. Al seu voltant es va congregar un grup de hackers catalans que ràpidament van copsar el potencial dels bitcoins.
Quan el valor d'aquesta moneda es va disparar, aquest col·lectiu es va trobar que, de sobte, disposava d'importants quantitats de diners. És un exemple de com de senzill era en els seus inicis obtenir uns rèdits mitjançant els bitcoins que ara costarien molt més d'aconseguir.
Una part d'aquests pioners mundials de la divisa digital van convergir en el projecte de la Cooperativa Integral Catalana, promoguda per l'activista Enric Duran, conegut per haver estafat gairebé mig milió d'euros a 39 entitats financeres en una acció de "desobediència civil".
L'experiència acumulada els va permetre desenvolupar una divisa digital pròpia de nom EcoCOOP, que fa de substitut de l'euro en els intercanvis entre els membres de la cooperativa.
- ARXIVAT A:
- Bitcoin