La famosa aigua mineral francesa de l'ampolla verda de Perrier podria desaparèixer (Reuters/Stephane Mahe)

Un informe assenyala Perrier per incomplir la normativa de l'aigua mineral natural

Nestlé, propietària de la marca, estaria incomplint la normativa i mantindria l'ús de filtres il·legals que, a més, no serien suficients per evitar el risc bacteriològic detectat a les fonts
Judith Casaprima Sagués Actualitzat
TEMA:
França

La producció de la famosa aigua mineral Perrier, de 150 anys d'història, podria deixar-se d'envasar per risc de salut pública de l'aigua de la seva font natural gasosa de Vergesa, al Gard, Occitània.

Le Monde i Radio France, gràcies a una investigació conjunta, han tingut accés a un informe confidencial de l'Agència Regional de Sanitat d'Occitània (ARS) que planteja un possible tancament després que les últimes anàlisis han detectat "bacteris potencialment perillosos per als humans" a les fonts d'aigua mineral natural explotades per Nestlé, propietària de la marca Perrier.

Segons l'informe, l'empresa estaria incomplint els requisits per a la denominació d'aigua mineral natural, estaria mantenint l'ús fraudulent de filtres i aquests no serien suficients per evitar el més preocupant: el risc bacteriològic detectat a les fonts.

I a les seves conclusions l'ARS convida la multinacional suïssa a plantejar-se posar fi a la producció d'aigua mineral natural i donar un altre ús a la captació que garanteixi la seguretat sanitària.

Entrada de la fàbrica Font Perrier a Vergesa, que podria haver de tancar (iStock/Éric Bascol)

Perdre la denominació d'aigua mineral natural

L'informe de l'ARS d'Occitània data del 30 d'agost de 2024, que a petició del prefecte de Gard, Jérôme Bonet, aporta els resultats de la inspecció que es va fer per sorpresa el 30 de maig a la fàbrica de Vergesa. 

Les anàlisis revelen que l'aigua dels pous explotats no té prou qualitat per produir aigua mineral natural. La detecció de microorganismes no compleix els requisits de ser "microbiològicament saludable" i "mantenir-la lliure de qualsevol risc de contaminació" com exigeix la normativa per a les aigües minerals naturals. 

El més alarmant segons l'informe és el possible risc virològic que comporta per als consumidors i que, per primera vegada, planteja "el cessament total de la producció al jaciment de Vergesa.

Filtres no normatius i ineficaços

El prefecte de Gard va ordenar l'informe per vigilar si es complia el desmantellament dels filtres prohibits i verificar la traçabilitat de l'aigua, després que el mes d'abril es va haver d'aturar la producció de la planta i destruir uns 3 milions d'ampolles de Perrier contaminada amb restes fecals. 

En aquell moment l'empresa va atribuir-ho a un cas puntual causat per unes pluges torrencials, però l'informe de l'ARS revela que la neteja de pous va generar un nou episodi de contaminació per aquest tipus de germen. 

Si bé els agents van copsar que alguns dels filtres prohibits s'havien retirat --sense poder assegurar que fossin tots--, van determinar que els existents no eren suficients: "Aquestes contaminacions bacterianes, encara que puntuals, són inacceptables per a l'aigua mineral natural", diu l'informe.

La investigació d'aquests mitjans francesos ja va denunciar el gener que l'empresa Nestlé Waters no complia amb la normativa en les seves marques d'aigües minerals com Hepar, Vittel, Contrex i Perrier. Aleshores l'empresa suïssa assegurava que havia retirat els filtres il·legals i havia engegat un pla de transformació que garantia la "seguretat sanitària" dels seus productes. 

En aquest sentit, l'informe revela que Perrier hauria reforçat el seu sistema de tractament de microfiltració, amb filtres de malla més fina (fins a 0,2 micres), uns filtres no normatius per a les aigües minerals naturals que, segons els inspectors, permeten a l'empresa continuar "emmascarant la contaminació" de les fontsper arribar a les taxes legals per a la comercialització.

Els inspectors de l'ARS sostenen que tot i que Nestlé ha retirat certs tractaments no autoritzats, el frau persisteix i que els microfiltres que encara utilitza "no tenen efecte de retenció de virus" --adenovirus, norovirus, hepatitis A--, de manera que es manté el "risc virològic", 

Una alarma que dues administracions, la Inspecció general d'Afers Socials (IGAS) i l'Agència de Seguretat Sanitària, ja havien advertit al govern francès des del 2022. 
 

El frau dels microfiltres

Una negligència que esquitxaria el govern francès per haver pactat amb la multinacional Nestlé Waters l'ús de filtres no normatius que ara l'informe de l'ARS ha revelat insuficients per evitar la contaminació.

Segons citen Le Monde i RadioFrance, Nestlé va admetre en una reunió interna del 2021 que feia ús de filtres prohibits (com filtres UV, filtres de carbó, o microfiltres de malla fina) i va demanar al govern que els autoritzés a continuar usant els microfiltres.

Dos informes fets el 2022 ho van desaconsellar. L'informe de l'IGAS advertia que "la instal·lació d'aquests filtres no conformes podria constituir una falsa seguretat" i "exposar els consumidors a un risc per a la salut relacionat amb la ingestió de virus". I posava com a exemple l'epidèmia de gastroenteritis a Catalunya que l'abril del 2016 va afectar centenars de persones que van consumir aigua embotellada microfiltrada. Després, l'agència francesa de seguretat sanitària també alertava del risc viral. 

Malgrat aquests informes, el 2023, el govern francès va autoritzar l'ús dels microfiltres en un acord amb l'empresa suïssa. El Senat francès ha engegat una comissió d'investigació per determinar les responsabilitats al govern davant d'un risc de salut pública i el tancament de la planta. 

La casa, jardí i museu de l'aigua Perrier que s'embotella des de 1963 a Vergesa, a Gard (iStock/Éric Bascol)

Mil llocs de treball de Perrier pendents d'un fil

De moment està en joc la continuïtat d'una marca centenària d'aigua mineral que ha distingit les taules a França i arreu del món, si no es renova l'autorització per explotar la Font Pérrier que dona feina als 1.000 treballadors de la fàbrica de Vergesa, i a part de l'economia de la zona de Gard.

Ara és el prefecte de Gard, que va demanar l'informe de l'ARS, qui ha de decidir la renovació de la concessió per produir aigua mineral natural, que va sol·licitar Nestlé l'octubre de 2023. Jérôme Bonet podria fer-ho durant el primer semestre del 2025, així que rebi un informe dels hidròlegs en matèria d'higiene pública, complementari al de l'ARS.

 

ARXIVAT A:
Salut França Consum
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut