Un informe de la CNT denuncia un incompliment "sistemàtic" de la legislació laboral en el sector de la neteja
ACN Sabadell - El sindicat CNT ha presentat un informe on denuncia un incompliment "sistemàtic" de la legislació laboral en el sector de la neteja a Catalunya. Entre d'altres, han detectat un abús de la jornada parcial, el que fa que els treballadors "no tinguin vida més enllà de la feina"; que no s'està implantant el registre de la jornada, el que dificulta el seu compliment; que no es paguen els desplaçaments i les hores extra; o el "nul control" dels serveis de neteja externalitzats pel sector públic. A tot això, afegeixen, se li sumen "actituds racistes i masclistes" en un sector amb una "baixa valoració social" i que dona feina a col·lectius com el de persones migrants "en situacions molt vulnerables" i dels que moltes empreses de n'aprofiten.
Des de la CNT es vol que l'informe sigui l'inici d'una campanya per "posar remei" a tots els incompliments detectats en un sector que ocupa més de 100.000 persones a Catalunya. "És un problema de tot el sector. No és que hi hagin algunes pomes podrides al cistell, és que tot el cistell està podrit", ha assegurat Xavier Abante, un dels autors de l'informe i secretari d'acció sindical de la CNT Sabadell.
Per revertir la situació, un dels objectius és "dotar d'eines" als treballadors perquè puguin defensar els seus drets laborals i donar una resposta "col·lectiva" a problemes individuals. Aquí, han recordat que el sector té una molt baixa sindicació i una total manca d'organització perquè, seguint una estratègia "molt definida", les empreses els fan treballar sols "perquè no es trobin i no puguin organitzar-se".
L'abús de la jornada parcial "per sistema" és un dels incompliments més generalitzats que han detectat. Això fa que els treballadors "no tinguin vida més enllà de la feina" perquè els poden avisar per treballar en qualsevol franja i que acabin fent moltes més hores de les que figuren en el seu contracte. Hores, han comprovat, que en molts casos es paguen per sota del que marca el conveni.
També és generalitzat que no es registri la jornada, tot i que és obligatori des de fa uns anys, perquè així "no quedi constància de les hores que fan i no puguin reclamar quan, per exemple, no se'ls paguen totes les hores extra".
Tampoc es respecta la legalitat a l'hora de pagar els desplaçaments o que formin part de la jornada laboral. Un greuge que pateixen especialment els netejadors de vidres, professionals que han de moure's durant tot el dia per fer la seva feina.
A l'informe queda reflectit que, tot i que el sector públic està externalitzant sistemàticament la neteja dels seus edificis, no fa seguiment de les empreses que els presten perquè respectin els drets dels seus treballadors. Aquí, han criticat que les adjudicacions es facin per preu i que la rebaixa en el preu dels concursos l'acabin pagant els treballadors en forma de precarietat i sous baixos. "L'administració paga i no es preocupa de res més i això no pot ser", han apuntat.
Sobre perillositat i riscos laborals, els responsables de l'informe asseguren que el conveni col·lectiu del sector no reconeix el subsector de la neteja industrial més enllà de la existència d'un plus de toxicitat, perillositat i penositat que moltes empreses no apliquen. Aquí, han recordat que no és el mateix netejar una oficina que uns alts forns i que per tant un mateix conveni no ho pot regular tot.
A tot això, han lamentat, s'hi afegeixen conductes vexatòries, masclistes i racistes "per sistema" a un col·lectiu de treballadors moltes vegades "vulnerable" que no es pot permetre protestar per por de perdre la feina.
Sobre els masclisme al sector asseguren que en ple segle XXI encara és habitual que molts empresaris vegin el salari de la dona com a "complementari" en l'economia familiar i que utilitzin aquesta excusa per justificar que se'ls pagui menys del què els pertoca.
Davant aquest escenari, el sindicat reclama que es fomenti la formació al sector, un augment dels salaris, més vigilància de la Inspecció de Treball, restricció de la subcontractació i l'externalització de la neteja i mesures en l'àmbit social.