Un atac amb míssils va impactar contra la torre de televisió a Kíev (Reuters/Carlos Barria)

Un informe de Microsoft revela una ciberguerra russa paral·lela a la invasió d'Ucraïna

Molt abans d'iniciar l'atac d'Ucraïna, Rússia hauria començat un ciberatac per preparar el terreny
TEMA:
Ucraïna

Un informe de Microsoft fet públic aquest dimecres revela una onada de ciberatacs contra Ucraïna, des de Rússia, que formarien part dels esforços del Kremlin per envair el país veí.

Microsoft assegura que els ciberatacs van començar un any abans de la invasió russa, i que haurien servit per preparar el terreny.

En l'informe es detallen els "implacables" ciberatacs perpetrats per Rússia contra Ucraïna just abans de la invasió. Detalla que almenys sis atacants russos relacionats amb el Kremlin van provocar 237 operacions contra sistemes ucraïnesos que afectaven directament serveis socials essencials.

L'exèrcit ucraïnès dispara coets amb un sistema BM-21 a la regió de Lugansk (Reuters/Serhii Nuzhnenko)

Un cop iniciada la invasió, a més a més, l'activitat dels hackers i les operacions militars han funcionat com un "tàndem contra un conjunt d'objectius compartits", diu l'informe, que revela coincidències en el temps entre diversos ciberatacs i atacs militars posteriors.

"Els generals i espies russos han intentat que els ciberatacs formin part de l'esforç bèl·lic mentre lluitaven al camp de batalla", ha explicat Thomas Rid, professor de l'Escola d'Estudis Internacionals Avançats de la Universitat Johns Hopkins.

A més a més d'atacs a infraestructures i organitzacions governamentals, l'informe parla de robatoris de dades i de difusió d'informació falsa per minar la moral de la ciutadania ucraïnesa, com, per exemple, un correu electrònic d'un suposat veí de Mariúpol que acusava el govern ucraïnès d'haver abandonat els habitants d'aquesta ciutat.

Els atacs també haurien dificultat l'accés dels ucraïnesos a informació necessària. Microsoft també cita atacs a objectius "crucials", com ara un contra un gran mitjà de comunicació el mateix dia que Rússia anunciava la seva intenció de "destruir la desinformació ucraïnesa" i que un atac amb míssils va impactar contra la torre de la televisió a Kíiv.

ARXIVAT A:
Tecnologia Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut