Un membre del Consell d'Europa proposa que es debati sobre el processament de polítics a Espanya i Turquia
L'escrit, que ha fet el seu primer pas per poder arribar a ser debatut al Consell d'Europa, mostra "preocupació pel creixent nombre de polítics locals, regionals i nacionals processats per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat"
Un informe admès a tràmit aquest dimarts al Comitè d'Afers Legals i Drets Humans del Consell d'Europa mostra "preocupació pel creixent nombre de polítics locals, regionals i nacionals processats per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat, sobretot a Espanya i Turquia".
Entre les conclusions provisionals, afirma que la llibertat d'expressió dels polítics en aquests dos països ha estat presumptament violada en diversos casos d'alt nivell.
En el cas d'Espanya, es pregunta per quins fets és processat el govern de Catalunya tenint en compte que la celebració d'un referèndum va ser despenalitzada i que organitzar manifestacions pacífiques és un dret fonamental.
També posa en dubte que es pugui parlar del delicte de rebel·lió:
"El processament dels polítics que van organitzar el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 pel delicte de rebel·lió difícilment es pot basar en violència real."
I afegeix:
"Com molts observadors van comprovar, les manifestacions massives al voltant del referèndum van ser pacífiques."
L'autor de l'informe, Boris Cilevics, diputat de Letònia del grup dels socialistes, demòcrates i verds, proposa visitar Espanya per aprofundir en el cas.
El procediment, que pot arribar a allargar-se un any i mig, podria acabar amb un pronunciament del plenari del Consell d'Europa.
Text íntegre de l'informe:
- ARXIVAT A:
- Judici procésProcés català